Szép magyar beszéd országos verseny

2023.03.24.

Sok szeretettel várjuk a jelentkezéseket!

A Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központ esztergomi képzési helyszínén meghirdeti a 2021/2022-es tanévre a felsőoktatási intézmények Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd országos versenyét, amelynek célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése.

A szövegmondó versenyek megrendezésével a szervezők arra kívánják ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. A pedagógia fogalmát kiszélesítve a jogtudományi karok hallgatóit is várják, akiknek a mindennapi munkájában retorikai elemek biztos használatának szintén nagy a jelentősége.
Péchy Blanka művésznő, a Kazinczy-díj alapítója, a világi és egyházi felsőfokú intézményekre is kiterjesztette alapítványát. Az országos döntőn a hazai és a határainkon túli pedagógusképző felsőoktatási intézmények és a jogtudományi karok azon hallgatói vehetnek részt, akik az intézményi versenyeken a legjobbaknak bizonyultak.

A versenyfeladat:
A versenyzőknek két, 1-1 gépelt oldalnyi, 2-3 percnél nem hosszabb, magyar szerzőtől származó 20-21. századi esszé- vagy szépprózai szöveget kell felolvasniuk. Az egyik szöveget szabadon választják, ennek felolvasására előzetesen felkészülhetnek (a szöveg nem lehet fordítás, és nem tartalmazhat sok párbeszédes részt). A másik szöveget a verseny helyszínén kapják meg, és 20 perc felkészülési idő után olvassák fel.

A teljesítmény értékelésének főbb szempontjai:
a) jó szövegértés és szöveghűség,
b) a szövegtartalom, az írói szándék és a szövegszerkezet hiteles közlése,
c) a beszédhelyzetnek, a szövegkörnyezetnek megfelelő tolmácsolás,
d) jó beszédlégzés, a beszédhangok és hangkapcsolatok helyes ejtése, megfelelő hangsúlyozás, dallamformálás, szünettartás; a beszédtempó, a hangerő illő alkalmazása; a nonverbális eszközök szövegnek megfelelő, mértéktartó használata.

Az országos döntőre 2023. május 12-én (pénteken) kerül sor Esztergomban.

A rendezvény szervezése érdekében a felsőoktatási pedagógiai intézmények 2023. április 28-ig a kari válogatás alapján megküldik a kiválasztott versenyző(k) és a részt vevő tanár(ok) nevét.
A versenyre való jelentkezés kari szervezője és a felkészítő tanár Dr. Andrási Dorottya egyetemi docens (Római Jogi Tanszék), nála lehet jelezni a kari fordulón való részvételi szándékot az alábbi e-mail címen: andrasi.dorottya@jak.ppke.hu


JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ A KARI VÁLOGATÓ VERSENYRE: 2023. április 1.

A rendező intézmény a verseny részletes programját a jelentkezőnek közvetlenül küldi meg. A versenyzők teljesítményét szakmailag kompetens zsűri bírálja el. Az országos döntő legjobb versenyzői (a létszámtól és a verseny színvonalától függően 10-15 fő) Kazinczy-érmet és pénzjutalmat kapnak.


Kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésükre a kazinczy@btk.ppke.hu e-mail címen!

 

 

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt