Morality in Politics: Inescapable Hindrance or Necessity

2015.05.09.

Az idei találkozó „Morality in Politics: Inescapable Hindrance or Necessity" címmel került megrendezésre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Global Round Table közös szervezésében, a World Academy of Art and Science, a Római Klub EU Fejezete és a European Movement Split közreműködésével.

A Global Round Table egy innovatív, újító szándékú szakmai fórum, amelynek elsődleges célja, hogy politikai irányzatoktól mentesen alakítson ki a gyakorlatba átültethető álláspontokat az európai demokráciához és politikai folyamatokhoz kötődő globális jelentőségű kérdésekben. A gazdasági és politikai döntéshozók számára megfogalmazott vélemények mellett másodlagos célkitűzésként a kezdeményezés a fiatal generáció és a civil társadalom vezetőinek ösztönzéséhez is hozzá kíván járulni. A Global Round Table által szervezett konferencia-sorozat keretében minden évben más-más aktuális téma kerül megtárgyalásra kerekasztal-beszélgetés formájában, melynek során a téma kiemelt szakértői, tudósok, politikusok nyílt eszmecsere útján keresnek választ a felvetett problémákra.

A 2015. május 8-9-i kerekasztal-beszélgetésen a világ számos pontjáról érkezett magasrangú szakértők és állami vezetők vettek részt, így többek között Tőkés László püspök, Prof. Ivo Josipović horvát államelnök és Prof. Ismail Serageldin, az Alexandriai Könyvtár alapító elnöke. Magyarországot Prof. Martonyi János miniszter (1998-2002, 2010-2014), továbbá a Pázmány Péter Katolikus Egyetem részéről Prof. Varga Zs. András dékán, Prof. Schanda Balázs prodékán és Prof. El Beheiri Nadja tanszékvezető asszony képviselte.

A Global Round Table 2015. évi rendezvénye az erkölcs és a politika kapcsolatát vizsgálta a közelmúlt európai és globális eseményei tükrében azzal a céllal, hogy ösztönözze a politikai és társadalmi vezetők fokozottabb erkölcsi felelősségét, és az erkölcs jelentőségének jobb megértését. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az erkölcs és a politika területe egymással szorosan összefügg, felelős politikai döntések nem hozhatók meg a szélesebb erkölcsi következmények figyelembevétele nélkül. A 21. század kihívásainak megoldása során az alapvető erkölcsi értékek fontos útmutatóként szolgálhatnak. A kerekasztal résztvevőinek javaslata értelmében az objektív erkölcsi normákat a politikai döntéshozatal, az állami vezetők kiválasztása, a nemzetközi kapcsolatok alakítása és az oktatás során is szem előtt kell tartani.

/Debisso Kinga/

Fotó: PPKE ITK Vízmű

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt