Szülőnek lenni a családért - különös tekintettel az apaságra

2022.03.30.

A konferencia visszanézhető Karunk YouTube csatornáján.

A 2022. március 18-ai konferencián El Beheiri Nadja előadásában a családi alapokon kialakult societas máig ható és a gazdasági életben jelentős szerepet betöltő formációját tárják elénk.

Erdődy János előadása a gyermek apa általi elismerésének jelentőségéről a magzatot jogtárgynak vagy érdekeit védendő jogalanynak tekintő nézőpont pandektisztikában betöltött hátterének vizsgálatáról szól.

Tussay Ákos rávilágított arra a párhuzamra, ami az egykori társadalmak családfői és politikai hatalomról alkotott gondolkodása között figyelhető meg.

Landi Balázs történelmi ívet rajzolva vezetett bennünket végig a társadalomban váltakozó szociáblilitás és intim családi berendezkedés apaságra gyakorolt labirintusán.

Schanda Balázs annak a kérdésnek a feszültségét vizsgálta, hogy az apa a családban különösen is jelentős szerepet játszhat a személy felelősségre való felhívásában, ugyanakkor apai státuszával kapcsolatban külön nevesített alkotmányi védelemben nem részesül.

Szeibert Orsolya előadásában azzal foglalkozott, hogy az a tény, hogy valaki biológiai valóság szerint apa és hogy jogilag is betöltheti-e ezt a státuszt elválhat egymástól, vajon mi a gyermek és az apa érdeke, amikor a biológiai apa el van zárva a jogi apaságtól, mert ezt a pozíciót más tölti be?

Navratyil Zoltán elénk tárta, hogy fenntartható-e az az axióma, hogy az ivarsejtet adományozó kiléte titkos akár a szülők, akár a gyermek előtt a tudomány eszközeinek bárki általi hozzáférhetősége okán.

Barzó Tímea kelet-európai jogrendszereket összefogó összehasonlító elemzésében kimutatta, hogy szülői jogállás premisszái ugyan sok esetben hasonlóak, azonban az eltérések vizsgálatakor érdekes felfedezéseket tehetünk az adott vagy saját jogrendszerünk szülő-képére vonatkozóan.

Kőrös Andrással arra kerestük a választ, hogy versenghet-e egymással az örökbefogadás és vérszerinti apaság, és hol van ebben a versenyben a gyermek?

Horváth Írisszel áttekintettük, hogy a származási perek szabályainak változása milyen képet rajzol ki arról, hogyan alakult a szülőségről való gondolkodás jogrendszerünkben a rendszerváltás óta.

Az apa felelőssége nemzetközi elemmel rendelkező ügyeben, olyan terület, amellyel keveset találkozhatott eddig a szakma, ezért Raffai Katalin ezt vizsgálta egy esetleges jogharmonizációt is felvetve.

Molnár Sarolta a szülők komplementaritásáról és arról beszélt, hogy a szülők közötti viszony, megromlásának következményei milyen súlyosan hat a gyermekre. 

A három részből álló konferencián az előadásokat követően élénk tanácskozás alakult ki a felvetett témákról, mely a jelenleti formának köszönhetően a kávé és ebéd szünetben is folytatódhatott.

A konferencia az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés színvonalának emelését célzó programjai keretében valósult meg.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt