Tanulmányút az Európai Unió intézményeinél

2015.04.27.

Két évvel ezelőtt az Európai Unió Bíróságánál tett nagy sikerű látogatás után, idén is részt vett harminckét hallgatónk az Európai Unió intézményeit, a tagállami és a közösségi érdekek összehangolását és a döntéshozatal különböző állomásait vizsgáló tanulmányúton. Az utazás célja az volt, hogy a hallgatók közvetlenül az érintett személyektől, a helyszínen járva szerezzenek máshol nem vagy csak nehezen hozzáférhető ismereteket a tananyagban és a sajtóban is gyakran szereplő kérdéseket illetően.

A háromnapos szakmai program részeként a csoportunkat fogadta a Parlament brüsszeli épületében Gál Kinga európai parlamenti képviselőasszony. A képviselők napi feladatai és a döntéshozatal szempontjainak megtárgyalása mellett részletes tájékoztatást kaptunk a parlamenti munkáról asszisztense, Demeter Ágota Dorottya jóvoltából. A parlamenti programot az Európai Parlamentről szóló interaktív tárlat megtekintése (elolvasása, kipróbálása, tologatása, hallgatása, eljátszása, stb.) zárta a Parlamentáriumban.

Másnap Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén vettünk részt három beszélgetésen: Stádler Judit tanácsos asszony mutatta be az Állandó Képviselet feladatait, tevékenységét, melyen belül a jogászok munkájára vonatkozó részletes kiegészítéseket Orgován Eszter tolmácsolásában hallgathattuk meg. Ezt követően Czeti András tanácsos úr az EU tisztviselők kiválasztási eljárására szolgáló versenyvizsgáról nyújtott részletes bemutatót – a hallgatók aktív bevonásával illusztrálva az egyes feladattípusok nehézségeit.

A tartalmas délelőttöt egy kicsit pihentetőbb program követte: a csoport két tagja, Kató Anikó és Szilvási Nóra vezetésével Brüsszel óvárosában egy gyalogos városnézés következett, majd az esti kötetlen program.

A szakmai programok sora az utolsó napon lett a legsűrűbb. Délelőtt Magyarország Belgiumi Nagykövetségén fogadott minket Nagy Zoltán nagykövet úr, akivel a bilaterális diplomácia aktuális feladatairól, a belga-magyar kapcsolatok külgazdasági lehetőségeiről beszélgettünk. A magyar külképviseletről az európai diplomácia fellegvárába, az Európai Külügyi Szolgálat központjába mentünk – a másnapi rendkívüli EU Tanács ülés miatt igen komoly útakadályokon keresztül. Itt a jogi szolgálat megbízott vezetője, Stephan Marquardt, valamint Francesco Caleprico és Pasqualetti Gergő a jelenleg az uniós missziók támogatásáért felelős jogászok fogadtak minket. Az Európai Bizottság jogi szolgálatán Bottka Viktor, pázmányos alumnus várt minket, aki lassan évtizedes tapasztalatai alapján foglalta össze a bizottsági jogászok munkájának mindennapjait. A tanulmányút zárásaként Navracsics Tibor európai biztos úr fogadta csoportunkat.

Ezúton is köszönjük minden előadónknak, hogy szoros időbeosztásukat olykor már-már kockára téve a csoportunkat fogadni tudták, kérdéseinkre őszintén és jó szívvel válaszoltak; vagyis azt, hogy értékes tartalommal töltötték meg tanulmányutunkat. Külön köszönet illeti Jaskó Lucát is, aki az utazás szervezéséhez nyújtott felbecsülhetetlen segítséget.

A tanulmányút a Pázmány Péter Katolikus Egyetem támogatása keretében valósult meg: Központi Alapok Program KAP-1.7-14/007 azonosítószámon (JÁK Tehetséggondozó Program)

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt