Bemutatkozás

 

A Kari Tanács határozata szerint 2003. szeptember 1-jétől a tanrendbe kötelező tárgyként beépült a testnevelés. A Karon Testnevelési Csoport működik a Szentkirályi utca 26-os számú épületben, egyre bővülő lehetőségekkel és egyre eredményesebben. Az utóbbi években több Pázmány sporttábort és túrát szervezett a Testnevelési Csoport. A hagyományos sítáborokon túl, természetjárás keretében Bánkúton, Normafánál, Zsámbékon és Sárospatakon is voltak egyetemi hallgatóink. A Testnevelési Csoport keretében működik a Pázmány néptánc csoport, ahol lehetőség van hagyományőrző magyar néptáncok tanulására, fellépésekre és táncház-találkozókon való részvételre. Közvetlenül segítséget nyújtunk az Egyetemi és Főiskolai Bajnokságokon való részvételben.

 COVID - Visszatérés a sportba

 A sportba való visszatérés kritériuma, hogy a fertőzéstől minimum 10 nap teljen el, legalább 7 napja tünetmentes legyen a sportoló, és a tünetmentesség alatt semmiféle láz vagy fájdalomcsillapító kezelést ne kapjon.

 

Az ábrán látható, hogy a visszatérés összesen 6 aktivitási fokozatra van bontva. 

Az első fázisban csak a minimális napi aktivitás megengedett.

A második fázis 2 napig tart, itt lehetőség nyílik rövid sétákra, könnyű kocogásra, maximum 15 percen át, a maximális pulzus 70%-án. A következő napokban fokozatosan emelhetjük a terhelés idejét 30 és 45 percre, az intenzitását pedig a maximális pulzus 80%-ig.

A visszatérés legutolsó fázisa, a teljes terhelhetőség legkorábban 17 nappal a tünetek megszűnte után jöhet el.
Fontos megjegyezni, hogy a 2-4 fázisok közötti átmenet meglehetősen rövid, ami megfelelhet az edzett és egészséges sportolóknak, de nem feltétlenül kellően óvatos a kevésbé edzett, szabadidős sportolók számára. Praktikus okokból célszerű lehet a terhelést lassabb fokozatokban visszaadni, a terhelési intenzitást és a terhelési időt sokkal lassabban

Forrás: https://sportagvalaszto.hu/visszateres-a-sportba-koronavirus-utan-2-resz/

x