A  Kari Könyvtár szolgáltatása meg kívánja könnyíteni a hallgatók számára a szakirodalom keresését, a szakdolgozatok, OTDK dolgozatok, évfolyamdolgozatok, prezentációk, egyéb beadandó munkákhoz felhasználható szakirodalom kutatását.

A kérdőívre kattintva részletezheti, hogy milyen témában szeretne forrásokat, milyen segítségre van szüksége. A kérdőív kitöltése után hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot könyvtárosa és e-mailben szolgáltat forrásokat a témához. Igény esetén előzetes időpontegyeztetés után a könyvtárban személyes konzultációra is sor kerülhet a könyvtárossal.

Előfordulhat olyan időszak, amikor felhalmozódnak a kérdések, és a válaszadási határidő meghosszabodhat. Ebben az esetben külön levélben tájékoztatjuk a kérdezőt. Alapesetben a válaszadási határidő három munkanap. 

Amennyiben négy munkanapon belül nem kap visszajelzést, kérjük, hogy ellenőrizze levelezőrendszere SPAM/LEVÉLSZEMÉT mappáját is, mert előfordulhat, hogy oda érkezik a válasz!

 

A továbbiakban  szeretnénk néhány tippet adni, hogyan érdemes elindulni, mely forrásokat érdemes először áttekinteni.

1. A kari könyvtár online katalógusa

A katalógus jelenleg a könyvtár állományában tartozó könyveket (tanulmánygyűjtemények, összefoglaló művek) tartalmazza. Keresni és böngészni is lehet cím, szerző és tárgyszavak szerint. A böngészés funkció használata azért ajánlott, mert akkor a keresett kifejezéshez hasonló, ahhoz kapcsolódó találatok is előjönnek. A találati lista szűkítése a bal oldali sávban lévő szempontok alapján lehetséges. A könyvek nem kölcsönözhetők, de a szerzői jogi szabályozást figyelembe véve másolatot tudnak belőle készíteni.

2. Adatbázisok

Az Egyetem számos külföldi és magyar nyelvű adatbázisra előfizet, amelyek az Egyetem oktatói, hallgatói és munkatársai számára az Egyetem területén található számítógépeken elérhetők. Otthonról a hallgatók Shibboleth azonosítóval, az oktatók VPN-en érhetik el az adatbázisokat. 

3. Az Országgyűlési Könyvtár katalógusa

A katalógus a Magyar Jogi Bibliográfia alapja. Kereshetők benne nemcsak a magyar és idegen nyelvű jogi és egyéb társadalomtudományi témájú könyvek és folyóiratok, hanem a tanulmánykötetekben és folyóiratokban megjelenő cikkek. Tárgyszavas keresésre is van lehetőség. A discovery rendszernek köszönhetően külső adatbázisok becsatornázásával az online elérhető és Open Access források is megjelennek a találati listában, ami a jobb oldalon található szűkítési lehetőségeknek köszönhetően módosítható.

4. MATARKA 

A magyar folyóiratok tartalomjegyzék-keresője.

Elsősorban a címben vagy címrészletben érdemes keresni, de lehetséges a szerző szerinti keresés is. A cikkek egy jelentős része a Matarkán keresztül online el is érhető.

5. Online elérhető folyóiratok

A Könyvtár honlapjáról elérhető linkgyűjtemény az interneten szabadon elérhető jogi és egyéb társadalomtudományi folyóiratokhoz.