2019. április: a csapatmunka a siker titka - OTDK egykor és most

2019.04.18.

Hogyan gondol vissza a mostani szervező az egykori OTDK-s szerepléseire, milyen emlékeket idézett fel benne a verseny, illetve miben különböztek az akkori OTDK-k a mostanitól?

A most záruló OTDK után a fenti kérdés megfogalmazása nélkül is eszembe jutott a 10 évvel ezelőtti első OTDK-m, amelyen hallgatóként vettem részt. 2008 tavaszán Hajas Barnabás tanár úr alkotmányjog szemináriumán ültünk Ráth Olivér tanár úrral, és én óra után odamentem Hajas tanár úrhoz azzal a szándékkal, hogy OTDK-zni szeretnék. Erre ő odafordult Olivérhez és egyszerre mondta mindkettőnknek, hogy épp most ajánlott egy jó témát Olivér figyelmébe, írjuk meg ketten. Mire visszakérdeztünk, hogy olyat is lehet? A többi pedig már történelem.

Emlékszem arra, milyen izgalmas és jó élmény volt közösen megírni a dolgozatot, ötleteket adni egymásnak, inspirálni a másikat. A 2009-es OTDK-ra való felkészülés viszont még teljesen más volt, mint ma. Most – immáron 2015 óta – több közös kihelyezett tréninget is tartunk a hallgatóknak, emellett minden héten találkozunk velük a tanszéki TDK keretében, és a felkészítés mellett igyekszünk csapatot is építeni. Legutóbb Bánkon Varga Zs. András prodékán úr azt mondta: „Most Bánkon dobog a Pázmány szíve.” A mostani hallgatók tehát közösen, együtt, csapatként készülnek.

A 2009-es OTDK előtt még mi egyénileg gyakoroltunk: mini tréningeket tartottunk magunknak, amihez már akkor csatlakozott Varga Ádám tanár úr is, akivel később a 2011-es OTDK-n közösen írtunk dolgozatot, és lettünk I. helyezettek. A 2011-es OTDK Pécsen volt, egy héttel a polgári jogi záróvizsgám előtt. Bár nagyon izgultunk a záróvizsgák miatt is, viszont az a három nap teljesen az OTDK jegyében telt. Meghatározó élmény volt számomra, amely azóta is végigkíséri az életemet.

A diploma megszerzését követően ezért egyértelmű volt számunkra, hogy Schanda Balázs professzor úr támogatásával és egyetértésével kialakítjuk a Közjogi TDK műhelyt, ahol közösen készülünk fel a hallgatókkal minden egyes OTDK-ra. Ez 2011 ősze óta töretlenül működik, és azt gondolom, hogy ez a csapatmunka a siker titka. Közösen, egymással megosztva a tapasztalatokat, a tudást. Így lehetünk sikeresek.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt