[Hallgatói siker] Fizetési kérelem témájú tanulmány

2021.01.28.

Az öt kategóriában meghirdetett versenyre több mint kétszáz pályaművet küldtek be a hazai felsőoktatásban részt vevő csapatok és egyénileg induló hallgatók. A verseny keretében az MNB Oktatási Klub arra hívta fel a pályázókat, hogy olyan rendkívül fontos kérdésekről gondolkodjanak mint a fenntartható nyugdíjrendszer, a hazai demográfiai krízis, vagy egy a jelenleginél jobban működő felsőoktatási rendszer. Az írásbeli fordulóra beérkezett pályaműveket egy legnevesebb hazai szakembereket is tömörítő bizottság bírálta el, amelyet a szóbeli döntő követett.

Szerencsés Krisztián a fizetési kérelem témájával foglalkozott csapattársával együtt.

A versenyről és a kutatás eredményeiről alább olvashatunk.

„2020 márciusában részt vettem az Arsboni Gyakornoki Programjában, amin belül a FinTech kutatócsoport kötelékébe tartoztam. Eme kutatás során a 2020 márciusában bevezetett Azonnali Fizetési rendszert (AFR) vetettük vizsgálat alá. Az AFR szerves része többek között a fizetési kérelem, mely későbbiekben dolgozatunk témájává vált. A gyakornoki program végeztével a kutatócsoport kapcsolatban maradt, majd láttuk, hogy kiírásra került a szóban forgó verseny, és lehet pályázni a „Digitális azonnali pénzügyi rendszer" kategóriában is. Két csapatot állítottunk ki, amelyből az egyiket Szitó Mátyással, az ELTE jogi karának hallgatójával alkottuk, nevünk pedig az Associates lett.

Témánknak a fizetési kérelmet választottuk, ami nem csupán szerves része az AFR-nek, hanem egy, ezidáig példa nélküli pénzügyi szolgáltatás is. Dolgozatunk két oldalról közelítette meg a fizetési kérelmet, egyrészt megvizsgáltuk a Polgári Törvénykönyv paradigmarendszerén keresztül, miszerint maga a fizetési kérelem tekinthető-e szerződésnek, ajánlatnak, illetve a fizetési kérelem elfogadása a teljesítés tekintetében önálló teljesítésnek, avagy csupán a teljesítés kisegítő eszközének tekinthető-e, másrészt pedig közgazdaságtani oldalról is górcső alá vettük a szolgáltatást. A közgazdaságtani pillér kifejtése során vizsgáltuk, miszerint piaci kudarcnak tekinthető-e a fizetési kérelem, továbbá azt, ha és amennyiben annak tekinthető, akkor mik állhatnak eme jelenség mögött, illetve mik nem, mint például a fogyasztási szokások, a pénzügyi piac ismervéi, avagy a koronavírus. Eme pillér során egy kvalitatív primer kutatást is végeztünk, amely során Magyarországon működő pénzintézeteket kérdeztünk a fizetési kérelemről. Dolgozatunk leadása után nem sokkal, örömmel értesültünk arról, hogy

bejutottunk az országos döntőbe. A mi szekciónkba csupán 5 pályamű került kiválasztásra, kifejezetten felemelő érzés volt eme 5 pályamű között tudni magunkat.

A téma kutatása közben az alábbiakra jutottunk:

A Polgári Törvénykönyv rendszerébe történő beillesztés során arra jutottunk, hogy a fizetési kérelem szerződésnek tekinthető, amennyiben a felek akarata kiterjed a szerződés megkötésének szándékára, ugyanakkor nem minden szerződéstípus esetében elegendő ez. Így például annak ellenére, hogy az írásbeliség alternatív kritériumrendszerét teljesíti, jelen formájában nem alkalmas például ügyvédi ellenjegyzés befogadására. Emellett a teljesítés körében azt állapítottuk meg, hogy főszabály szerint a fizetési kérelem jóváhagyását a teljesítés kisegítő eszközeként kell értelmezni, míg taxatíve meghatározott esetekben, fikció alkalmazásával teljesítésként is lehet rá tekinteni.

A közgazdasági pillér során a piaci kudarc tudományos követelményeinek a fizetési kérelem szereplése eleget tett 2020 márciusától kezdődően 2020 novemberéig. Tehát a hipotézis megállt, elismerve azt, hogy pár hónap múlva elképzelhető, hogy nem beszélhetnénk piaci kudarcól a szolgáltatás esetében. A piaci kudarc követelményei pedig azért teljesülhettek, mivel egyrészt számos pénzintézet másirányú fejlesztésekre fókuszált a koronavírus következtében, továbbá a legnagyobb hazai szolgáltató egyelőre nem emelte be a fizetési kérelmet szolgáltatásai közé, ami azért problémás, mivel a fizetési kérelem során a tranzakció sikeressége érdekében mindkét fél pénzintézeténél szükséges a fizetési kérelem szolgáltatás jelenléte. Így amennyiben a legnagyobb szolgáltató nem vezeti azt be, ügyfeleik nem képesek azt használni, s azok sem képesek ezekkel az ügyfelekkel fizetési kérelmen alapuló tranzakciót létrehozni, akiknek a bankja egyébként ezt bevezette. Ugyanakkor az a hipotézisünk, miszerint a fizetési kérelem nem megfelelő beillesztése az Általános Szerződési Feltételekbe eredményezte a piaci kudarc feltételeinek beállását, nem bizonyosodott be.

Munkánk során forrásaink között szerepeltek a PPKE-JÁK oktatóinak munkái is. Egyrészt a Polgári Törvénykönyv keretrendszerébe történő beillesztés során többek között a 2017-ben elhunyt Lábady Tamás professzor úr tankönyvét is felhasználtuk, továbbá a közgazdaságtudományi pillér során a Heller Farkas Közgazdaságtudományi Intézet oktatóinak, név szerint Schlett András, és Katona Klára munkáit használtuk a JÁK oktatóit tekintve. Illetve H. Szilágyi István munkája is felhasználásra került a jogértelmezési iskolák kapcsán.

A döntő a koronavírus miatt online került megrendezésre december elején. Az esélyegyenlőség végett előre fel kellett venni prezentációnkat, melyet a döntőben lejátszottak a zsűrinek. A prezentációt követően a pénzügyi szektor igazán elismert személyei által alkotott zsűri tett fel kérdéseket, mint például Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója vagy Dr. Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Kifejezetten örültek, hogy joghallgatók egy inkább közgazdasági témában írtak dolgozatot, továbbá hipotézisrendszerünk logikai felépítésének kiválósága került még említésre, a szükséges kritika mellett. A döntőt követően nagyjából egy héttel került sor az eredményhirdetésre, amelynek értelmében tárgynyereményben részesültünk, ami nem volt más, mint egy mobilnetre képes iPad.

A verseny kifejezetten színvonalas, kihívásokkal teli megmérettetés volt, amely tovább mélyítette és bővítette pénzügyi tudásomat, illetve sarkallt arra, hogy a jövőben is foglalkozzak eme területtel.

Gratulálunk!

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt