Innovatív, naprakész és érdekes

Bár a képzés már közel húsz éve létezik, innovatív és naprakész megközelítésével a Deák Ferenc Továbbképző Intézet legnépszerűbb szakirányú továbbképzései közé tartozik. A Versenyjogi szakjogász képzésről Dr. Szilágyi Pál Béla szakfelelőssel beszélgettünk.

 

Mikor és miért jött létre a Versenyjogi szakjogász képzés?

A Versenyjogi szakjogász képzés közel két évtizedes múltra tekint vissza, nem sokkal azután indult, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. A piaci igényeket igyekezett kielégíteni, hiszen a versenyjog egy nagyon felkapott és nagyon újszerű tudást igénylő szakterület volt.

 

Húsz évvel ezelőtt. De mi a helyzet napjainkban?

Miközben bizonyos szempontokból van a versenyjogban egy komoly állandóság, hiszen egy százharminc éves jogterületről beszélünk az Egyesült Államokból eredeztethetően, mégis, ez egy folyamatosan változó jogterület. A digitalizáció kihívásai, a különböző, újszerű felderítési eszközök, amelyeket a versenyhatóságok alkalmaznak, mind azt igénylik, hogy folyamatosan adaptáljuk a tanrendet és a tananyagot a megújuló világhoz. Az oktatóinkat is úgy válogatjuk össze, hogy mindig a legaktuálisabb versenyjogi helyzetre tudjunk reagálni.

 

Ebben rejlik a képzés sikerének a titka?

Ez egy nagyon gyakorlatorientált képzés, ahol a piaci igényre, az ügyvédi irodák által napi szinten alkalmazott kérdésekre fókuszálunk. Gyakran érkeznek olyan pozitív visszajelzések régi hallgatóktól, hogy használható tudást kaptak nagyon jó előadóktól. Elmondhatjuk, tehát, hogy a személyi feltételek is megfelelőek erre a feladatra, illetve a képzés folyamatosan megújuló dinamikája, a jogfejlődésre való reflexiója az, ami, ha nem is egyedülállóvá, de nagyon vonzóvá teszi ezt a képzést.

 

Ehhez komoly szakértői gárda szükséges.

Oktatóink különböző háttérrel rendelkeznek, az Alkotmánybíróságról, bíróságokról, a legnagyobb nemzetközi ügyvédi irodáktól, a Versenyjogi Hivataltól érkeznek, mindannyian napi szinten, a gyakorlatban foglalkoznak versenyjoggal. Most már büszkén mondhatjuk, hogy Dr. Tóth Tihamér bíróval az Európai Unió Törvényszékéről is van előadónk. Tehát mindenhonnan, ahol a versenyjog jelen van, vannak oktatóink, akik egymásra is reflektálva tudják a tananyagot átadni a hallgatóknak.

 

 

Kiknek ajánlja képzést?

Mindenkinek, aki a versenyjog iránt érdeklődik. Ez egy olyan jogterület, ami nincs annyira előtérben, mint a klasszikus jogterületek, de legalább olyan fontos a társadalmi, gazdasági működés szempontjából.

Magyarországon a Pázmány Péter Katolikus Egyetem az egyetlen egyetem, ahol kötelező tantárgy a versenyjog. Emiatt a mi hallgatóinknak van némi helyzeti előnyük a képzésen, de a tananyagot úgy építettük fel, hogy a közgazdasági alapoktól indulunk. Kifejezetten a jogászoknak alakítottuk ki, tehát a közgazdaságtannak nem a számolós részét adjuk át a hallgatóknak, hanem megtanítjuk a piacelmélet olyan alapvető fogalmait és olyan alapvető jelentőségű elveit, amelyekkel egyébként nem csak a versenyjog, hanem számos állami vagy uniós szabályozási beavatkozás értelmezhető. Ezekre az alapokra a jogászok is könnyen rá tudnak állni. Tehát bárkinek, akit érdekel a gazdaság működése és az arra való reflexió a versenyjog részéről, bátran ajánlhatjuk.

 

Milyen pályát futhatnak be azok, akik elvégzik a képzést?

A versenyjogi képzésre nem ritkán olyan hallgatók érkeznek, akik már foglalkoznak versenyjoggal, vagy éppen a Versenyhivatalban, adatvédelmi hatóságnál vagy egy nemzetközi ügyvédi irodában dolgoznak. Az egyéves képzés elvégzésével naprakész tudásbázisuk lesz, amit aztán kamatoztatni tudnak a gyakorlati működésük során.

De azt is megfigyelhetjük, hogy valaki korábban nem foglalkozott versenyjoggal, de itt kedvet kap ahhoz, hogy irányt váltson és a karrierjét ezen a területen folytassa. A képzés során gyakran alakul ki olyan szakmai kapcsolat, akár a hallgató és az oktató között, ami elősegíti azt, hogy a végzett hallgató bekapcsolódjon egy ügyvédi iroda munkájába, vagy akár a Versenyhivatalnál kössön ki.