Pro Vita et Scientia

2022.05.26.

Jobbágyi Gábor, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar egyik alapító tanára, a Polgári Jogi Tanszék professor emeritusa 2022. április 10-én töltötte be 75. életévét. A Polgári Jogi Tanszék munkatársai baráti hangulatban és szűk körben már 2022. április 11-én felköszöntötték tanár urat és feleségét, Paksy Mária főorvosasszonyt.


Készítette: Nemescsóiné Martonyi Zsuzsanna

A jeles évforduló alkalmából – egyetemi hagyományainkat is őrizve – a Polgári Jogi Tanszék tudományos konferenciát szervezett 2022. május 19-ére a Szent II. János Pál pápa díszterembe. Az ünnepi konferencia címéül és mottójául Jobbágyi tanár úr 65. születésnapja alkalmából megjelent ünnepi kötet címét (Pro vita et scientia) és mottóját (Izajás 33, 15-16) választottuk.
Az ünnepi konferencia két részből állt: az első panelben Jobbágyi tanár úr kor- és/vagy pályatársai, a második panelban pedig Jobbágyi tanár úr egykori tanítványai tartottak szakmai előadásokat. Az ünnepi alkalomra nagyon sok jogász és nem jogász pályatárs, Karunk egykori és jelenlegi hallgatója és oktatója, és természetesen Jobbágyi tanár úr családja is eljött.


Készítette: Markócs Máté (PPKE)

A konferencián elsőként Ft. Kuminetz Géza rektor úr köszöntötte az Ünnepeltet, kiemelve, hogy ebben az életkorban már kevésbé a részletszabályok, mint a jog egészének és az azt rendező elvek magas absztrakciós szintjén gondolkodik és értekezik beszédében egy egyetemi oktató, mintegy egész alkotó életének termő gyümölcseit learatva.


Készítette: Markócs Máté (PPKE)


Az ünnepi konferencia első, szakmai paneljében Lenkovics Barnabás, a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának oktatója, az Alkotmánybíróság egykori elnöke tartott elsőként előadást, melyben a család társadalmi, szociológiai és pszichológiai jelentőségéről beszélt, kiemelve abban a férfiak (férjek és apák) helyzetének és szerepének drámai mértékben elhalványuló szerepét.
A második előadást, Burián László a PPKE JÁK Nemzetközi Magánjogi Tanszékének vezetője tartotta a hazai bíróságok nemzetközi magánjogi gyakorlatának egyes újabb, érdekes kérdéseiről, melyet megelőzően még felidézte első találkozását is Jobbágyi Gáborral, akivel a '80-as években a Söripari Tröszt jogi osztályán dolgoztak együtt.
A harmadik előadó, Lévayné Fazekas Judit, a győri Széchenyi István Állam- és Jogtudományi Kar dékánasszonya, a PPKE JÁK Kereskedelmi Jogi Tanszékének egykori tanszékvezetője volt, aki ezúttal is legfontosabb kutatási területéről, a fogyasztóvédelemi szabályozást érintő legfrissebb jogalkotás kihívásairól tartott szakmai előadást. Előadása elején ugyanakkor rövid betekintést engedett életébe, mely több alkalommal is Jobbágyi tanár úr életével együtt alakult: egy időben voltak a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának indulásánál, amely időszakban egy házban, annak ugyanazon emeletén laktak, egymás gyermekeinek felcseperedését közvetlen közelről figyelve, majd ismét együtt dolgoztak több mint tíz éven át a PPKE JÁK indulását követő időszakban, s végül a győri Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Polgári Jogi Tanszékén is több éven át oktattak együtt. Jobbágyi tanár úr meg is jegyezte nemcsak rá, de akár Fazekas Judit tanárnőre is igaz az állítás, miszerint: „notórius karalapítók".


Készítette: Markócs Máté (PPKE)


Az ünnepi konferencia első részének végén, a szakmai panel utolsó előadójaként Horváth Attila, az NKE és a PPKE jogtörténész oktatója, jelenlegi alkotmánybíró beszélt legalább annyira kritikus, mint ironikus stílusban a szovjet típusú diktatúra időszakának sajátos munkajogi szabályairól, kivetített korabeli képekkel közös és vidám „múltidézésre" késztetve a konferencia résztvevőit. Előadása kezdetén Horváth tanár úr is felidézte a PPKE Jog- és Államtudományi Kar indulását, melynél Jobbágyi tanár úrnak, mint dékánhelyettesnek meghatározó szerep jutott Zlinszky János alapító dékán úr mellett, amire – Horváth tanár úr előadásához is hasonló – könnyed és vidám stílusban így emlékezik vissza az Ünnepelt maga:

„Sajátos feladatmegosztás kezdődött közöttünk; Jánosnak hatalmas és szép tervei voltak, én realisztikusabb kisebb javaslatokat tettem: vegyünk villanykörtéket, mert sötét van, vagy üvegezzük be az ablakokat, mert beesik az eső. Zlinszky János nagy tervei megvalósultak, s vettünk villanykörtéket is."

(in: Jobbágyi Gábor: Ők és Mi. Győztesek és vesztesek; Kairosz Kiadó; Budapest, 2020., 88.o.)


Készítette: Markócs Máté (PPKE)

A kávészünetet követően, az ünnepi konferencia második részében már az egykori „Jobbágyi-tanítványok", a Polgári Jogi Tanszék jelenlegi oktatói tartottak szakmai előadásokat, kivétel nélkül olyan témákban, melyek az Ünnepelthez kötődnek.
Elsőként Pogácsás Anett docens asszony beszélt a jó erkölccsel kapcsolatos, jogilag oly sokszor nehezen megragadható, de vitán felül jelen lévő etikai problémákról a szerzői jogban, színes és gazdag művészet- és kultúrtörténeti kitekintést adva. Előadása elején külön megköszönte, hogy Jobbágyi tanár úr meghívta a Polgári Jogi Tanszékre tanítani fiatal, végzett jogászként, így elindítva őt az egyetemi oktatói pályán.


Készítette: Markócs Máté (PPKE)


Második előadóként Navratyil Zoltán docens úr beszélt a magánjogi megállapodáson alapuló bérapaság és hímivarsejt-adományozás szövevényes, az emberi státuszt és származást is érintő jogi és erkölcsi dilemmáiról. Előadása végén felidézte, hogy az Ünnepelt „ellenállást, sőt még kétségek felmerülését sem engedő" bíztatására írta meg mindkét OTDK dolgozatát, amelyek eredményeként ma ő is a Polgári Jogi Tanszék oktatója lehet.


Készítette: Markócs Máté (PPKE)


Harmadik előadó Landi Balázs docens úr volt, aki előadásában az orvosi jogviszony bármi nemű polgári jogviszonyként történő kategórizálásának polgári jogi, alkotmányjogi és nemzetközi (emberi)jogi korlátairól, nehézségeiről beszélt. Előadásában két olyan életképet idézett fel (egyiket a jogi tanulmányai elejéről, az első OTDK szereplésekor, a másikat, jogi tanulmányai végén, a polgári jogi záróvizsgája napján), melyeknek főszereplője Jobbágyi tanár úr volt, aki akkor is és azóta is kiállt mellette.


Készítette: Markócs Máté (PPKE)

Az ünnepi konferencia második részének utolsó szakmai elődását Koltay András professzor úr tartotta, az abortusz-párti és abortusz-ellenző álláspontok kinyilvánításának és – gyakorta heves és erőszakot sem nélkülöző – ütközésének főként az Amerikai Egyesült Államokban kialakulófélben lévő, s a szólásszabadságot alapvetően érintő joggyakorlatról. Előadása elején Ő is felidézett egy történetet joghallgató korából: a Polgári Jogi Tanszék demonstrátoraként rendezték az Ünnepelt könyveit szobájában, amikor a könyvespolc leszakadt és a könyvek szerteszét repültek, „ízelítőt adva" az oktatói és tudományos lét súlyáról...

Készítette: Markócs Máté (PPKE)

Az ünnepi konferencia zárásaként Csehi Zoltán professzor úr köszöntötte az Ünnepeltet, kiemelve azt a tudatosan meghozott döntését, élethossziglan és következetesen képviselt álláspontját, ami alapján Jobbágyi tanár úr egész szakmai és emberi pályafutása középpontjában az egyedi, jog számára csak egyes vonatkozásaiban, de sohasem a maga teremtett teljességében megfogható ember állt, legyen szó akár az életvédelemről, a szerződések jogáról, vagy éppen az '56-os forradalom és szabadságharcról. Külön megköszönte Jobbágyi tanár úr iskolateremtő működését, amelynek közvetlen eredménye a Polgári Jogi Tanszék szakmailag sokszínű és tartalmas oktatói közössége is.


Készítette: Markócs Máté (PPKE)


Az ünnepi konferencia végén Jobbágyi tanár úr megköszönte az előadók és a meghívott vendégek jókívánságait, majd kötetlen formában közel másfél óráig folytatódott még a jó hangulatú, baráti és szakmai beszélgetés az állófogadás keretében.
Az Egyetem valamennyi volt és jelenlegi oktatója, munkatársa és hallgatója nevében kívánunk jó egészséget és boldogságot az Ünnepeltnek.
Isten éltesse Tanár Úr!

Készítette: Jobbágyi Máté

Szöveget írta: Landi Balázs

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt