25 éves a Kánonjogi Posztgraduális Intézet

2021.12.02.

A Katolikus Nevelés Kongregációja 1996. november 30-án a „Sacrorum canonum scientia" kezdetű határozatával hozta létre a régió első kánonjogi fakultását.

E karközi intézet kánonjogi szempontból a Pázmány Péter Katolikus Egyetem ötödik karának minősül, mely a Veritatis gaudium kezdetű apostoli rendelkezés, a hozzá tartozó végrehajtási norma és az ezekhez igazodó szentszéki jóváhagyású saját Statútum szerint működik.
Az Intézet küldetése a kánonjogi szakemberképzés, továbbá a hazai jogi kultúra egyházjogi ismeretekkel történő gazdagítása. (Ez utóbbi téren az elmúlt negyedszázadban több mint 10 000 hallgató jutott szemléletmódformáló alapvető kánonjogi ismeretekhez.) A KJPI az Apostoli Szentszék által elismert, államilag akkreditált kánonjogi PhD programot működtet. Az Intézet alapításától kezdve igyekszik bekapcsolódni a kánonjogtudomány nemzetközi közegébe. Ennek eszközei – többek között – a KJPI évente tarott februári nemzetközi szimpóziuma, a Folia theologica et canonica szakfolyóirat, nemzetközi együttműködésben kiadott alkalmi tanulmánykötetek, illetve a KJPI oktatóinak rendszeres külföldi előadásai, vendégkurzusai. Az Intézet negyedszázadának fontos eseménye volt két szakmai világkongresszus megrendezése, melyekre 2001-ben, illetve 2008-ban került sor.
A kánonjog beható ismerete és művelése fontos az Egyház rendeltetésszerű működésének biztosításához, s ilyen értelemben hozzájárul a lelkek üdvösségének előmozdításához. Az Egyház megújulási folyamataiban a szent tudományok e területének is mindig fontos szerep jutott. Így remélhető, hogy a Gondviselés segítségével a hazai egyház életében a Kánonjogi Posztgraduális Intézet az eljövendő években is betöltheti az alapítói által rábízott küldetést.
Az alapítás negyedszázados jubileumáról az Intézet november 16-án nemzetközi tudományos konferencia révén is megemlékezett.

A plébánia, a lelkipásztori ellátás rendes közege – mai meghatározása szerint – krisztushívők egyházmegyén belüli közössége, mely felszentelt pap mint saját pásztor irányítása alatt működik. A témaválasztást egy szentszéki dokumentum, a Klérus Kongregáció „A plébániai közösség lelkipásztori megtérése az Egyház evangelizáló küldetésének szolgálatában" című, 2020. július 20-án megjelent instrukciója tette különösen időszerűvé.

Köszöntőjében Főtisztelendő Kuminetz Géza, a PPKE rektora az Erdő Péter körül a '80-as évek végétől újraalakuló hazai kánonjogi tudományos műhely születését elevenítette fel. Ebből is kiderült, hogy a KJPI alapítását tudatos iskolateremtő szakmai törekvések előzték meg.

Ezt Erdő Péter bíboros-prímás részéről tartott rövid visszaemlékezés követte. Ebben Bíboros úr – a Kánonjogi Posztgraduális Intézet szentszéki alapításának kezdeményezője –, felelevenítette, hogy a hazai egyházjogász képzés, s így a KJPI léte és tevékenysége sem előzmények nélküli. A kánonjogtudomány a szent tudományok szerves része, ami az egyház rendeltetésszerű működése, s így jövője szempontjából is fontos.

A plébániáról szóló konferencia Szabó Péter KJPI elnök rövid bevezetőjével kezdődött.

Ezt követően Erdő Péter a plébánia intézményének első évezredbeli fejlődését vázolta, egyaránt kitérve a témakör teológiai- és egyházjogi aspektusaira.

A konferencia második előadója, Filippo Iannone karmelita érsek, a Pápai Törvényaszövegek Tanácsának elnöke volt, aki a Klérus Kongregáció fent említett dokumentumát elemzete.

Alphonse Borras, nyugalmazott leuveni professzor, a plébánia intézményének jelenlegi helyzetét és jövőbeli fejlődési távlatait fejtegette.

A konferenciát Martin Grichting zárta, aki előadásában az áldozópap plébániai szerepét taglalta.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt