Átmeneti eljárásrend 2020. szeptember 15.

Koronavírusos személlyel érintkezett egyetemi polgárok számára.

Azon egyetemi polgárok (munkatársak és hallgatók), akik szoros kapcsolatba kerültek igazoltan koronavírusos beteggel (olyan személlyel, akinek COVID-19-re pozitív teszteredménye van és még nem nyilvánították gyógyultnak), a szoros kapcsolat utolsó időpontjától számított 10 napig ne lépjenek be az Egyetem területére akkor sem, ha magukon semmilyen jellemző tünetet nem észlelnek.

Kérjük őket, hogy a helyzetről – a kontaktus időpontjának megjelölésével – tájékoztassák munkahelyi vezetőjüket, illetve oktatóikat, s ettől kezdve 10 napig munkájukat távmunkában végezzék, oktatási feladataikat távolsági oktatásban lássák el, hallgatóként pedig online kapcsolódjanak be az oktatásba.

Szoros kapcsolatnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. június 11-i COVID-19 eljárásrendjének 7. sz. melléklete szerint a következők minősülnek:

  1. A COVID-19 fertőzöttel egy háztartásban élő személy;
  2. A COVID-19 fertőzöttel közvetlen fizikai kapcsolatba került személy (pl. kézfogás útján);
  3. A védőeszköz alkalmazása nélkül a COVID-19 beteg fertőző váladékával érintkezett személy (pl. ráköhögtek vagy szabad kézzel ért használt papír zsebkendőhöz);
  4. A COVID-19 fertőzöttel személyes kapcsolatba került személy (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő);
  5. A COVID-19 fertőzöttel zárt légtérben együtt tartózkodott személy (2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb idő) [pl. iskolai osztályterem, irodai megbeszélés, kórházi váróterem);
  6. Az előírt egyéni védőeszköz alkalmazása nélkül vagy potenciálisan sérült védőeszköz alkalmazása mellett a COVID-19 beteg közvetlen ellátásában/gondozásában részt vett egészségügyi, vagy ugyanezen módon a COVID-19 beteg mintáit kezelt laboratóriumi dolgozó;
  7. A repülőúton:
  • a COVID-19 fertőzöttől bármely irányban 2 ülésnyi távolságban ült személy,
  • a COVID-19 beteg ápolásában részt vett útitárs vagy személyzet, o a repülőgép személyzeteként a COVID-19 beteg ülőhelyének szektorában szolgálatot ellátott személy.
  • Amennyiben a tünetek súlyossága vagy a COVID-19 beteg mozgása indokolja, a repülőgép nagyobb területén vagy akár egészén utazókra kiterjeszthető a szoros kapcsolat fogalma.

Az Egyetemre való belépés 10 napnál korábban akkor engedélyezett, ha az érintett két, a szoros kontaktust legalább 5 nappal követően és legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő SARS-CoV-2 PCR teszt eredményét munkahelyi vezetőjének, illetve oktatóinak bemutatja. A PCR teszt költségét az Egyetem nem vállalja át.

x