Innovatív egyetemi képzés indul a PPKE és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság együttműködésében

2022.06.01.

Oktatási együttműködésre lép a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Az együttműködés keretében az Egyetem Jog- és Államtudományi Karán új, a szabályozott iparágakkal foglalkozó képzés indul a Hatóság szakmai támogatása mellett. Az erről szóló megállapodást június 1-én Rev. Mons. Dr. Kuminetz Géza, az Egyetem rektora és Dr. Biró Marcell, a Hatóság elnöke írta alá.

2022 szeptemberétől új, szabályozott iparági szakjogász és jogi szakokleveles szabályozott iparági szakember szakot indít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága szakmai támogatásával. A létrejött megállapodás szerint az Egyetem két féléves, diplomát adó képzést indít az állami beavatkozást igénylő, állami szabályozás alá eső szakterületek speciális jogi tudásával foglalkozó szakemberei számára. A kifejezetten jogászoknak meghirdetett szakjogász képzés mellett a szakterületen dolgozó, vagy az iránt érdeklődő nem jogászok számára jogi szakokleveles kiegészítő képzés indul.

A szakmai program kialakításában az Egyetem versenyjogi és közgazdasági tanszékeinek oktatói mellett – a megállapodásnak megfelelően – a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is közreműködött. A Hatóság aktív közreműködése a program későbbi gondozása során is jelentős hangsúlyt kap, így bizonyos tárgyak esetében biztosítja az érintett területeken kiemelkedő szaktudással rendelkező állami szakemberek oktatóként való részvételét.

Az együttműködés lehetővé teszi a szabályozott iparágak területén kiemelkedő szaktudással és tapasztalattal bíró szakemberek képzését, akik ismerik a piacok működésének alapvető kérdéseit, az államgazdasági beavatkozás indokait és a szabályozások főbb közös jellemvonásait. Fontos cél, hogy a résztvevők az egyes ágazatok szabályozásának megismerése révén képesek legyenek a szabályozott piaci magatartásokkal kapcsolatos – elsősorban jogi – problémák adekvát gyakorlati megoldására. A mai gazdasági folyamatok igénylik, hogy egyes szabályozott iparágakról is bővebb tudással is rendelkezzenek a szakemberek. A hallgatók ezáltal speciális tudás birtokába kerülnek többek között a médiajog, a kiberbiztonsági szabályozások vagy akár a koncessziós jog területén. Az iparági képzések során minden esetben a területek elismert vezetői adják át tapasztalataikat és tudásokat a hallgatóknak.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar több mint 20 éve foglalkozik szakirányú továbbképzések szervezésével, szakjogász diplomák kibocsátásával. Ez idő alatt mintegy 30 szakon több mint 4000 oklevelet bocsátott ki a jogászi szakterületek széles spektrumában. Tevékenységét a Kar tanszékeinek munkája ugyanúgy segíti, ahogy a klasszikus jogi hivatásrendek legkiválóbb képviselői vagy a különböző piaci szereplők nagy tapasztalattal rendelkező résztvevői.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 2021. október 1-én azzal a céllal jött létre, hogy stabil és kiszámítható működési és szabályozási környezetet teremtsen olyan kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohány-kiskereskedelem, a bányászat, valamint a kiberbiztonság egyes területei. A Hatóság feladatkörébe tartozó egyes területek nemzetgazdasági szempontból jelentős szerepet töltenek be, hiszen az itt működő, jellemzően magyar tulajdonú kis- és középvállalkozások éves szinten több mint 2 ezer milliárd forintos árbevételt realizálnak, és 50 ezer főnek kínálnak munkahelyet.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt