Rektor úr a Lengyel Köztársaság Tiszti Keresztje Kitüntetésben részesült 2014. november 24.

Ft. Prof. DDr. Szuromi Szabolcs

Szuromi Szabolcs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora, a Lengyel Köztársaság elnökének, Bronisław Komorowskinak a döntése alapján, a lengyel-magyar kapcsolatok mélyítésért, valamint a lengyel kultúra támogatásáért tett elévülhetetlen érdemeiért a Lengyel Köztársaság Tiszti Keresztje Kitüntetésben részesült. A Lengyel Köztársaság elnökének a nevében a kitüntetést Roman Kowalski nagykövet adta át.

Az ünnepségen részt vettek a magyar kormány képviselői, köztük a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkatársai, a Magyar Katolikus Egyház tagjai, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanárai, a magyarországi lengyel kisebbség képviselői, valamint a kitüntetett családjának tagjai és barátai. Az ünnepségen szintén jelen voltak a magyar média képviselői.

Dr. Szuromi Szabolcs római katolikus pap, teológus, egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora. 2013 személyes munkájának köszönhetően maradhatott fenn és bővülhetett tovább a Lengyel Szak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2013 elején, amikor a szak további sorsa forgott kockán, határozottan állást foglalt amellett érvelve, hogy a lengyel szak fontos részét képezi az egyetemnek. Nemcsak megakadályozta a szak számára kedvezőtlen döntés megvalósítását, hanem további lépéseket tett a szak helyzetének a megerősítése érdekében.
Az erőfeszítéseinek hála a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2013 díszdoktori címmel tüntette ki Krzysztof Zanussit.

A Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetségével közösen segített a párkányi csata 330. évfordulója alkalmából – a téma magyar szakértőinek a részvételével – megrendezett konferencia és találkozó megvalósításában, amelyen végül több mint több mint száz ember vett részt: köztük a Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai, polonisták és történészek. Korábban a rektor úr jelentős mértékben támogatta a lengyel történelemmel, valamint a lengyel-magyar kapcsolatokkal foglalkozó projektek megvalósítását. Tevékenyen együttműködik a lengyelországi egyetemekkel, amelyekkel sikeresen valósítanak meg közösen tudományos és diák projekteket.

Forrás: http://www.budapeszt.msz.gov.pl/hu/esemenyek/a_lengyel_koztarsasag_tiszti_keresztje_kituntetesben_reszesult_dr__szuromi_szabolcs_

x