Sándor Médea Lola sikere

2022.09.28.

,,A pályázatot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, illetve a meghirdetéskor még létező, az SZTNH égisze alatt működő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hirdette meg.

A feladat egy plakát vagy videó készítése volt, amelynek célja, hogy a saját nézőpontomból mutassam be az eredeti termékek előnyeit, a hamisítás jogi, társadalmi, gazdasági és egészségügyi hatásait is figyelembe véve. Három kategóriában lehetett nevezni: illegális letöltések, hamis egészségügyi termékek, illetve hamis ruhák, cipők és parfümök.

Végül a hamis ruhák hátrányainak, illetve jogi-, társadalmi- és környezeti hatásainak bemutatása mellett döntöttem egy plakát formájában, amelynek kivitelezésében segített a design-védelemmel kapcsolatos jártasságom, mert a pályázat szorosan kapcsolódott a szellemi alkotások joga területéhez. Ugyanis a hamisítás mint jelenség a szellemitulajdon-jogok megsértését jelenti. A hamis termékek mögött alapesetben egy eredeti, a jog által védett design áll, amely alkotói kreativitást és erőfeszítést igényelt, ezek megvásárlása pedig alááshatja a márka hírnevét és a nyereségét is. A jogi szempontokkal szorosan összefüggenek a jelentős minőségbeli különbségek az eredeti és a hamis termékek között, a környezetre, és az egészségre gyakorolt hatásuk, hiszen a gyártók által bitorolt design-ból készülnek a silány minőségű, olcsó termékek, és ezáltal a fogyasztó könnyen azt hiheti, hogy az olcsó, hamis termékeket az eredeti termék gyártója készítette.

Izgalmas volt a pályamű elkészítése, mivel ezzel megmutathattam másoknak azt, hogy álláspontom szerint a jog adja az alapot mindenhez, és minden a jogból fakad. Így jelen esetben a bitorolt design hamis terméket szül, amelyhez társadalmi, gazdasági, egészségügyi és környezeti problémák társulnak."

(Sándor Médea Lola)

Szívből gratulálunk az eredményhez!

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt