A katolikus jelző nem fosztóképző

2015.01.29.

A Kar legnagyobb terme, az I. előadó a második Nyílt napon is megtelt. A záporozó kérdések szinte kézzel foghatóvá tették: véghajrába érkezett a felvételi hajsza, komolyra fordult a helyzet.

„Kinek nem ajánljuk a Pázmányt?" - ismételte meg a decemberi Nyílt napon feltett kérdését Varga Zs. András dékán, rögtön meg is válaszolva azt: nem ajánlott annak, aki nem szereti, ha emberszámba veszik.

Feltette az érdeklődők részéről az Educatio kiállításon leggyakrabban megfogalmazott kérdést is: mitől katolikus az egyetem? Hangsúlyozta: a felekezeti hovatartozásra utaló jelző nem fosztóképző. A katolikus oktatás nem kevesebbet, hanem többletet jelent a többi jogi karon nyújtottakhoz képest. Ez a többlet pedig a történelem sajátos olvasatában érhető tetten: nem lehet ugyanis történelmet tanítani úgy, hogy kihagynánk belőle az egyes embert.

A Pázmányon mindazt megtanítják tehát, amit az állami egyetemeken megtanítanak, emellett azonban nagy hangsúlyt fektetnek a történelem másik, személyes olvasatára is. Egy olyan diploma mellett tehát, amit értékel a piac, az átlagosnál tágabb látókörre tehetnek szert a pázmányos hallgatók.

A Kar sajátosságai között a Nyílt nap előadói kiemelték azt a figyelemre méltó eredményt, hogy egyre több tárgyat lehet idegen nyelven hallgatni. A szeptemberben beiratkozó hallgatóknak továbbá két féléves ingyenes nyelvtanulási lehetőséget is biztosítanak.

Szabó István oktatási dékánhelyettes felhívta a figyelmet a különböző alapszakok – igazgatási és közszolgálati – sajátosságaira: az alapszak nem csökkentet jogászképzésként értelmezendő, hanem olyan lehetőségként, amely módot ad egy speciális területen való elmélyülésre.

„Hozzánk nem csak jönni lehet, el is lehet innen menni" – mondta Schanda Balázs prodékán, utalva az egyetem színes nemzetközi kapcsolataira. Az Erasmus program keretében például akár két szemesztert is külföldön lehet tölteni, ráadásul a Pázmány Erasmusban részt vevő hallgatói az állami egyetemeken szokásosnál magasabb összegű ösztöndíjra számíthatnak. „Akinek elfogadható a nyelvtudása, kijutott külföldre" – hangsúlyozta a prodékán. Lehetőség van külföldi szakmai gyakorlatra is, ebben a tekintetben a kapu most van kinyílóban: a keret egyelőre nagyobb, mint az érdeklődés.

Elhangzott még: a legutóbbi OTDK tanulmányi versenyt a PPKE JÁK hallgatói nyerték meg.

A diplomás pályakövető rendszer érdekességei között szerepelt, hogy a Pázmány jogi karán végzettek körében 3 százalék a munkanélküliek aránya az országos 10 százalékhoz képest. A végzés után 3-5 évvel az egykori hallgatók tíz százaléka dolgozik vezető pozícióban, és a 3-5 évvel ezelőtt végzettek átlagos fizetése nettó 217 ezer forint. A 15 éve diplomát adó PPKE JÁK végzett hallgatói a jogászi hivatásrendek legszélesebb körében helyezkednek el. Munkájával a megkérdezettek 79 százaléka elégedett. Az itt végzettek 98 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szeretett a Pázmányra járni, 92 százalékuk most is ide jelentkezne. Az intézmény sajátossága, hogy a hallgatók közt igen nagy az összetartás. Hamarosan kiderül, az érdeklődők közül hányan jelölik első helyen a PPKE JÁK-ot!

(G.D.)

Fotó: PPKE ITK VM Stúdió - Mandácskó Zoltán

 

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt