EPSO – egy EU Karrier kezdete 2015. február 25.

28 ország, több százmillió ember, egy lassan 70 éve egyben tartott szervezet, ami meghatározza az öreg kontinens világháború utáni történelmét. Egy hely, aminek 50,000 fős igazgatásában te is dolgozhatsz.

Hogy mi az? A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztató előadása szerint az Európai Unió. Egyetemünkön tartott előadásuk után most összefoglaljuk a lényeget.

EPSO: ez volt az első és legfontosabb jelszó, amit meghallgathatott is megtanulhatott február 11-én az E1 előadó közönsége, amikor a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai tartottak beszámolót az EU intézményeiben lévő munkalehetőségek megpályázhatóságáról. Ez a neve ugyanis az Európai Személyzeti Felvételi Hivatalnak, amelynek feladata, hogy az Európai Unió intézményei, szervei és ügynökségei – többek között a Parlament, a Tanács, a Bizottság, a Bíróság, a Számvevőszék, a Külügyi Szolgálat, a Gazdasági és Szociális Bizottság, a Régiók Bizottsága, az Adatvédelmi Biztos és az Ombudsman – számára munkaerőt toborozzon és válasszon ki.

Az előadók között volt dr. Jaskó Luca, öregdiákunk, korábbi oktatónk, aki jelenleg Navracsics Tibor EU biztos kabinetjének tagja, Czeti András, Magyarország EU-hoz akkreditált állandó képviseletének tanácsosa, Nagy Rita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Szervezetek Főosztályának munkatársa és Perger István, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének kommunikációs vezetője.

Az este meghatározó részében végigmentünk gondolatban a teljes kiválasztási folyamaton. Állásra bárki jelentkezhet a korábban már említett EPSO hivatalos weboldalán. Egészen pontosan nem állásra, hanem arra a folyamatra, aminek sikeres elvégzése után rákerülhetünk a listára, ahonnan állásinterjúra hívnak minket. Czeti András előadásában elhangzott, idén tavasszal várhatóan 50,000 fő ad be jelentkezést versenyvizsgára, amire akárhányszor, ingyenesen lehet jelentkezni, de nem árt előkészítő tanfolyam elvégzésével növelni az esélyeket. Némi lemorzsolódás után 40,000 főre tehető azok száma, akik május-június hónapban meg is jelennek az EU országaiban található vizsgaközpontok valamelyikén, amelyből hazánkban is több van, többnyire megyeszékhelyeken. Szeptember és október hónapban lesz idén az értékelő központ fordulója, amely – az előző, egyéni kompetenciák vizsgálata után – a közös munkára való képességet, érdekérvényesítést vizsgálja és értékeli. (Ez valójában nem más, mint a multinacionális cégeknél használt Assesment Center.) Erre a fordulóra várhatóan 500 főt engednek át a 40,000-ből, vagyis aki ide eljut, jelentős előrelépést tesz a végállomás felé. Az értékelő központ 500 résztvevőjéből az utolsó fordulós állásinterjúk után 149 fő marad, ők kerülnek rá az ún. tartaléklistára, ahonnan jövő február-március környékén kezdik el válogatni az intézmények humán felelősei a lehetséges bekapcsolódó új munkatársakat. Konkrét munkahelyekről, állásajánlatokról csak ezen a listán lévők gondolkodhatnak.

Mégis jellemzően milyen végzettséggel van a legnagyobb esély a tartaléklistáról állásinterjúhoz jutni? – tette fel a kérdést Perger István előadásában. Az itthon élmezőnybe tartozó területek az EU-ban is keresettek: közgazdasági, pénzügyi, informatikai területek. Külön kiemelte azonban ezen túl még a jogi (különösen a szaknyelvi, szakfordítói jogi tudásúakat), a nyelv végzettségűeket (tolmácsolás, jogi szakfordítás, proof reading), kommunikációs szakembereket és az asszisztencia széles spektrumához szinte bármilyen végzettségűeket. Az alaposan átgondolt és szigorúan mért eredményekkel rendelkező versenyvizsga amúgy is elég pontos képet ad a jelentkezők személyiségéről.

A következő versenyvizsga regisztráció március 19-én indul, és április végéig tart, így érdemes belevágni a következő megmérettetésbe. Aki azonban már rendelkezik jogi vagy igazgatási diplomával, annak ajánljuk angol jogi szakfordító képzésünket (jogász és nem jogász végzettségűeknek egyaránt), aminek részeként a hallgatók egy versenyvizsgára való felkészítésben is részesülnek.

x