500 éves Werbőczy Tripartituma

2014.11.19.

„Éppen ma ötszáz éve született meg a királyi megerősítés Werbőczy Hármaskönyvére, ami az elmúlt évtizedek során kapott sok hideget, meleget – talán az elmúlt kétszáz évben inkább több hideget kapott, mint meleget" – vezette be Schanda Balázs prodékán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Tripartitumra emlékező konferenciáját november 19-én.

Schanda Balázs ennek ellenére mégis Hóman Bálintot idézte: "A politikai nemzetet összetartotta, ez a Hármaskönyv nagy érdeme; a népet kettészakította, ez nagy vétke...", ugyanakkor Werbőczy kapcsán megjegyezte, hogy "... valóban nincs ember, aki a nemzet életére oly hathatós befolyást gyakorolt volna, mint ő."

Az egész napos, több szekcióülésre bontott rendezvény csak részben reflektált a múltra, hiszen a Hármaskönyv kapcsán a magyar jog jó néhány aktuális kérdéséről is szót ejtettek: olyan helyzetbe kerül ma sok szempontból egy európai állam, hogy olyan jogot kell alkalmaznia, amit már nem saját maga alkotott.

Ugyan mire taníthat egy feudális rendet tükröző joggyűjtemény? - vetette fel a kérdést Darák Péter, a Kúria elnöke:
„Számunkra a fellapozás legkézenfekvőbb indoka lehet, hogy Werbőczy életútja szorosan kapcsolódik a bírói státushoz, a bírói léthez." Grosschmid Bénit idézte: „A Hármaskönyv minden egyes jogszabályi rendelkezése szoros kapcsolatban áll a független magyar állam eszményével. Hogy Magyarországot nem lehetett beolvasztani az osztrák császárságba, azt jelentős részben a Hármaskönyv-beli jogintézmények kidolgozottságának, jogtudat-formáló erejének köszöni."
Hogy a Hármaskönyvet a feudális alapok ellenére nem dobhatjuk ki, azt legjobban az mutatja, hogy egyes fontos magánjogi jogintézményei a polgári Magyarországon is tovább éltek.
„Werbőczy Istvánnál mindig tetten érhető az a szemléletmód, hogy a jogot morális kérdésnek tekinti, és a morális nézőpont soha nem szakítható el az ítélkező bíró Werbőczy személyétől" – mondta a Kúria elnöke.

A Kar alapító dékánja, Zlinszky János kiemelte: „Ez a könyv nem azért készült, hogy a magyar jogviszonyok közé behozza a ius commune europaeum-ot, hanem hogy a magyar jogszokás sajátosan magyar elemeit a közös európai jog mellé állítsa. Nem beléolvasztani, hanem melléállítani és szembeállítani akarta a magyar szokást éppen azért, mert az abban a helyzetben volt, hogy megkérdőjeleződjék."
Éppen a jogi hagyomány a rögzítettsége, és bírói gyakorlatként való továbbélése vezetett oda, hogy még a XVII. században is volt a magyar ellenállásnak annyi ereje a birodalmi uniformizáló törekvésekkel szemben, hogy a beolvasztást a magyar viszonyokban nem lehetett teljesen megvalósítani –szűkre szabott, mégis létező különállást tartottak fenn az országnak.
„Werbőczy Hármaskönyve nem emelkedett törvényerőre, bírói gyakorlatként maradt fenn, és a bírói szokás erősebb volt, mint az uralkodók dekrétumai – a dekrétumot könnyű volt kicserélni, a szokást nehéz" – mondta a volt alkotmánybíró.

Grosschmid Bénit idézte Lábady Tamás címzetes egyetemi tanár is: „Hazánk fennállása a Hármaskönyvön alapszik, mert az egyike azon eszközöknek, amelyet a gondviselés küldött az országnak, hogy azt nehéz idők és századok súlyával szemben a belső feloszlástól és megsemmisüléstől megóvja. Ezáltal válik Werbőczy a magyar jog megmentőjévé, és a magyar jogegység fenntartójává."
Lábady Tamás kifejtette, miként jelennek meg Werbőczy művében a személyiségi jogeszme archaikus előképei: a nemesek minden tekintetű egyenlőségének és szabadsága azonosságának elvében például csírájában jelen van a személyek közötti diszkrimináció tilalma. Werbőczynél továbbá már tisztán megjelent a személyiségi jogsértés magánjogi szankciója, a sértettnek is járó kártérítés.
„Werbőczy a Hármaskönyvben egyáltalán nem volt közömbös és szűkkeblű a személyiségi értékekkel szemben" – mondta a címzetes egyetemi tanár.

Varga Zs. András egyetemi tanár arról beszélt, hogy a Hármaskönyv hatással volt a Monarchián belüli magyar autonómia- törekvésekre, sőt: a Tripartitum szempontokat adhat a magyar autonómia Európán belüli megítéléséhez is.
„Tisztességesen hivatkozhat Magyarország, illetve bármely magyar közösség is az autonómia-igényre, ahogy tisztességesen hivatkozhattunk a Habsburg-házzal szemben is, tudniillik Werbőczy Hámaskönyvében van egy olyan rész, amelyik azt mutatja, hogy a közjogi autonómiák elismerése a régi magyar közjognak belső, nélkülözhetetlen, elidegeníthetetlen része volt – ehhez ragaszkodtunk mindig és ehhez, mint - ha úgy tetszik - a történelmi alkotmány vívmányához jogunk van ragaszkodni ma is."
A Tripartitum székelyekről szólva ugyanis megemlíti: teljesen külön törvényekkel és szokásokkal élnek, a régi szokás alapján részesednek és osztozkodnak egymás közt- és ez a minta nem csak jogtörténeti jelentőségű, hanem jelen korunk egyik neuralgikus kérdésében, az autonómia törekvéseknek, illetve a határos államok közötti közösségeken belüli autonómia kérdésében is segítséget nyújthat.
„Magyarország a Hármaskönyv keletkezése idején egységes állam volt, ennek része Erdély - mégis, az egységes királyi főhatalom ellenére a székelyek külön jog hatálya alá tartoztak, amely különbözött az ország közös, így a nem székely erdélyi jogalanyokra vonatkozó törvényeitől. Egyedi következtetés, hogy ez a saját jog több, mint a helyhatóságok, így az erdélyi vármegyék helyi joga - így nem kiegészíti, hanem helyettesíti az ország más részein, más jogalanyokra vonatkozó, hatályban lévő közjogot. Ez sokáig így is maradt."
A Tripartitum tanulsága, hogy az ország éppen meglévő egységét nem veszélyeztette a székelyeknek a közös jogtól eltérő szokásrendje, ami csak rájuk vonatkozott. „Mai megfogalmazásban tehát azt mondhatnánk: az ország szuverenitását, területi integritását egyáltalán nem sértheti - nem sérti - az, hogy egy bizonyos területnek autonómiája van, és az autonómián köz-, esetleg magánjog alapul."
„Mindez az államok fölött álló magasabb, nagyobb közösségekre is igaz - ha úgy tetszik, akár az Európai Unióra is: az Európai Unió létét, jogrendjének primátusát ugyanis nem sérti a tagállamok közjogi sajátossága, alkotmányos identitása. Sőt: amint a székelyek esetében szorosan összekapcsolódott az autonómia és a királyhoz fűződő hűség, az Európai Unióhoz való közösségi hűséget is erősítheti a tagállamok – így akár Magyarország – közjogi autonómiája, alkotmányos identitása" – zárta a konferencia plenáris ülését a Varga Zs. András.

(G.D.)

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt