A joghoz hozzátartozik a kultúra

2014.11.04.

Ünnepi kötettel köszöntötte Lábady Tamás c. egyetemi tanárt hetvenedik születésnapján a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara. A (L)Ex Cathedra et Praxis című gyűjtemény 35, confessio-jellegű írásának nagyobb része pályatársak, tanítványok tollából származó jogtudományi munka, illetve tudományos igényű tanulmány a klasszikus polgári jog, a kereskedelmi jog, az orvosi és családjog, valamint az alkotmányjog témaköreiből, de tartalmazza Bíró László családreferens püspök írását is a test teológiájáról.

Lábady Tamástól megtanulhattuk: a jog nem pusztán jogszabályok gyűjteménye, hanem a joghoz hozzátartozik az erkölcsi érték, és hozzátartozik a kultúra is – hangsúlyozta Főtisztelendő Prof. Dr. Szuromi Szabolcs Anzelm O. Praem rektor, aki tolmácsolta Őeminenciája, Főtisztelendő Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek, a PPKE nagykancellárjának gratulációját is. „Arra a kultúrára és műveltségre, amit Lábady Tamás képvisel közöttünk, továbbra is szüksége van nem csak a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, hanem az egész magyarországi és nemzetközi jogásztársadalomnak is" – hangsúlyozta a rektor.

Prof. Dr. Varga Zs. András dékán kiemelte: Lábady tanár úr az ékes példája annak, hogy a legnagyobb emberek tudnak a legnagyobb alázattal viselkedni, Prof. Dr. Sólyom László akadémikus pedig felidézte: az ünnepelt a Pécsi Ítélőtábla elnökeként „reneszánsz udvart", szellemi központot teremtett. „Lábady Tamás életének tanulsága, hogy úgy tudott mindig kiállni a jog alapjaiért, hogy erkölcsi meggyőződését is következetesen érvényesíteni tudta" – hangsúlyozta az Alkotmánybíróság első elnöke.

Prof. Dr. Vékás Lajos akadémikus szerint az elmúlt negyed század monografikus- és tankönyvirodalmának csúcspontját alkotta meg Lábady Tamás „A magyar magánjog (polgári jog) általános része" című munkájával. Az új Polgári Törvénykönyv megalkotásával kapcsolatos, közel másfél évtizedes együttműködésük kapcsán felidézte: „Vitáink voltak, néha éles vitáink is, nehezen voltak öszeegyeztethetőek a nézeteink. Lábady Tamás ezekben a vitákban mindig a meggyőződését képviselte, és nem lobbiérdekeket – és a meggyőződés mindig lefegyverző, még akkor is, ha a vitapartner az adott kérdésben más álláspontot képvisel. Nagy szerencséje az új Polgári Törvénykönyvnek, hogy ő a kezdetektől a törvény elfogadásáig kísérte ezt a folyamatot, meghatározó kézjegye ott van az új kódexen."

„A kötet vissza-visszatérő kérdése az emberi felelősségé. Központi eleme az ember magatartásáért való helytállása, s az: egymást meg tudjuk-e mérni... Ezekben az írásokban visszatükröződik mindaz, amit Lábady Tamástól tanultunk" – mutatta be a kötetet szerkesztője, Prof. Dr. Csehi Zoltán tanszékvezető.

Az ünnepelt elsőként a feleségének mondott köszönetet: „Az elmúlt fél évszázadban, ebben a szerelmi háromszögben, amelyben házasságunk alatt éltünk – hiszen mellette a másik szerelmem a magánjog volt –, mindig hűségesen kitartott mellettem... Óriási áldozat volt tőle élni egy férfival, és segíteni a másik szerelme iránti rajongásában. Akárhogy szemlélem, ami vagyok, ami lettem: kettőnk érdeme."

(G.D.)

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt