Országos Munkajogi Jogesetmegoldó- és Perbeszédverseny

2022.05.04.

„A XVII. Országos Munkajogi Jogesetmegoldó- és Perbeszédverseny megrendezésére idén Debrecenben került sor. 3 fős csapatok érkeztek az ország több jogi egyeteméről azért, hogy alperesi, felperesi, valamint bírói pozícióban összemérjék egymással érvelési készségüket.

A verseny a következőképpen zajlott:

Az egyetemek csapattagjai különböző perbeli jogállást, továbbá különböző jogesetet húztak, ami arra szolgált, hogy mindenki két másik egyetemről jött hallgatóval alkosson egy csapatot.

Lényeges, hogy mindenkit a saját kategóriájában pontoztak a zsűri tagjai, tehát nem az volt a cél, hogy például a felperes legyőzze az alperest (vagy fordítva) és a bíró indokolása alapján legyen megállapítva a pernyertesség, hanem, felperest a felperessel, alperest az alperessel, bírót pedig a többi bíróval hasonlították össze. Az egy csapatba került versenyzőknek emiatt érdekükben állt segíteni egymásnak, hiszen nem egymás ellen versenyeztek, hanem annak volt jelentősége, hogy minden csapat a rendelkezésre álló idő alatt egy jól kidolgozott tárgyalótermi szituációt jelenítsen meg, ahol választ viszontválasz követ és a perbeszédek végén bírói ítélet születik. Abból kifolyólag, hogy mindenki különböző jogesetet kapott, lehetőség volt arra, hogy a csapatok meghallgassák egymást.

A verseny nagyon jó hangulatban telt, az eredményhirdetést követően pedig lehetőség volt kötetlenül beszélgetni, kapcsolatokat teremteni, ünnepelni, igény esetén pedig szállás biztosítása mellett másnapig ottmaradni. Nagyon jól éreztük magunkat!

Köszönjük Dr. Kártyás Gábor tanár úrnak a felkészítést!"

A csapat tagjai:

  • Hidasi Rita (alperes)

  • Varga Virág (bírónő)

  • Tóth János (felperes)

Szívből gratulálunk a sikeres szerepléshez és az elért eredményhez!

 Hidasi Rita, alperesi kategóriában I. helyezést elért hallgatóval egy rövid interjú is készült.

Korábban már vettél részt ehhez hasonló megmérettetésen?

2021-ben részt vettem a Pázmány által szervezett Polgári Jogi Perbeszédversenyen, ahol szintén csapattal indultunk és 4. helyezést értünk el. Ezen kívül tavaly decemberben, illetve idén márciusban opponáltam a kari TDK-n, ahol mindkétszer kiváló opponens minősítést szereztem. Ezeknek a szerepléseknek hála, volt már egy kis gyakorlatom abban, hogy hogyan adjak elő egy perbeszédet.

Hogyan készültél a versenyre? Mi lebegett a szemed előtt?

Kártyás Gábor tanár úr készített fel minket a versenyre, oly módon, hogy különböző jogeseteken keresztül gyakoroltuk azokat a típusfeladatokat, melyeket úgy gondoltuk, hogy előfordulhatnak majd a versenyen is. Szerencsére a tanár úr nem gyakorolt ránk semmiféle nyomást, és azzal indított minket útnak, hogy elsősorban érezzük jól magunkat, valamint gyűjtsünk tapasztalatot. Elsődlegesen tehát ez lebegett a szemem előtt, hogy élvezzem ki a verseny minden pillanatát, kössek új ismeretségeket és próbáljam meg a legjobbat kihozni önmagamból.

Melyik volt a verseny legnehezebb része?

Amikor kihúztuk a jogeseteket, először nem örültem annyira annak, amit húztam, mert a tényállásból egyértelmű volt, hogy sokkal több érv szól a felperes javára, mint az én alperesi pozícióm igaza mellett, így pedig először nehéz volt azonosulni a szereppel. A felkészülési idő elejét mondanám tehát a legnehezebbnek, amíg sikerült teljesen megértenem a problémakört és kitalálnom, hogyan is fogom felépíteni a perbeszédet úgy, hogy a lehető legmeggyőzőbben adjam elő érveimet az alperesi oldalt képviselve.

Mit tanultál a verseny során magadról, a jogról, mint tudományágról, úgy összességében a műfajról?

A verseny megerősített abban, hogy a munkajog valóban egy hozzám közel álló jogág, illetve abban is, hogy jó az út, amin haladok. Szeretek előadni, érvelni és részt venni versenyeken, az pedig, amikor ilyen elismerésben részesülök, egy olyan visszajelzés, amely mindig inspirál arra, hogy ilyen jellegű tevékenységeket folytatnom kell a jövőben is.

Szerinted miért te voltál a legjobb alperes?

Őszintén megvallva, egyáltalán nem számítottam rá, hogy én leszek a legjobb alperes, hiszen nagyon erős volt a mezőny. Mivel, ahogyan már említettem, a jogeset nem az én javamat szolgálta, így talán pont azért tudtam jól előadni a perbeszédemet, mert nem bonyolítottam túl az ügyet, hanem abba a csekély ténybe „kapaszkodtam", ami az alperes számára volt előnyös, és józan logikával vezettem végig érvelésemet. Emellett magabiztos hangerővel, hangsúlyozással és az időkeret betartásával érhettem még el, hogy a zsűri nekem ítélje a kategóriámban az első helyet.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve tanulmányaidat illetően?

Ha minden jól megy továbbra is, akkor jövőre végzek az egyetemen. Remélem, hogy a záróvizsgákat is sikeresen teljesíteni fogom, illetve hogy folytatni tudom a munkát ügyvédjelöltként abban az irodában, ahol jelenleg gyakornok vagyok. Az pedig természetesen nem is kérdés, hogy a munkajoggal mindenképpen szeretnék foglalkozni a jövőben is.

Hogyan látod magad 10 év múlva?

10 év múlva hiszem, hogy megvalósul az az idilli kép, amelyben párommal már házasok vagyunk és esetleg gyermekekkel kiegészülve alkotunk egy kis családot.

Miért szeretsz a Pázmányra járni?

Rendkívül erős benyomásként ért a versenyen az, hogy bizonyos jogi egyetemek hallgatói milyen komoly nyomás alatt érkeztek a megmérettetésre. Megdöbbentő volt látni, hogy mekkora elvárásokat támasztottak egyesekkel szemben, akiknek kvázi a túlzott megfelelésre való törekvés miatt nem sikerült a várt eredményt elérniük. Egyértelműen megfogalmazódott bennem, hogy milyen hálás lehetek, hogy a Pázmányon sokkal empatikusabb és hallgatóbarátabb az oktatói-hallgatói közösség, mint adott esetben máshol.

Melyik oktató volt/van rád a legnagyobb hatással?

Erre a kérdésre tudok talán a leggyorsabban válaszolni. Egyértelműen Dr. Halmos Szilvia Tanárnő az, aki rendkívül nagy hatással volt rám, már a munkajogi tanulmányaim kezdetén is és azóta is. Az ő tanítási módszereinek, szakmaiságának, illetve kedvességének köszönhetem azt, hogy komolyabban kezdtem el érdeklődni a munkajog területe iránt. Számos alkalommal lehetőséget biztosított arra, hogy több tárgyalásán is részt vehessek hallgatóságként, illetve ő is biztatott a verseny napján és végigkövette az eseményeket, támogatása pedig szintén nagymértékben motivált.

Mellette megemlíteném még Dr. Pogácsás Anett tanárnőt is, akihez szintén bármilyen problémával és szakmai kérdéssel bármikor fordulhatok, mindig készséggel áll rendelkezésre.

A tanárnők amellett, hogy rendkívül nagy tudásúak szakmailag, emberileg is jószívűek, kreatívak és segítőkészek.

Szöveg: Versenyzők

Fotó: Versenyzők

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt