Interjú dr. Decsi Tamás vívóval

2021.09.10.

Hogyan került a Pázmány kötelékébe?

Az élet úgy hozta, hogy a KRE-ÁJK-n (Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar - a szerk.) szereztem jogi diplomát, de folyamatos rálátásom volt a PPKE jogi karának és szakképzéseinek működésére ismerőseimen keresztül, akik ott tanultak, és öszintén mondhatom, hogy nagyon pozitív véleményeket hallottam az intézményről. A jogász diploma megszerzése után mindenképpen szerettem volna további szakképzésben részt venni, és amikor dr. Nagy Zsigmond felhívását láttam, hogy sportjogi szakjogász képzés indul az intézményben, akkor tudtam, hogy ez lesz a számomra megfelelő képzés.

Miként emlékszik vissza a pázmányos évekre?

Kiváló időszak volt az életemben, még akkor is, ha csak levelezős hallgatóként vettem részt az oktatásban. Az előadók kiválóak voltak, nagy szakmai felkészültségről tettek tanúbizonyságot, sok érdekes, új ismeretre tettem szert, valamint mindezek mellett nagyon segítőkész volt mindenki az intézmény részéről.

Miért választotta a jogot?

A vívósportban sok jogász végzettségű szakember van, engem személy szerint mindig is vonzott a pálya, de az igazi inspirációt egy jó barátom dr. Beviz Ákos adta, aki a mai napig a mentorom, és egyengeti jogi pályámat. Nem utolsó sorban ő is kiváló kardvívó volt és természetesen pázmányos diák! :)

Mik a tervei a jövőben a sport és a jog világában?

Jelenleg ügyvédjelöltként dolgozom harmadik éve, szeretnék szakvizsgázni, valamint a sportjogi szakjogász képzés abszolválása után még a záróvizsgám hátra van, amit szeretnék mielőbb sikeresen teljesíteni. Amennyiben ezeken túl vagyok, akkor szeretnék a megszerzett tudással felvértezve a rászorulóknak rendelkezésére állni és segíteni nekik. A sport világában is aktív maradok egyelőre versenyzőként és edzőként is, igyekszem hasznosan beosztani az időmet.

Ön szerint milyen szuperképessége van egy jogász sportolónak vagy sportoló jogásznak?

A mentoromat dr. Beviz Ákost tudom idézni, aki sokszor mesélt nekem arról, hogy mennyire sok erényt és képességet tudott magával hozni a sportból a jogi pályára, és ezeket kiválóan tudta kamatoztatni a munkában, amelyeket már nekem is volt alkalmam megtapasztalni a tárgyalóteremben. Ez alatt azt kell érteni, hogy számunkra sportolóknak egy adott ügy mindig kihívást jelent, úgy mint egy verseny, beleértve a felkészülést és az izgalmakat is, amely számunkra nem görcsösséget és feszültséget eredményez, hanem inkább motivál, és csak az elérendő célra tudunk összpontosítani. A sportolói oldalról személy szerint nekem nagyon sokat segített a jog megérteni és feldolgozni a kardvívásban folyó bíráskodás nehézségeit és visszásságait, olyan módon hogy a jogértelmezés és joggyakorlat folyamatát jobban megismertem, ami által sok szituációt megértettem és elfogadtam, ami azt gondolom előrébb vitt a sportpályafutásomban is. Végszóul elmondható, hogy a kettő kiválóan kiegészíti és segíti egymást.

Mit üzen a mostani hallgatóinknak?

A hallgatóknak kitartást kívánok a tanulmányaikban és hogy elérjék kitűzött céljaikat, mert az online oktatás nehézségei bizonyára őket is érintették. Képezzék magukat folyamatosan, és igyekezzenek minél mélyebb tudásra szert tenni, mert azt később az élet meghálálja. Azt gondolom, hogy pázmányos hallgatóként erre minden lehetőségük megvan! Ezen felül pedig az „Ép testben ép lélek" jelmondat kapcsán mindenki találja meg a számára legizgalmasabb, legmegfelelőbb mozgásformát, és a tanulás mellett sportoljon is egy kicsit! :)

Dr. Decsi Tamással készült egy interjú az Ítélet jóvoltából is:

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt