I. Pázmány Péter Érvelési Verseny 2020. november 23.

2020. november 13-án tartottuk meg az I. Pázmány Péter Érvelési versenyt 13 csapat részvételével.

A versenyt Dr. Szabó István dékán úr nyitotta meg. Az online megvalósításnak voltak kihívásai, de leküzdöttük az akadályokat. Remek hangulatban telt ez a pár óra, a diákok nagyon nyitottak voltak egymásra és egymás gondolataira is. Köszönet a PPKE JÁK oktatóinak és hallgatóinak, akik a zsűrizést vállalták.

Eredmények:
I. Vadnyugati érvelők (Ciszterci Szent István Gimnázium, Székesfehérvár)
II. Tripartitum (Szent Mór Iskola Központ, Pécs)
III. Néma ökrök (Padányi Katolikus Iskola, Veszprém)

Alább a verseny győztes csapatának beszámolója olvasható, továbbá
ide kattintva az I.fordulóra készített videójuk is megtekinthető.

„»A bölcsesség ékesszólás híján keveset használ... viszont az ékesszólás bölcsesség híján sokat árt.« – mondta Cicero.

Ez az idézet történelmünk egyik legnagyobb szónokától remek bizonyítéka az érvelés jelentőségének, hiszen szerves és nélkülözhetetlen része a mindennapjainknak, a Pázmány Péter Érvelési Verseny pedig egy remek alkalom, hogy barátainkkal, osztálytársainkkal együtt gyakoroljunk és tegyük próbára a tudásunkat. A csapatunk tagjaival nagyon jól éreztük magunkat az első és a második forduló teljesítése alatt, hiszen mindegyik feladat kreativitást és határozottságot igényelt. A második forduló sajnos a vírushelyzet miatt csak online felületen kerülhetett megrendezésre, ami miatt elsőre kicsit csalódottak lettünk, de a megszervezés még ilyen nehezített körülmények között is kifogástalan volt, így egy percig sem éreztük hiányát a „versenyélménynek". A feladatok közül az első fordulóra készítendő bemutatkozó videó leforgatása volt az egyik személyes kedvencem, hiszen ehhez rengeteg ötletünk volt, próbáltunk kreatív, vicces, de mégis informatív megoldást választani. Talán ez volt a verseny egyik legszórakoztatóbb része, de a második forduló formális vitái is emlékezetesek voltak. Elgondolkodtató témákról kellett más csapatokkal érveinket ütköztetni és eközben rengeteget tanultunk egymástól a sokszor ellentétes érveken és gondolatmeneteken keresztül. Előfordult, hogy olyan tételmondat mellett kellett támogató érveket felsorakoztatnunk, amellyel nem értettünk egyet vagy éppen fordítva, de mégis izgalmas volt ilyen szempontból megvizsgálni az aktuális témákra és problémákra épülő állításokat.

Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a versenyen, mert egy felejthetetlen élmény volt!"

(Balla Dávid)

 

A versenyen az alábbi iskolák diákjai érveltek és vitatkoztak:

  • Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium
  • Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium
  • Ciszterci Szent István Gimnázium
  • ELTE Trefort Gyakorló Gimnázium
  • Padányi Katolikus Iskola
  • Páduai Szent Antal Gimnázium
  • Pannonhalmi Bencés Gimnázium
  • Szent II. János Pál Pápa Iskolaközpont
  • Szent Mór Iskola Központ

Köszönjük a részvételt és a versenybe fektetett energiát a diákoknak és felkészítő tanáruknak is. Reméljük, hogy jövőre élőben tudjuk - immáron hagyományosan - megtartani a versenyt.

 

x