Ösztöndíjasaink: Honti-Kiss Dominika 2019. június 21.

Karunk tavaszi Sienai Szent Bernardin Ösztöndíjának nyertese Honti-Kiss Dominika. Őt mutatjuk be most.

  • Miért pont ezt a sportágat választottad? Mit szeretsz ebben a legjobban?

Viszonylag későn kezdtem el a vívást, 14 évesen, előtte versenyszerűen úsztam. A sportmúltamból adódóan nagyon hamar sikerült a sportági alapokat elsajátítanom, így már a következő szezontól kezdve minden versenyen részt vettem. Később felnőtt válogatott kerettag lettem, kétszeres felnőtt magyar bajnok és egyetemi országos bajnok. Több szezonon keresztül képviseltem Magyarországot a felnőtt és junior világkupák során. Azóta is a sportág szerelmese vagyok, rengeteg dolgot kaptam a vívástól. Többek közt életreszóló barátságokat, rengeteg utazást, más kultúrák megismerését, kitartást, fegyelmet és a befektetett munkában való hitet. Jelenleg a BVSC-Zugló vívószakosztályának technikai igazgatója, tavaly óta pedig a nemzetközi zsűri tagja, így azt mondhatom, hogy az életem minden területét átszeli a vívás.

Boldog vagyok, hogy a vívó társadalom része lehetek.

  • Mi a legkedvesebb élményed a JÁK-on?

Nagyon sok olyan tanár tanított az évek során, akik jelenleg is a szakmában tevékenykednek, alkotmánybírók, ügyészek, ügyvédek. Így nagy élmény volt számomra, mikor az aktuális jogi kérdésekről szóló vitákat illetően a saját élményeiket és tapasztalataikat is átadták a szemináriumokon. Külön öröm volt számomra, hogy tekintettel arra, hogy a későbbiekben a sportjog területével szeretnék foglalkozni, Bérces László tanár úrnál írhattam az évfolyamdolgozatom és diplomamunkám, aki a ennek jogterületnek egyik legnagyobb tudású jogásza.
 

  • Tanultál valamit a sport által, amit a jogi pályán is tudsz hasznosítani?

Rengeteg olyan tulajdonságra van szükség a vívás során, ami a való életben is és a szűken nézve a jogi területen is hasznosítható. Kitartás, empátia, az ellenfél kiismerése és megtalálása a megfelelő ellenszernek, mely akcióból lehet tust adni. A jog világában is szükség van ezekre a tulajdonságokra, hiszen a sok jogszabály közül a helyzetnek megfelelő paragrafust kell alkalmazni. 

  • Mi a legnagyobb nehézség, amit sikerült leküzdened a sport és tanulmányaid összeegyeztetése során?

Szerencsére sosem éreztem, hogy a sport és a tanulás összeegyezhetetlen, sőt egy-egy edzés után sokkal hatékonyabban tudok felkészülni a vizsgákra, számonkérésekre. De talán a vizsgaidőszakok voltak nehezebb periódusok, ugyanis a szemeszterek vizsgái általában a felkészülés azon szakaszaira estek, mikor sok edzőtáborban és versenyen kellett részt venni, de ez is inkább csak logisztikai szempontból jelentett kisebb feladatot.


 Gratulálunk az ösztöndíjhoz! További sok sikert kívánunk az utolsó vizsgákhoz, szakmai- és sporttevékenységeidhez egyaránt!

x