... Egy híján húsz

2014.11.25.

Alumni estet tartott november 25-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 19 éves jogi fakultása. Az öregdiák találkozó résztvevői találkozhattak egymással és professzoraikkal, s az ünnepi alkalmon jó néhány különleges mondta is elhangzott.

Varga Zs. András dékán bevezetőjében a hatalommegosztás szükségességére hívta fel a figyelmet: „A Teremtés Könyvében, amely arról beszél, hogy Isten megteremtette az embert saját képmására, szó sincs arról, hogy uralkodjatok egymás fölött – szó sincs arról, hogy hajtsátok egymást uralmatok alá." Hozzátette: a hatalomgyakorlás korlátja az ember méltósága. A jog megpróbál békét teremteni az individuum és a közösség között és – tetszik, nem tetszik – hordoz bizonyos transzcendens elemeket. „Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja: minden ember egyenlő szabadságúnak és egyenlő méltóságúnak születik. Nem vagyunk egyformák, mégis egyenlők vagyunk – ez például transzcendens."
Elmondta még: az általunk is követett jog, amióta létezik, az egymás közötti hatalommegosztást próbálja korlátozni, elviselhetővé tenni.

Zlinszky János prodékán mindehhez hozzátette: „A mi hivatásunk éppen az, hogy az egyén és a közösség kettősségét összhangba hozzuk, működtessük. Az egyénnek a közösségben, és a közösségnek is a közjót kell szolgálnia." Idézte a Szentírást: „Boldogok a békességet szerzők... Ránk, jogászokra gyakran mondják, hogy abból élünk, hogy mások veszekednek. A viszályból jól lehet élni, a viszálynak piaca van – ugyanakkor a békességszerzés nem ki fizetődő - ám ez a szemlélet hamis. Hosszú távon megéri békességszerzőnek lenni. Az erkölcsi alapon vitt, joggal egyeztetett jóra, és közjóra törekvés feltétlenül kifizetődő ezen a pályán. Boldogok a békességszerzők – hiszen a békességszerzésnek egyrészt társadalmi jelentősége van, ugyanakkor egyéni haszna is. Csakis ezzel a hozzáállással lehet belső békét hozó módon megfutni ezt a pályát."

Lábady Tamás címzetes egyetemi tanár is a Teremtéstörténetig nyúlt vissza beszéde kezdetén: „Isten a teremtés sok jó pillanata után először akkor mondja ki, hogy valami nem jó, amikor látja Ádám eredeti magányosságát: nem jó az embernek egyedül lennie. Ezért Isten megalkotta az asszonyt - és nem pedig egy másik férfit. Isten ugyanakkor a teremtéssel nem hagyta magára az embert. Három királyi utat mutatott a házastársaknak, melyek közül az első a házastársak elmélyült kommunikációja, amit nevezhetünk akár a szeretet dialógusának is. A második a hitvestársak testi kapcsolata, a harmadik pedig az imaélet, vagyis a házastársak reakciója, válasza Isten megelőző szeretetére."
Lábady Tamás a továbbiakban arról beszélt, hogy az első szeretet mindvégig megőrizhető a házasságban – még ha ezt sokan nem tudják, nem hiszik is.

A megnyitó után a végzett hallgatók három szekcióban folytathattak eszmecserét aktuális jogpolitikai kérdésekről.

 

(G.D.)

Fotó: PPKE ITK VM Stúdió - Mandácskó Zoltán

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt