Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny 2021. december 3.

A pázmányos csapat III. helyezést ért el

Az Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (AB§ZIM) az Alkotmánybíróság, az Igazságügyi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium szervezésben megrendezésre kerülő alkotmányjogi verseny.

A verseny több fordulóból állt. Az első forduló egy tesztjellegű kérdéssor kitöltését foglalta magában, ahol a csapatok általános alkotmányjogi, különösen az alapjogokkal kapcsolatos ismeretei kerültek felmérésre.
A második fordulóban fiktív alkotmányjogi panaszokat kellett a befogadhatóság szempontjából értékelni, ezt követően pedig a továbbjutó csapatoknak egy alkotmánybírósági határozattervezetet kellett elkészítenie a szervezők által megadott jogeset alapján.

Az idei jogeset a közösségi média platformok véleménynyilvánításhoz való jogra, illetve az egyenlő bánásmód követelményére gyakorolt hatásával foglalkozott. Az Indítvány alapjául szolgáló ügyben egy közszereplő politikust azért tiltott le a közösségi média platform a felületéről, mert az Indítványozó posztjában sérelmezte a platformszolgáltató algoritmus-vezérelt működését, és arról tájékoztatta a félmilliós követőtábotárát, hogy a tárhelyszolgáltatók jogi szabályozatlanságára tekintettel egy törvényjavaslatot fog kezdeményezni. A platformszolgáltató álhírnek minősítette a politikus közlését, és felfüggesztette, majd eltávolította a fiókját. A jogesetben arra kellett a csapatunknak megoldást keresni, hogy a tárhelyszolgáltató gyakorlata sérti-e az egyenlő bánásmód követelményét, illetve a véleménynyilvánításhoz való jogot.

Az alkotmánybírósági határozattervezet elkészítését követően a más hazai jogi karok döntőbe jutó csapatai által benyújtott tervezeteket kellett értékelnünk.

A verseny döntője 2021. november 10-én került megrendezésre az Alkotmánybíróság épületében. A szóbeli fordulóban a csapatoknak az általuk benyújtott határozattervezetet kellett ismertetniük, majd egy vitát követően döntést hozni az Indítvány alapjául szolgáló üggyel kapcsolatban.

A versenyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem csapataként harmadik helyezést értünk el, ami óriási örömöt jelent a számunkra. Nagy élmény volt ellátogatni az Alkotmánybíróság épületébe és Dr. Sulyok Tamás elnökölése mellett ismertetni a határozatunkat.

A csapat felkészítő tanára Dr. Kurunczi Gábor és Dr. Varga Ádám tanár urak voltak.

 

A csapat tagjai:

  • Simon Zsuzsanna

  • Pácz Péter

  • Ratkai Dániel

  • Kozma Gábor Levente

Fotó: Photon, Láng Péter
Szöveg: Versenyzők

x