Mindkét tudomány végeredményben a kiszolgáltatott helyzetű ember megsegítésén gondolkodik

2020.04.24.

Dr. Lénárt Katalin hat éve végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, jelenleg infektológusként (infektológia: a fertőző betegségek ismeretével foglalkozó, a fertőző betegek ellátására szakosodott orvosi terület – a szerk.) dolgozik a Szent László Kórházban. A járvány miatt sajnos halasztania kellett a következő szakvizsgaként tervezett nefrológiai (nefrológia: a vese belgyógyászatának tudományága – a szerk.), képzés elkezdését. 2018 szeptembere óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász szakának levelezős hallgatója.

Ritkaságnak számít, hogy valaki az orvosi egyetem elvégzése után úgy dönt, hogy elvégzi a jogász képzést. Mi vezette arra, hogy a Pázmány jogi karára járjon, miközben az egészségügyben dolgozik?
Országos gyakoriságról nem ismerek pontos adatokat, de közeli orvos ismerőseim körében 4-5 orvos-jogászról is tudok.

Az Egyetem hírneve és szellemisége közel áll hozzám, valamint orvosi gondolkodásomhoz.

A kórházi fertőzésekkel kapcsolatban számos beadvány születik hazánkban. Ezek jogi és szakmai áttekintése speciális, kettős szemléletet igényel, a területtel foglalkozó szakemberek száma Magyarországon kevés. A jövőben ezzel is szeretnék foglalkozni, ezért is jelentkeztem a jogi karra.

Vannak-e összefüggések az orvostudomány és a jogtudomány között? Látszólag két eléggé különböző terület. Nyilván az nem hagyható figyelmen kívül, hogy az egészségügyben is számtalan jogeset van, de ez már inkább talán a jog különböző területein való megjelenéséről szól, mintsem az orvostudományról.
Mindkét tudomány végeredményben a kiszolgáltatott helyzetű ember megsegítésén gondolkodik. Talán ez vonzott a jogtudományok elsajátításának megkezdésében.

Hogyan éli meg a mostani helyzetet? A Szent László Kórházban dolgozik, ami frontvonalban van a kórházak között. Hogyan néznek ki a mindennapjai?
A helyzetet a frontvonalban átélni mindig nehéz érzés, hiszen első kézből láthatjuk a betegek magas számát, kiszolgáltatott állapotát és egyéni történeteiket is. A Szent László Kórházban először ismertek fel és fogadtak koronavírusos betegeket, így a tapasztalatok viszonylag gyorsan felhalmozódtak. A centrumban jelenleg 24 órás ügyeleti rendszerben kb. 30 infektológus, valamint a koronavírusos betegek ellátására dedikált társszakmák képviselői dolgoznak (belgyógyászat, gyermekgyógyászat, sebészet, neurológia). Minden hétköznap reggel 8 után eligazító megbeszélést tartunk, ez nagyjából 50 orvos aznapi teendőinek összegzését jelenti. Itt kerülnek bemutatásra az új tudományos eredmények is. A COVID-19 ellátásra átcsoportosított ágyak száma rendkívül sok, a megbeszélést követően kisebb orvoscsoportokban a fekvőbetegeket viziteljük - ennek része a fizikális vizsgálat, az élettani paraméterek (köztük a legfontosabb talán a légzés) ellenőrzése, a beteg panaszainak kikérdezése. A viziteket követően (mely általában 2-3 órát vesz igénybe részlegenként) a képalkotó- és laborvizsgálatok, majd a betegség ellen beállított terápiák áttekintése történik. Viszonylag sokat kell írásban dokumentálni, ez az idő egy részét elveszi. Sajnos gyakran kell intenzív terápiás szakorvosi konzíliumot (orvosi tanácskozás - a szerk.), segítséget kérnünk, mivel a betegek egy része hirtelen, akár pár óra alatt viszonylag jó általános állapotból kritikus állapotba esik. A „hivatalos" munkaidő délután 4-kor jár le, de az orvosok zöme csak jóval később, este 6-7 körül távozik a kórházból.

Tud most egyáltalán energiát fordítani arra, hogy tanulmányaival foglalkozzon?
Kevesebbet, mint békeidőben, de természetesen igyekszem megfelelni a követelményeknek.

Ön szerint mi a legnagyobb tanulsága ennek az időszaknak egészségügyi és lelki szempontból?
Egészségügyi szempontból úgy látom, hazánkban időben elkezdődött a kapacitások felszabadítása,

a járványügyi intézkedések miatt előrébb járunk a nyugat-európai országoknál. Ennek ellenére nincs könnyű dolgunk

egy olyan betegséggel szemben, amelyre nem létezik még definitív gyógymód. Lelki szempontból a munkánk legnehezebb része az, hogy jóval több, korábban jó egészségnek örvendő, de a betegség miatt kritikus állapotba kerülő beteget látunk, mint korábban.

Mit üzen Pázmányos hallgatótársainak?

Tartsák be a járványügyi tanácsokat, ne higgyenek az álhíreknek, és a járványt bagatellizáló véleményeknek.
Gondoskodjanak idős szeretteikről és egymásról.
Kövessék a híreket, és fektessenek minél nagyobb hangsúlyt az egyéni védekezés lehetőségeire.

Köszönöm szépen a megtisztelő felkérést! 
Köszönjük, hogy rendelkezésünkre állt!

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt