II. helyezés 2015. április 20.

"Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban" - pályázat

Az Országgyűlés elnöke és a külgazdasági és külügyminiszter által közösen meghirdetett "Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban" pályázaton Tárnok Balázs, Karunk V. évfolyamos hallgatója "Az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban" címmel benyújtott dolgozata II. helyezésben részesült.

Tárnok Balázs pályamunkája a szlovákiai magyarság és az európai kisebbségek nyelvhasználati jogait viszgálta. A dolgozat a kisebbségekkel foglalkozó dolgozatok között egyedi volt abból a szempontból, hogy az uniós kapcsolódásokat alaposan feltérképezte, ténylegesen elemezte a kisebbségvédelem és a nyelvi jogok uniós szempontjait, bemutatva a jogi hátteret és az Európai Bíróság témába vágó joggyakorlatát. A szerző röviden kitért az európai polgári kezdeményezés egyik példájára is. Az összes dolgozat közül azzal emelkedett ki, hogy a kutatott témában javaslatokat is képes volt megfogalmazni, ráadásul olyanokat, amelyek érdemiek, akár reálisak is lehetnek. Széles körű forrásokra támaszkodó, lábjegyzetekkel megfelelően ellátott műről van szó, amely jól tükrözi a szerző téma iránti elkötelezettségét.

Tárnok Balázs felkészítő tanára: Dr. Gyeney Laura egyetemi docens.

Az ünnepélyes díjkiosztóra 2015. március 27-én, az Országházban került sor, a díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság tagja adta át. 

Az ez évi pályázatra 33 pályamű érkezett be.

A pályázati kiírásnak megfelelően a nyerteseket a következő szakemberekből álló bírálóbizottság választotta ki: dr. Juhász László (Országgyűlés Európai ügyek bizottsága főtanácsadója), Rostási-Szabó Zsuzsanna (Országgyűlés Hivatala Külügyi Igazgatósága Európai uniós irodájának vezetője) és Sinka László (Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi kapcsolatok főosztályának korábba vezetője). 

Gratulálunk a résztvevőknek és a felkészítő tanároknak!

Forrás: Országgyűlés Hivatala Főigazgatójának tájékoztatója

Fotó: http://www.hirado.hu/2015/03/27/europai-unioval-foglalkozo-palyazatokat-dijazott-az-orszaggyules-es-a-kkm/

x