Megjelent a 2015-ös felsőoktatási rangsor

2014.11.12.

A Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem - a hallgatói és az oktatói kiválóság alapján ezek az intézmények állnak a HVG 2015-ös felsőoktatási rangsorának élén.

Az összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.

A hallgatói rangsorban nem történtek nagyobb változások, sőt még inkább erősödött a vezető egyetemek előnye - olvasható a kiadványban. A Budapesti Corvinus Egyetemre és az ELTE-re csaknem ezerrel többen szerettek volna bejutni 2014-ben, mint korábban, de a Műegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Semmelweisen is 500-800 fős volt a növekedés.

Az oktatói alrangsorban már nagyobb az átrendeződés. "Kiugróan javultak a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem minősített oktatókra vonatkozó mutatói. A Semmelweis Általános Orvostudományi Karán egyik évről a másikra 148 - az egyetem egészén 180 - fővel nőtt a minősített oktatók száma, ami döntően az átszervezés következménye lehet, ám az oktatói listák élére repítette a kart és az egyetemet is. Sőt, az SE az idén ezzel az összetett intézményi rangsor győztese lett" - emeli ki a HVG felsőoktatási kiadványa.

Az évek óta listavezető Eötvös Loránd Tudományegyetem így a 2. helyet szerezte meg - igaz, az idén is ebbe az intézménybe jelentkeztek a legtöbben, és itt tanít a legtöbb - tudományos fokozattal rendelkező - oktató.

 

Forrás: http://eduline.hu/felsooktatas/2014/11/12/HVG_Diploma_rangsor_2015_D2BU6U

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt