A tudományos publikálás fontossága nem kérdőjelezhető meg, de fontos tisztában lenni azzal, hogy mely tudományos közlemény mely folyóiratban kívánatos. Számos esetben előfordul, ahogy a cikk benyújtásakor a szerző nincs tisztában azzal, hogy az adott folyóirat profiljába illeszkedik-e az adott publikáció. A megfelelő orgánum kiválasztásához már számos ingyenesen elérhető szolgáltatás áll rendelkezésre.
Az automata, vagyis programozott folyóirat-ajánló rendszerek kiválasztásához szükséges a megírt cikk címe, és az absztrakt szövege. Minél hosszabb a cím, és minél részletesebb az absztrakt, annál nagyobb lesz a folyóirat-választék. Keresés esetén érdemes megadni, hogy mely tudományterületen készült a publikáció: law, social sciences, humanities and social sciences. Előfordul, hogy nem túl részletes a tematikai meghatározás, vagyis például a law nem szerepel a tárgyszavak között, akkor érdemes a kicsit tágabb social sciences kifejezést használni.


Javasolt folyóirat-ajánlók:

Journal Guide
Kiadótól független, de a nagy és neves kiadók folyóiratait listázó díjmentes rendszer, mely a találati listában feltünteti az impakt faktort, a kiadó nevét és az Open Access publikáció lehetőségét is.

Springer Journal Suggester
A Springer Kiadó által kiadott folyóiratok közül válogat, de nagy előnye, hogy a kereséskor beállítható a jogtudomány mint téma. A folyóiratok kiegészítő információinak feltüntetése nem mindig teljes. (pl. impakt faktor)

Wiley Journal Finder (Beta rendszer)
A Wiley kiadó által kiadott folyóiratokból listáz a feltöltött cím és absztrakt alapján. A listában megjelenik a relevanciaszint, az impakt faktora, az International Scientific Indexen elfoglalt helye, valamint az Open Access publikálás lehetősége.