Ujvári János diplomadíj-pályázat

2021.12.17.

A pályázat célkitűzése felkelteni a felsőoktatásban tanuló hallgatók érdeklődését a szellemitulajdon-védelem jelentősége iránt. A pályázat keretében a tanulmányaik végéhez közeledő hallgatók diplomadolgozatuk témáját vizsgálják meg szellemitulajdon-védelmi szempontból. Ehhez kapcsolódóan megismerik a szellemitulajdon-védelem alapjait, betekintést kapnak eszközrendszerének gazdasági és jogi jelentőségébe, és olyan tudásra tesznek szert, amit a későbbiekben munkavállalóként, kutatóként vagy mérnökként is hasznosíthatnak.

A 2020-2021-es tanévben is öt kategóriában hirdette meg az SZTNH a pályázatot: szabadalom/használatiminta-oltalom, védjegy és földrajzi árujelzők, formatervezésiminta-oltalom, szerzői jog és szellemi tulajdon gazdasági szerepe.

Az elmúlt évek során minden évben más és más merítéssel tudott dolgozni a pályázat, mivel meglepően változatos mennyiségben és témákkal jelentkeztek a hallgatók. Bizonyos években a szabadalmi kategóriában induló, elsősorban technikai megoldásokat feldolgozó, máskor szintén szabadalmi, de inkább a jogi jellegű témák voltak a népszerűek. Az utóbbi 3-4 évben viszont a szerzői jogi pályázatok domináltak – ahogy most is.

A 2020-21 tanév során 32 hallgató regisztrált a pályázaton és végül 27 hallgató tudta befejezni a teljes pályázati ciklust. Az értékelés során végül három kategóriában összesen 13 hallgatót javasoltak az értékelő bizottság tagjai díjazásra."

,,Az idei évben a legaktívabb pályázók a Szegedi Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói voltak, de érkeztek pályázatok a Debreceni Egyetemről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, Eötvös Loránd Tudományegyetemről és a Nyíregyházi Egyetemről is."

Szabadalom és használatiminta-oltalom kategóriában

Hortobágyi Katalin, I. helyezett
Barják Annamária, II. helyezett
Geyer-Hirt Dóra, III. helyezett

Szerzői jog kategóriában

Rábai Gábor, I. helyezett

Szívből gratulálunk!

Forrás: https://www.sztnh.gov.hu/hu/lezarult-a-202021-es-ujvari-janos-diplomadij-palyazat
Fotó: Plette Péter

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt