Együttműködés, előremutatás és innováció

A megnövekedett és felgyorsuló szabályozási beavatkozásokról nyújt mélyreható ismeretet a Deák Ferenc Továbbképző Intézet Szabályozott iparági szakjogász képzése. Ajánlható minden jogásznak, aki akár a szabályozott szektorban, akár a hatósági oldalon képzeli el jogászi pályáját. A képzésről Dr. Szilágyi Pál Bélát, a Környezetjogi és Versenyjogi Tanszék docensét kérdeztük.

 

Mi volt az gazdasági körülmény, ami miatt szükségessé vált a képzés elindítása?

Az elmúlt tíz évben olyan összetett szabályozási beavatkozások történtek a piacokon, amelyeknél nem feltétlenül tekinthetünk vissza sok évtizedes múltra. A szabályozott iparági szakjogász képzés erre a változó szabályozási környezetre reagál. A tananyag olyan területet dolgoz fel, amely a graduális képzésen csak érintőlegesen merül fel. A postaszabályozástól kezdve a közlekedés-szabályozáson át az energiapiacok szabályozásáig – és még sorolhatnám –, mind-mind olyan terület, amelyről mélyreható ismereteket nem szereznek a jogász hallgatók.

És ez nem csak a jogi területre igaz: elmondhatjuk, hogy a szabályozói mentalitás, a szabályozói attitűd nagyon komolyan kutatott iránya a közgazdaságtannak. Hatalmas közgazdaságtani háttere van a szabályozáselméletnek, ami leegyszerűsítve, szintetizálva jelenik meg egy szakjogász képzésben. Ezen ismeretek hiányában nagyon nehéz elképzelni, hogy a szabályozói oldalon valaki kompetens módon tudjon beavatkozni a piacokba, a szabályozott vállalkozások oldalán pedig olyan válaszokat tudjon adni, amelyek összhangban vannak a szabályozói célokkal. Tehát a képzésnek az a fő fókusza és azért jött létre, hogy a megnövekedett és felgyorsuló szabályozási beavatkozásokra adjon mélyreható ismeretet a hallgatóknak.

Hogyan épül fel a képzés, milyen területekről érkeztek az oktatók?

Két nagy blokkja van a képzésnek: az egyik az elméleti megalapozás, a másik a gyakorlat bemutatása. Elméleti téren olyan oktatókat vontunk be a képzésbe, akik a szabályozói területen közgazdaságtani oldalról, szabályozói oldalról, vagy a bírósági oldalról rendelkeznek évtizedes tapasztalatokkal. A gyakorlati részben az egyes szabályozott iparágak működését tekintjük át.

Igyekeztünk olyan magyar szakembereket választani, akik ezt nap, mint nap művelik; akik részt vesznek akár a szabályozás alakításában, akár pedig a szabályozott oldalon naprakész ismeretekkel rendelkeznek arról, hogy éppen mi történik az adott területen. Ezt nem is lehet másként, itt nagyon gyorsan változik a szabályozói környezet. Rendkívül ritka az, hogy hosszú éveken keresztül készítenek elő törvényeket; gyakorlatilag előfordul, hogy egyik napról a másikra történnek szabályozói beavatkozások egy területen, és ezekre hasonló gyorsasággal kell reagálni a piacon.

Kiknek ajánlja a képzést?

Bárkinek, aki valamelyik szabályozott iparágban tevékenykedik jogászként. Amikor bekerül valaki egy ilyen környezetbe, akár a vállalati, akár a hatósági oldalon, akkor gyakorlatilag a semmiből kell felépítenie a tudását. Ezt lehet úgy is, hogy egy évtizedig dolgozik egy hatóságnál és menet közben megtanulja az adott szabályozott szektor minden csínját-bínját, de nyilvánvalóan gyorsított pályát jelent akár vállalati oldalon, akár hatósági oldalon, ha egy ilyen szakjogász képzés útján kerül átfogó, komplex ismeret birtokába: sok-sok évet tud így megspórolni.