Karrier Iroda FAQ

Gondolkozz a kereteken túl!

10 kérdés és válasz a Karrier Irodáról

 

1. Karrier micsoda? Még csak most vettek fel az egyetemre...

Igazad van, mindent a maga idejében! Mi is ezt mondjuk, éppen ezért keresünk meg már ebben a gólya kiadványban is. Pályakezdő állások között talán még nem érdemes kutatni, de vannak már dolgok elsősöknek is.

 

2. De hát ez az iroda nem állásokat közvetít?

Részben igen, úgy is mondhatnánk, ez az utolsó lépcsőfok. Elsősorban inkább az a feladatunk, hogy segítünk eljutni odáig. Az itt eltöltött három vagy öt év leginkább arra való, hogy megtaláld, pontosan mivel szeretnél foglalkozni. Nem tudjuk és nem is akarjuk felvenni a versenyt állásközvetítő portállal, hiszen más a feladatunk.

 

3. Segíteni kiválasztani?

Igen. Vannak, akik pontosan tudják már, mit fognak tenni a diploma megszerzése után, milyen munkahelyen, milyen pozícióban, de azért általában ez a kevesebb, és ezzel nincs is baj. Arra már jobban oda kell figyelni, hogy az oklevélátadó előtt ezekre már tudjunk választ adni. Jogászoknál például más típusú ember megy el ügyésznek, ügyvédnek, dolgozik a közigazgatásban vagy a nonprofit szférában. Rád melyik jellemző jobban?

 

4. Hogyan működik ez a gyakorlatban?

Elsősorban és legfontosabb módon úgy, hogy hozzánk bármikor be lehet térni. Nem biztos, hogy mindenre kapsz választ, de megtudod, hol lehet elintézni, megtudni, megismerni, megtanulni. Személyes karriertanácsadás keretében pedig lehetőség van a saját kérdések, problémák, útkeresések kibogozására. Mindenkinek a saját kérdése a legnagyobb.

 

5. Aztán?

Az iroda gyakran programokat is hirdet, különösen a szorgalmi időszakban. Ezek mind olyan dolgokról szólnak, amiket tanulmányaid közben nem érintetek, viszont fontos, amikor munkát keresel: Hogyan írj önéletrajzot? Hogyan tervezd meg, mivel szeretnél foglalkozni pontosan? Hogyan legyél egyszerre egy kedves és magabiztos a munkahelyeden? Hogyan tudod megtalálni a munka és a magánélet egységét?

 

6. Milyen konkrét programok voltak az elmúlt években?

Gyakran keresünk meg öregdiákokat, mondják el ők, mi volt a tervük egyetemi éveik alatt, hogyan kezdték pályájukat, és hogyan jutottak el oda, ahol most vannak. Vitaest rendezvénysorozatunkon valamely fontos és konkrét témát jártunk körül: külföldi munkavállalás, nők és karrier, nyelvtanulás, diákmunka stb. Tartunk különböző tréningeket is az észnek és a léleknek egyaránt karriertervezés, konfliktuskezelés, csapatépítés és hasonló területeken, de olyan konkrétabb témákban is, mint a Prezi vagy a LinkedIn használata.

 

7. Öregdiákokat?

Igen, az Egyetem fontosnak tartja, hogy öregdiákjaival aktívan tartsa a kapcsolatot. Minden volt és jelenlegi hallgatónkat arra ösztönözzük, ne féljenek megosztani tapasztalataikat, keressék a kapcsolódás lehetőségeit, hogy azok, akik most tanulnak az egyetemen, diploma után ugyanúgy a pázmányos diákokban keressék a jövőt.

 

8. Eddig csak jogász szakosokról volt szó, de sokan vagyunk másokról is. Velük mi a helyzet?

Szolgáltatásainkat próbáljuk úgy megtervezni, hogy az minél több embernek segítségére legyen. Volt és lesz is olyan programunk, amit csak jogászoknak hirdetünk, de tartottunk már vitaestet nemzetközi igazgatás szakosoknak is. Működésünk 90 %-a azonban továbbra is mindenkinek hasznára lehet.

 

9. Még az egyetem többi karán tanulónak is?

A Karrier Iroda a JÁK hallgatóit szolgálja, de valóban, a programok jelentős része minden pályakeresőnek, így akár egy pázmányos bölcsésznek vagy informatikus hallgatónak is hasznára lehet. Némely programunkat tehát számukra is megnyitjuk, és bátorítunk arra, másokkal is keresd a szakmai kapcsolatot. Gondolkozz a kereteken túl! Amit te nem tudsz, pont azt tudja ő.

 

10. Azt hiszem, mindent értek. Hol kezdjük?

A 28-as épület 1. emeletén találod meg az irodát, közvetlenül a Tanulmányi Osztály fölött, bármikor szeretettel várunk. De megnézheted weboldalunkat, s keresd a PPKE JÁK Karrier Irodát a Facebookon!

x