A jogász is ember

2014.11.07.

„Bánrévy Gábor professzorral folytatott beszélgetéseim megerősítettek abban, hogy a jogász is ember, nem csak paragrafus-automata. Ezért minden körülmények között embernek kell maradni" – mondta dr. Horváth Éva címzetes egyetemi tanár a 2014. november 7-én, pénteken megtartott Dr. Bánrévy Gábor Emlékkonferencián. Az ünnepi ülésen Dr. Horváth Évát a kollégák 17 tanulmányt tartalmazó születésnapi kötettel köszöntötték.

Mivel a konferencia épp november 7-re esett, a dátum kapcsán Dr. Harmathy Attila professor emeritus felidézte a szocialista tervgazdálkodást: ennek a rovására írta, hogy a rendszerváltozás előtti időkben kevesek tudatában jelent meg a kockázat fogalma, s az, hogy bukni lehet.

A huszonhét előadó a nap során felvillantotta a nemzetközi magánjog és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok jogának legizgalmasabb kérdéseit. Így Horváth Éva például „kóstolót" kínált az elrontott választottbírósági szerződésekből, s arra is példákat hozott, miként gyógyítható egy ilyen, érvénytelenségre álló megállapodás. „Forradalmi változás, hogy a korábban kötelező írásbeliség mellett már szóban is lehet választottbírósági szerződést kötni. Ne tegyék, ezer baj lehet belőle." – intette a hallgatókat.

(G.D.)

Fotó: PPKE ITK VM Stúdió - Mandácskó Zoltán

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt