Pázmányosok Bécsben

2018.04.16.

A Bécsi Egyetem Jogtörténeti Intézete és a Pázmány Jogtörténeti Tanszéke szervezésében három napos szemináriumon vehettek részt Bécsben a két egyetem hallgatói. A téma a két világháború közötti időszak volt.

Idén lesz 100 éve, hogy felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia, és ezzel a két ország történelme külön utakon haladt tovább. Az I. világháború után, jogtörténeti szempontból, nagyon érdekes időszak következett, nem csak Ausztriában és Magyarországon, hanem globálisan is.

A szemináriumon részt vett hallgatók egy szabadon választható tantárgy keretében már ősszel elkezdtek foglalkozni a két világháború közötti aktuális kérdésekkel. Mindenki kiválasztott egy-egy kutatási területet, amit alaposan megvizsgált. A Pázmányon Benjáminné dr. Szigeti Magdolna professzor asszony vezette a kutatást, Bécsben pedig Dr. Thomas Simon professzor úr, a Jogtörténeti Intézet vezetője. A kutatások eredményéről 20 perces előadásokban számoltak be a hallgatók egy három napos szakmai találkozón Bécsben. A gondolatébresztő előadásokat kérdések és estébe nyúló érdekfeszítő eszmecsere követte.

A prezentációk a témák kronológiai sorrendjében követték egymást. A magyar vonatkozású témák között szó volt a Tanácsköztársaság választójogi rendszeréről, a királykérdésről, a Bethlen-féle választójogi reformról, a kormányzó jogköréről és a magyar kisebbségek helyzetéről. A szemináriumon részt vett karunk dékánja, Dr. Szabó István professzor úr is, aki rengeteg érdekes információval tudta kiegészíteni a referátumokat, a magyar témákhoz egyébként fő forrásként a Dékán Úr tanulmányait használtuk fel.

Sokan Ausztriával vagy Németországgal kapcsolatos témát választottak. Major Fruzsina pédául a weimari alkotmányról beszélt, ezen belül a talán legvitatottabb és legérdekfeszítőbb cikkelyről, a 48-asról, mely a szükségrendeletekről és a birodalmi elnök rendkívül széles kivételes hatalmáról szól. Mások, mint Paksi Máté, részben Európán kívülre tekintve, az 1936-os szovjet alkotmányban (csupán formálisan) megjelenő emberi jogokkal, és a szovjet büntetőpolitikával foglalkozott. Krizsán Zoltán az USA New Deallel kapcsolatos jogalkotásáról tartott előadásában kiemelte, hogy a két világháború közötti amerikai politika és jogfejlődés az európai kontinenst is érintette, s annak hosszú távú hatásai a mai napig érzékelhetőek. Benjáminné dr. Szigeti Magdolna ezzel kapcsolatban megjegyezte, megnyugtató látni, hogy az 1929-es gazdasági világválság kezelésére demokratikus úton is volt lehetőség, még akkor is, ha ez Európában sok helyen nem sikerült. Ezt a gondolatot folytatva felmerült az is, hogy amíg az USA-ban a demokrácia alulról fejlődött ki, addig az európai országok többségében, (főleg keleten) a feudalizmus hagyománya jó táptalajnak bizonyult az autoriter rendszerek kialakulásához, és emiatt sokáig a demokrácia nem igazán tudott mély gyökereket verni.

Az előadások mellett jutott idő a városban felkeresni a vizsgált korhoz kapcsolódó nevezetes helyszíneket. A hallgatókat Dr. Wilhem Brauneder professzor úr vezette körbe, aki a Bécsi Egyetem jogi karának korábbi dékánja, és az osztrák Nemzeti Tanács alelnöke (osztrák kifejezéssel élve: 3. elnöke) volt 1996 - 1999 között. A professzor úrral a szeminárium résztvevői látogatást tettek az osztrák parlament ideiglenes helyszínén, ahol a tárlatvezetés során bemutatták az osztrák törvénykezés történetét, nagy hangsúlyt fektetve a két világháború közötti időszakra.

A szeminárium nagy sikerén felbuzdulva a szervező felek kilátásba helyezték a folytatást. Dr. Thomas Simon úgy fogalmazott, hogy mind a tanárok, mind a diákok sokat tanultak egymástól ezalatt a három nap alatt, és mindenképpen érdemes lesz folytatni a most megkezdett munkát, hogy jövőre egy hasonló szakmai találkozót lehessen tartani. Dr. Stefan Hammer, a Bécsi Egyetem Jogbölcseleti Intézetének professzora, aki szintén részt vett a szemináriumon, viccesen megjegyezte, erősíteni kell a kapcsolatot a „birodalom két fele" között. Felmerült az is, hogy jövőre felkeresik a horvát, szlovén és cseh kollégákat is az együttműködés ötletével, hiszen az osztrák és magyar jogtörténet ezer szálon kapcsolódik ezekhez az országokhoz.

írta: Szabó Kenéz

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt