Sportösztöndíj - Kollár Kata

2023.03.30.

Kollár Kata az őszi félév Sienai Szent Bernardin Sportösztöndíj egyik nyertese, szívből gratulálunk!

„Amióta ülni tudok, lovaglok"

  • Mióta űzi az adott sportot?

Anyukám elmondása szerint amióta ülni tudok, lovaglok, de az első lovastáboromban, ahol már tényleg lovagoltam is, 4 éves voltam. A díjugratást 2015-ben kezdtem, 2016 óta versenyzem.

  • Mi a legemlékezetesebb élménye az adott sporttal kapcsolatban?

Rengeteg felemelő élményben volt már részem a lovaglásnak köszönhetően, ezért nehéz egyet választani. Talán az egyik legemlékezetesebb az, amikor az egyik versenyen a bemelegítés alatt csúnyán leestem, mert nem volt meg az összhang az akkori lovammal. Ilyen rettenetes bemelegítésem előtte és utána sem volt, szóval amikor ezt követően bementem a pályára csak azért fohászkodtam magamban, hogy túléljem ezt a 10-12 ugrást. Végül olyan jól sikerült a pálya, hogy 3. helyezett lettem, és egy életre megjegyeztem, amit akkor az edzőm mondott: „Egyszer lent, egyszer fent."

  • Mi az, amit kevesen tudnak erről a sportágról?

A díjugratásról és a lovaglásról rengeteg tévhit él az emberekben. Amit talán a legtöbben nem tudnak vagy nem sejtenek, az az, hogy mekkora alázatra van szüksége a sportolóknak. A lovasok ugyanis egy nagyon bizonytalan tényezőhöz vannak kötve, egy állathoz, ami kiszámíthatatlan. Bármikor tehet bármit, és vele is bármikor történhet bármi. A lovak hatalmas gondoskodást és odafigyelést igényelnek, annak ellenére, hogy milyen szívós állatoknak tűnnek kívülről. Azonban, ha kicsit is jobban bekerül ebbe a világba az ember, gyorsan megtapasztalja, hogy ez korántsem igaz. Rengetegszer mondunk le saját igényeinkről és szorítjuk saját magunkat háttérbe lovaink érdekében, hiszen a lovak az elsők, és csak utána következnek a lovasok.

  • Mi az, amiben segít a sport a tanulmányai során?

Rengeteg mindenben. Az időbeosztásban, a kitartásban, hogy hogyan tartsak ki mikor minden motivációm elveszni tűnik egy-egy kudarc vagy nehezebb időszak után, a vizsgahelyzetek kezelésében. Ezekre mind a sport tanított meg a hosszú évek során, így könnyebben veszem az ilyen akadályokat az egyetemen is.

  • Milyen érzés a Pázmány színeiben részt venni egy sporteseményen?

Egyszerre megtisztelő és jó érzés, valamint nehéz, hiszen mégis az ország egyik legszínvonalasabb egyetemének címerét viselem. A felelősség ellenére büszkeséggel tölt el, hogy az Egyetemen tanulhatok, a közösség tagja lehetek, és ezt a sportomban is képviselhetem.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt