Büszkék vagyunk hallgatóink sikereire

2020.05.14.

Alább olvasható Vivien beszámolója:

A versennyel az évfolyamomnak létrehozott online csoportban találkoztam a félév elején. Elsődleges célom az volt, hogy kipróbálhassam magam egy országos jogi versenyen, de már az első forduló is teljes mértékben magával ragadott. Az első fordulóban egy online kitöltendő feladatsort kaptunk, ahol különböző jogterületekhez kapcsolódó kérdéseket kellett megválaszolnunk. Pont abban az időszakban kellett az első feladatot több nap alatt megoldanunk, amikor az egész távoktatás elkezdődött, így nagyon aktuális volt a versenyfeladat megoldása, mert szerettem volna az otthon töltött időmet még izgalmasabbá és hasznosabbá tenni. Már az nagyon szimpatikus volt az első fordulóban, hogy

olyan kérdéseket kellett megválaszolnunk, amelyek nemcsak tárgyi tudást, hanem gondolkodást is igényeltek,

illetve a kérdéssor sokrétűsége is nagyon jó volt, mert így több jogterületen is felmérték a tudásunkat - pl. polgár jog, munkajog, pénzügy.

A második forduló feladatainak megérkezésekor tudatosult bennem, hogy sikerült továbbjutnom. Innentől az elsődleges célom az lett, hogy döntős versenyző lehessek. A középdöntőben egy angol nyelvű jogesethez kapcsolódó jogi problémákat kellett megoldanunk, melynek központi témája a vállalatfelvásárlás volt és az ehhez tartozó szándéknyilatkozat feldolgozása. Ebben a feladatban már megjelentek a koronavírus okozta jogi problémákkal, rizikókkal kapcsolatban kérdések, amelyek megoldására tőlünk, mint az iroda külsős jogtanácsosától vártak javaslatokat. Ez a forduló nagyon izgalmas volt számomra, mert itt az angol nyelvtudás, a jogi szaknyelv ismerete, az egyedi ötletek és kreatív gondolkodás, illetve a gazdasági kitekintés mind elengedhetetlen tényezők voltak a sikeres feladatmegoldáshoz.

A beküldést követő egy hét múlva érkezett az email, hogy

bekerültem a döntőbe, ami óriási boldogsággal töltött el.

Forrás: hirek.prim.hu

A jelenlegi helyzetre való tekintettel rendhagyó módon, online került megrendezésre a döntő. A döntőt azért sem akarták elnapolni, mert a The New Lawyer Challenge egyik sajátossága, hogy aktuális problémákra kell megoldást keresniük a versenyzőknek. A döntőbe nyolcan kerültünk be, köztük Horváth Anna és én voltunk Pázmányosok.

Miután ezt realizáltam, elhatároztam, hogy dobogós helyen kell végeznem, hogy

a Pázmány neve idén is ott lehessen az első három hely valamelyikén.

A döntő előtti este Berkes Lilla tanárnővel volt közigazgatási jog 4. gyakorlatom, és ezt követően kértem meg a tanárnőt, hogy szánjon rám pár percet, és meséltem neki a versenyről. Ekkor ötleteket adott, hogy mit lenne érdemes a másnapi versenyre átnézni, illetve mik azok a témák, amelyek annyira aktuálisak, hogy előfordulhatnak a döntőben. A döntőben egy jogtanácsos szerepébe kellett bújnunk, aki a felsorolt 7-8 jogi kérdésben tanácsot kellett adjon egy 100%-ban aktuális jogesettel kapcsolatban, amelynek központi témája az volt, hogy

egy dolgozót koronavírussal diagnosztizáltak egy gyárban, amelynek következtében rengeteg jogi kérdés felvetődött.

Az egész verseny alatt számomra a döntő feladata volt az, ami a legérdekesebbnek bizonyult, ugyanis összesen 60 percünk volt megoldani a kérdéseket úgy, hogy ennyi idő alatt még angol jogi szakkifejezéseknek is utána kellett néznünk. Itt természetesen lehetett használni minden segédeszközt az interneten, többek között a Wolters Kluwer által biztosított jogtárat is, amihez hozzáférést kaptunk a döntő előtt. Az egy óra letelte után egy Zoom hívásban kellett először magyarul előadnunk a megoldást, majd a zsűri kérdéseinek megválaszolása után angolul röviden összefoglalni az álláspontunkat. Ez a feladat szintén nagyon sokrétű volt, ugyanis szerepeltek benne munkajogi, polgári jogi, pénzügyi, adatvédelmi, versenyjogi kérdések is.

Ez volt az a része a versenynek, ahol úgy éreztem, hogy itt tudom igazán bizonyítani a tudásom, a kreativitásom, az angol nyelvtudásom és persze az előadásmódom megfelelőségét.

Az eredményhirdetésen dr. Hegymegi-Barakonyi Zoltán összefoglalta a tapasztalatait a versennyel kapcsolatban, és kihirdette a győzteseket.

Nagyon nagy büszkeséggel töltött el, hogy sikerült a második helyen végeznem, és a Pázmány színeiben képviselhettem az Egyetemet.

 A verseny összességében hatalmas élmény és remek tapasztalatszerzés volt nekem. Úgy gondolom, hogy ez a verseny egy nagyon jó lehetőség arra, hogy az egyetemen tanultakat és a gyakorlatban szerzett tapasztalatainkat ötvözhessük, illetve kipróbálhassuk magunkat egy olyan szinte már valós helyzetben, amelyben később a diplomaszerzés után dolgozunk majd. Véleményem szerint fontos, hogy egy jogász feladatával szembesüljünk még azelőtt, hogy az egyetemet befejezzük, mert így tapasztalhatjuk meg valójában, hogy mire is számíthatunk majd a későbbiek során és mennyire eltér ez attól, amiről valójában a tanulmányaink alatt azt gondoltuk, hogy ez vár majd ránk.

Mindenkit bíztatok arra, hogy még az egyetemi évek alatt próbálja ki magát valamilyen jogi versenyen, szerezzen tapasztalatot különböző jogterületeken a kötelező szakmai gyakorlaton túl, és feszegesse a határait, ugyanis 

minél több tapasztalattal a hátunk mögött fejezzük be tanulmányainkat, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy kiváló jogászokká váljuk egy nap.

Hatalmas segítség volt a versenyen, hogy az elmúlt négy év egyetemi tanulmányain túl a gyakorlati helyeken szerezett tapasztalataimat is tudtam kamatoztatni, és az ott tanult gyakorlati ismereteket is fel tudtam használni, ami véleményem szerint biztosan közelebb vitt a sikerhez. Javaslom mindenkinek, hogy induljon el jövőre a versenyen, ha van hozzá kedve, ugyanis mindamellett, hogy

szuper tapasztalatszerzési lehetőség, remek önigazolás is

lehet számunkra azáltal, hogy szembesít minket azzal, hogy az elmúlt években tanultaknak mennyi jelentősége volt!  A verseny lényege az innovatív jogi gondolkodás fejlesztése, amely egészen új tapasztalatokat rejthet magában. Ezúton is hálás vagyok a Baker McKenzienek a The New Lawyer Challenge versenyen biztosított részvételi lehetőségért, illetve az eddigi tanulmányaim során elsajátított tudásért a Pázmány oktatóinak.

Moór Vivien

Gratulálunk Viviennek és Annának is szép sikerükkhöz!

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt