Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny

2021.12.03.

Az Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (AB§ZIM) az Alkotmánybíróság, az Igazságügyi Minisztérium és a Mathias Corvinus Collegium szervezésben megrendezésre kerülő alkotmányjogi verseny.

A verseny több fordulóból állt. Az első forduló egy tesztjellegű kérdéssor kitöltését foglalta magában, ahol a csapatok általános alkotmányjogi, különösen az alapjogokkal kapcsolatos ismeretei kerültek felmérésre.
A második fordulóban fiktív alkotmányjogi panaszokat kellett a befogadhatóság szempontjából értékelni, ezt követően pedig a továbbjutó csapatoknak egy alkotmánybírósági határozattervezetet kellett elkészítenie a szervezők által megadott jogeset alapján.

Az idei jogeset a közösségi média platformok véleménynyilvánításhoz való jogra, illetve az egyenlő bánásmód követelményére gyakorolt hatásával foglalkozott. Az Indítvány alapjául szolgáló ügyben egy közszereplő politikust azért tiltott le a közösségi média platform a felületéről, mert az Indítványozó posztjában sérelmezte a platformszolgáltató algoritmus-vezérelt működését, és arról tájékoztatta a félmilliós követőtábotárát, hogy a tárhelyszolgáltatók jogi szabályozatlanságára tekintettel egy törvényjavaslatot fog kezdeményezni. A platformszolgáltató álhírnek minősítette a politikus közlését, és felfüggesztette, majd eltávolította a fiókját. A jogesetben arra kellett a csapatunknak megoldást keresni, hogy a tárhelyszolgáltató gyakorlata sérti-e az egyenlő bánásmód követelményét, illetve a véleménynyilvánításhoz való jogot.

Az alkotmánybírósági határozattervezet elkészítését követően a más hazai jogi karok döntőbe jutó csapatai által benyújtott tervezeteket kellett értékelnünk.

A verseny döntője 2021. november 10-én került megrendezésre az Alkotmánybíróság épületében. A szóbeli fordulóban a csapatoknak az általuk benyújtott határozattervezetet kellett ismertetniük, majd egy vitát követően döntést hozni az Indítvány alapjául szolgáló üggyel kapcsolatban.

A versenyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem csapataként harmadik helyezést értünk el, ami óriási örömöt jelent a számunkra. Nagy élmény volt ellátogatni az Alkotmánybíróság épületébe és Dr. Sulyok Tamás elnökölése mellett ismertetni a határozatunkat.

A csapat felkészítő tanára Dr. Kurunczi Gábor és Dr. Varga Ádám tanár urak voltak.

 

A csapat tagjai:

  • Simon Zsuzsanna

  • Pácz Péter

  • Ratkai Dániel

  • Kozma Gábor Levente

Fotó: Photon, Láng Péter
Szöveg: Versenyzők

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt