Siker a Bolyai-pályázaton

2012.10.15.

2012-től Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert Schlett András egyetemi docens. 

A kormány 1997-ben - elsősorban a Magyar Tudományos Akadémia elnökének sürgető kezdeményezése nyomán - rendeletet hozott a posztdoktori foglalkoztatás rendszerének kialakítására és ennek keretében a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj létesítésére.
A Bolyai-ösztöndíj kifejezetten a fiatal (kezdetben 40, 2002-től 45 év alatti), tehetséges kutatók anyagi támogatására, mint a rendelet szövegez: "a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére" létesült. Ugyanezen rendelet intézkedett arról, hogy "az ösztöndíjat független, szakmailag és tudományos szempontból autonóm, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által az MTA köztestületi keretei között létrehozott Kuratórium ítélje oda nyilvános pályázati rendszerben."

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 1998. évi megalakulása óta, évente hirdette meg, bírálta el és ítélte oda a Bolyai-ösztöndíjat. 1998-tól 3433 pályázatot adtak be és 1411 ösztöndíjat ítéltek oda. A túljelentkezés évente átlagosan 2,4-szeres volt, ami igazolja az ösztöndíj töretlen népszerűségét. Megállapítható, hogy a Bolyai-ösztöndíj jól illeszkedik a hazai ösztöndíjak láncolatába (Békésy, Magyary, Bolyai, Széchenyi), és betölti szerepét a tudományos utánpótlás képzésében (PhD, MTA doktori cím, MTA levelező, ill. rendes tagja).

Az ösztöndíj egy, kettő, három évi időtartamra nyerhető el, melyet az ösztöndíj mindhárom évében kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutató ismételten megpályázhat és elnyerhet.

A Kuratórium a pályázatokat tizenegy szakértői kollégium közreműködésével bírálja el, melyekben minden szaktudomány képviseletét egy-két tudós látja el. (Amennyiben olyan kevéssé művelt, vagy kifejezetten hiányszakot jelentő területről érkezik a pályázat, amelynek nincsen eredetileg képviselője a grémiumban, a kollégium megfelelő szakértővel egészíti ki sorait.) A Kuratórium a beérkezett pályázatok áttekintése után megállapítja az egyes szakértői kollégiumok által ösztöndíjra javasolható pályázatok számát, melynek alapja a beérkezett összes pályázat és a kiosztható ösztöndíjak aránya. A szakértői kollégiumok tudományterületeikre érkezett pályázatok összességéből ugyanebben az arányban tesznek javaslatokat az ösztöndíj odaítélésére. A szakértői kollégium munkája során minden pályázatot két egymástól független szaktudós bírál el elsőként, majd ezen bírálatok ismeretében a kollégium az egyes pályázatokat összehasonlító-elemző vizsgálatnak veti alá és rangsorolja. A kuratórium a javasolt rangsoron nem változtat, csak vitás esetekben él döntési jogával, illetve bizonyos esetekben - kizárólag tudománypolitikai megfontolások alapján - a 11 szakértői kollégium által javasolt személyeken túl is odaítélhet néhány ösztöndíjat. Az elbírálásnak ez a rendje messzemenően biztosítja azt az elvet, hogy a szaktudományok a maguk szakmai szükségletei és értékrendje által követett módon, valóban függetlenül hozzák meg döntéseiket.

A Kuratórium az ösztöndíjban részesülők tudományos tevékenységét folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli. Az ösztöndíjasok éves és záró kutatói jelentésekben adnak számot munkájukról, melyek fő szempontjait a Kuratórium határozta meg. A beérkezett kutatói jelentéseket általában az ösztöndíjas pályázatának elbírálásában részt vevő egyik szakértő értékeli és terjeszti a szakértői kollégium elé, melynek javaslata alapján a végső értékelést a Kuratórium végzi el. A Kuratórium a kiemelkedő szakmai minősítést elérő végzett ösztöndíjasoknak Bolyai-emléklapot adományoz. Közülük évente maximum 15 főnek a szakértői kollégiumok javaslata alapján MTA Bolyai-plakettet ítél oda.

Az ösztöndíj odaítélését az MTA és a Kuratórium elnöke által aláírt oklevél igazolja. A Kuratórium által kezdeményezett - évente megrendezésre kerülő - "Bolyai-nap" keretében kerül sor az MTA Bolyai-plakettek és a Bolyai-emléklapok, valamint az ösztöndíj odaítélését tanúsító oklevelek átadására. A "Bolyai-nap" színvonalát növelik a kiemelkedő eredményt elért ösztöndíjasok szakmai előadásai. Az Akadémiához, az ösztöndíjhoz kötődést erősíti a Bolyai-jelvény is, amelyet minden ösztöndíjas megkap az oklevéllel együtt.

Forrás és bővebben: www.mta.hu

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt