Tanulmányút az Európai Unió intézményeinél 2015. április 27.

2015. április 20-25.

Két évvel ezelőtt az Európai Unió Bíróságánál tett nagy sikerű látogatás után, idén is részt vett harminckét hallgatónk az Európai Unió intézményeit, a tagállami és a közösségi érdekek összehangolását és a döntéshozatal különböző állomásait vizsgáló tanulmányúton. Az utazás célja az volt, hogy a hallgatók közvetlenül az érintett személyektől, a helyszínen járva szerezzenek máshol nem vagy csak nehezen hozzáférhető ismereteket a tananyagban és a sajtóban is gyakran szereplő kérdéseket illetően.

A háromnapos szakmai program részeként a csoportunkat fogadta a Parlament brüsszeli épületében Gál Kinga európai parlamenti képviselőasszony. A képviselők napi feladatai és a döntéshozatal szempontjainak megtárgyalása mellett részletes tájékoztatást kaptunk a parlamenti munkáról asszisztense, Demeter Ágota Dorottya jóvoltából. A parlamenti programot az Európai Parlamentről szóló interaktív tárlat megtekintése (elolvasása, kipróbálása, tologatása, hallgatása, eljátszása, stb.) zárta a Parlamentáriumban.

Másnap Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén vettünk részt három beszélgetésen: Stádler Judit tanácsos asszony mutatta be az Állandó Képviselet feladatait, tevékenységét, melyen belül a jogászok munkájára vonatkozó részletes kiegészítéseket Orgován Eszter tolmácsolásában hallgathattuk meg. Ezt követően Czeti András tanácsos úr az EU tisztviselők kiválasztási eljárására szolgáló versenyvizsgáról nyújtott részletes bemutatót – a hallgatók aktív bevonásával illusztrálva az egyes feladattípusok nehézségeit.

A tartalmas délelőttöt egy kicsit pihentetőbb program követte: a csoport két tagja, Kató Anikó és Szilvási Nóra vezetésével Brüsszel óvárosában egy gyalogos városnézés következett, majd az esti kötetlen program.

A szakmai programok sora az utolsó napon lett a legsűrűbb. Délelőtt Magyarország Belgiumi Nagykövetségén fogadott minket Nagy Zoltán nagykövet úr, akivel a bilaterális diplomácia aktuális feladatairól, a belga-magyar kapcsolatok külgazdasági lehetőségeiről beszélgettünk. A magyar külképviseletről az európai diplomácia fellegvárába, az Európai Külügyi Szolgálat központjába mentünk – a másnapi rendkívüli EU Tanács ülés miatt igen komoly útakadályokon keresztül. Itt a jogi szolgálat megbízott vezetője, Stephan Marquardt, valamint Francesco Caleprico és Pasqualetti Gergő a jelenleg az uniós missziók támogatásáért felelős jogászok fogadtak minket. Az Európai Bizottság jogi szolgálatán Bottka Viktor, pázmányos alumnus várt minket, aki lassan évtizedes tapasztalatai alapján foglalta össze a bizottsági jogászok munkájának mindennapjait. A tanulmányút zárásaként Navracsics Tibor európai biztos úr fogadta csoportunkat.

Ezúton is köszönjük minden előadónknak, hogy szoros időbeosztásukat olykor már-már kockára téve a csoportunkat fogadni tudták, kérdéseinkre őszintén és jó szívvel válaszoltak; vagyis azt, hogy értékes tartalommal töltötték meg tanulmányutunkat. Külön köszönet illeti Jaskó Lucát is, aki az utazás szervezéséhez nyújtott felbecsülhetetlen segítséget.

A tanulmányút a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatása keretében valósult meg: Központi Alapok Program KAP-1.7-14/007 azonosítószámon (JÁK Tehetséggondozó Program)

x