2019. január: legkülönösebb vizsgaélményem 2019. január 21.

Szakolczai-Sándor Kristóf mesél arról, miért választotta a Balaton helyett a kánonjog vizsgát.
  • Javában zajlik a vizsgaidőszak. Melyik volt a legemlékezetesebb vizsgaélményed?
  • dr. Szakolczai-Sándor Kristóf, jogász, 2013

Elsős jogász hallgatóként Kánonjog 1-ből vizsgáztam Szabó Péternél valamikor a tavaszi vizsgaidőszak közepén. Nagy mellénnyel, de hanyag felkészüléssel a hátam mögött mentem be a megmérettetésre. Nagyon jó eredményeim voltak más tárgyakból abban a szemeszterben, ráadásul azt gondoltam, 6 év egyházi gimnázium után nagy meglepetés nem érhet. Hebegtem-habogtam az egész vizsga alatt, Szabó Péter pedig egy masszív kettest ajánlott a feleletemre. Nem fogadtam el. Teljesen elcsúfítja a bizonyítványom! Ezzel a húzással kényszerítettem magam arra, hogy javítani menjek a vizsgaidőszak végén.

Nem tanultam azonban a hibámból. :) A vizsgaidőszak legeslegvégén, június 27-én (szombaton!) került sor a hírhedt javítóvizsgámra. Reggel az Astoria felé tartva, több strandpapucsos évfolyamtársammal is összefutottam, akik a Déli pályaudvar felé igyekeztek, hogy elérjék a siófoki gyorsat. Teljesen bolondnak néztek, hogy kánonjogi javítóvizsgára igyekszem elegáns öltönyben a kánikulai melegben. Jobban felkészültem ugyan, mint az előzőre, de ez sem volt elég. Szotyori-Nagy Ágnes volt a vizsgáztató, aki megkérdezte: hogy sikerült megbuknom kánonjogból? Előadtam hősies tettemet, de ez sem segített rajtam. :) Szót szó követet.

  • Maga nem egyházi gimnáziumba járt? – kérdezte a Tanárnő, én pedig büszkén kihúzva magam színt vallottam.
  • Persze, hogy igen!
  • Tipikus – mondta -, maguk mindig azt hiszik, hogy a hittan egyenlő a kánonjoggal. Pedig ez nagy tévedés. Egy masszív kettest meg tudok Önnek ajánlani. Kellemes vakációt kívánok!

Megsemmisülve bandukoltam a metrómegálló felé. Alázatot ugyan tanultam az esetből, de ott abban a pillanatban csak Shakespeare örökbecsűje csengett folyton a fülemben: „Sok hűhó semmiért!”

A nyár végérvényesen beköszöntött!

 

Neked mi volt a legemlékezetesebb vizsgaélményed? Oszd meg velünk kommentben!

 
x