Jogi terminológiai adatbázisok létrehozása workshop

2022.02.04.

Élénk érdeklődés mellett zajlott le a PPKE JÁK Ereky István Közjogi Kutatóközpontja és Jog és nyelv kutatócsoportja, valamint a LITHME jogi szaknyelvvel foglalkozó munkacsoportja szervezésében 2022. február 2-án online megtartott workshop, angol nyelvre történő szinkrontolmácsolással.

A téma aktualitását és jelentőségét jelzi, hogy a hallgatóságban gyakorló szakfordítók, tolmácsok, a jogi szaknyelvet és a jogi terminológiát kutató hazai és külföldi szakemberek is képviseltették magukat, de sokan hallgatták előadóinkat a Karunkon folyó jogi szakfordító szakjogász képzés végzett- és jelenlegi hallgatói közül is.

Somssich Réka és Gáspár Endre, az IM átfogó jogszabályfordítási projektjének vezetői a fordítási munka során alkalmazott módszereket és stratégiákat ismertették számos példával illusztrálva.

Palotai-Torzsás Tímea jogász-nyelvész a Juremy online keresőeszközt mutatta be, amely jogi kutatást és szakfordítást segítő funkcióival a már meglévő, többek között a IATE és az EUR-Lex adatbázisok integrálásával teszi egyszerűbbé a jogi terminológiai adatbázisokban való keresést.

Végül Tamás Dóra Mária, az OFFI vezető terminológusa beszélt a jogi terminológiai adatbázisok jellemzőiről, a terminológiai szemléletmódról és a jogi terminológia kezelésének kihívásairól.

Az előadások egyik legfontosabb közös jellemzője a gyakorlati megközelítés volt, így a résztvevők a módszertani információk mellett a jogi szakfordításban és szaknyelvkutatásban jól használható weboldalakról és kiadványokról is értesülhettek.

Balogh Dorka PhD

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt