Pályázati felhívás tanulmány írására felsőoktatási intézmények hallgatói számára 2016. április 15.

Hazánk 2016. május 7-én ünnepli tagságának 20. évét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD).

Ebből az alkalomból a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmények hallgatói részére tanulmányíró pályázatot ír ki.

Tényeken és szakirodalmi elemzéseken alapuló tanulmány készítésére hívja a nemzetgazdasági tárca a hallgatókat - tájékoztatott Balogh László, az NGM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. Mint fogalmazott: a fiataloktól többek között azt várják, hogy átfogóan vagy egy-egy szűkebb szakpolitikai területre fókuszálva mutassák be, hogy Magyarország hogyan élt az OECD-tagság nyújtotta lehetőségekkel, valamint hogyan hasznosította a szervezet révén nyert szakpolitikai tudást és ismereteket. Balogh László hozzátette, a főiskolásoknak és egyetemistáknak szóló pályázat annak a jubileumi programsorozatnak a része, amellyel hazánk a húszéves működés eredményeit kívánja bemutatni.

A pályázók az alábbi témák közül egy feldolgozására vállalkozhatnak:
1. Az OECD mint a Marshall Terv örököse és letéteményese: hogyan segítette Közép-Európában és Magyarországon a gazdasági átalakulás végrehajtását az 1990-es években?
2. Az OECD mint a globális együttműködés kiemelkedő színtere: hogyan járult hozzá és egészítette ki hazánk nemzetközi gazdasági-politikai integrációját az elmúlt 20 évben?
3. A 20 éves OECD tagságunk egy választott szakpolitika alapján történő értékelése (pl. általános gazdaságpolitika, pénzpiaci szabályozás, adópolitika, nemzetközi adózás, versenypolitika, környezetpolitika stb.)
4. Milyen átalakuláson ment át 1961-ben történt megalakulása óta az OECD, milyen gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokkal kell szembe néznie?
5. Az OECD jövője a multilaterális és globális intézményrendszerben, az OECD szerepvállalása a G7 és G20 együttműködésben.

Pályázni minimum 20, maximum 30 oldalas (egy oldal kb. 3000 karakter), magyar nyelven elkészített tanulmányokkal lehet. A pályázat kötelező eleme a magyar és idegen nyelvű irodalomjegyzék. Előnyt jelent, ha a szöveges elemzést hosszú távú visszatekintést nyújtó idősoros statisztikai adatok és grafikonok gazdagítják.

A tanulmányokat a Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. április 15-ig várja az oecd-ntt@ngm.gov.hu e-mail címen. Kérjük a pályázókat, hogy a tanulmányukat tartalmazó elektronikus levél tárgyába ezt írják: "20 éve az OECD-ben - pályázat".
A beérkezett pályaműveket a Nemzetgazdasági Minisztérium által felkért szakmai zsűri 2016. május 15-ig bírálja el. A nyertes pályázatok kihirdetésére ünnepélyes keretek között kerül sor.

A legjobb pályaművek készítői a következő díjazásban részesülnek:
1. díj: 3 napos tanulmányút 1 fő részére az OECD-be, Párizsba szóló repülőjegy és szállás biztosításával
2. díj: 150 ezer Ft értékű ajándékutalvány
3. díj: 100 ezer Ft értékű ajándékutalvány
A témánként legjobbnak ítélt pályaművek készítői különdíjban részesülhetnek.
A legjobb tanulmányokat az OECD Nemzeti Tanács Titkársága 2016 második felében külön kötetben megjelenteti, publikálásra kerülnek az OECD Nemzeti Tanács honlapján, illetve profilba illő téma esetén a Statisztikai Szemlében.

x