[Hallgatói siker] Gyermeket vállalni nem kívánó egyetemista és egyetemet végzett nők gyermekvállalási hajlandósága

2021.02.01.

Az öt kategóriában meghirdetett versenyre több mint kétszáz pályaművet küldtek be a hazai felsőoktatásban részt vevő csapatok és egyénileg induló hallgatók. A verseny keretében az MNB Oktatási Klub arra hívta fel a pályázókat, hogy olyan rendkívül fontos kérdésekről gondolkodjanak mint a fenntartható nyugdíjrendszer, a hazai demográfiai krízis, vagy egy a jelenleginél jobban működő felsőoktatási rendszer. Az írásbeli fordulóra beérkezett pályaműveket egy legnevesebb hazai szakembereket is tömörítő bizottság bírálta el, amelyet a szóbeli döntő követett.

Dr. Holtzer Imre Gábor gyermeket vállalni nem kívánó egyetemista és egyetemet végzett nők gyermekvállalási hajlandóságát kutatta.

A versenyről és a kutatás eredményeiről alább olvashatunk.

„A kutatás során 2 kérdőívet készítettem. Az egyik azt vizsgálja, hogy miként viszonyulnak a hazai egyetemista és egyetemet végzett nők magához a gyermekvállaláshoz (szeretnének-e, ha igen hányat, mi motiválja, mi hátráltatja őket a terveik megvalósításában). A minta 700 fő volt. A második kérdőív azt vizsgálta, hogy mi teszi boldoggá az egyetemista és egyetemet végzett nőket. A minta 1000 fő volt. Itt számos tényezőt értékelhettek a kitöltők, ahol a gyermekvállalás egy tényező volt a többi nem-materiális és materiális tényező között.

A kutatás eredménye alapján - összefoglalva - arra a megállapításra jutottam, hogy

a gyermeket vállalni nem kívánó nők körében a legjelentősebb tényező
a szabadság és függetlenség iránti vágy.

Ha feltesszük a kérdést, hogy az idő, a pénz vagy az értékekben bekövetkező törés-e a gyermektelenség oka, azt láthatjuk, hogy ezek és sok száz más tényező együttesen hatva befolyásolja a kérdést. Nem lehet tehát kizárólag az anyagi támogatásokra koncentrálva megoldani a gyermektelenség problémáját. A családpolitika eszköztárán keresztül juttatott anyagi támogatásokat azonban meg kell különböztetnünk a tényezők nagyobb körét magába foglaló anyagi tényezőktől, amelyek a függetlenséggel karöltve hatalmas súllyal bírnak a gyermektelenség kialakulásakor. Míg a családtámogatások egy dinamikus állami juttatást, addig az anyagi tényezők egy statikus állapotot jelentenek. Úgy vélem, hogy míg a gyermektelenség melletti döntés során az első pozitív befolyása mérsékelt, addig utóbbi negatív hatása kiemelkedő. A gyermektelen, gyermeket vállalni nem kívánó nők esetében a gyermekvállalási hajlandóság növelésére koncentráló állami támogatások hatástalanok maradnak, hiszen azok anyagi jellegüknél fogva nem nyújtanak valós motivációt az igények megváltoztatásra, illetve nem jelentenek megoldást a nem anyagi tényezők által okozott hatások eliminálására. Álláspontom szerint a gyermeket vállalni nem kívánó nőkre csak a szegénységtől való félelem, mint gyermektelenségi ok esetén van hatása – a kiszámíthatóságot elősegítő – anyagi támogatásoknak, míg a három gyermektelenségi ok mindegyikét befolyásolják anyagi tényezők. Ha a gyermek érkezését a munkavállalás szempontjából kárként definiáljuk, arra a következtetésre jutunk, hogy a jelen rendszer csak a nő elmaradt fizetését kompenzálja, és nem nyújt ellentételezést a másik két kárfajtára. A közösség szempontjából jelentős előrelépést jelentene, ha a fent idézett 30 %-os gyermektelenségi arányt el tudná kerülni, és azok körében, akik e csoportba eshetnek, legalább egyetlen gyermek világrahozatalát elősegítené. Ehhez azonban a népesedéspolitikának az egyetlen gyermek megszületését is támogatnia kellene, hiszen az első gyermek jelenti egyúttal a legnagyobb terhet is, a szülők ekkor veszítik el ugyanis a legkiemeltebb figyelmet kapó függetlenségüket. A szabadság iránti vágy és az anyagi tényezők igen nagy szerepet kapnak a kitöltők boldogság- és elégedettségérzésében, míg a gyermekvállalás a középmezőnyben marad."

Gratulálunk!

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt