Bővülő ázsiai kapcsolatok

2019.06.05.

Kína

Shanghaiban a Tudományos Akadémia jogi intézetében a két intézmény közötti közös kutatási és szakjogász kérdésekről esett szó. A Jiao Tong a legnevesebb shanghai egyetemek közé tartozik. Az EU versenyjogának aktuális fejleményeiről tartott előadásról az egyetemi honlap is beszámolt, mandarinul tudóknak a link itt érhető el. Wang Xianlin gazdasági jogot oktató professzorral már volt létező kapcsolat, a tavalyi pázmányos UCP konferencián egyetemünkön is előadott. A külügyi dékánhelyettesek diák- és tanárcseréről egyeztettek.

Shanghai páratlan város, hangulatában, szervezettségében, tisztaságában bármelyik amerikai nagyvárrossal felveszi a versenyt. Kifejezetten „zöld" városnak számít, rendkívül jó a tömegközlekedés: a reptérről nyolc perc az út egy forgalmas metró megállóig a szupervasúton, olcsók a jegyek, a több sávos utakon pedig viszonylag kevés az autó (a rendszámtábláért ugyanis egy kisebb autó árát kell megfizetni). Azt pedig mondani se kell, hogy aki az itthoni kínai boltokból és gyors étkezdékből építi Kína képét, az nagyot fog ámulni Shanghai láttán, ahová most már közvetlen repülővel is el lehet jutni.

 

 

Korea

Koreában két egyetemmel épül kapcsolat. Rektori szinten már létrejött megállapodás a Koreai Katolikus Egyetemmel (CUK), most jogi kari részről épült a kapcsolat. Korea az egyik legkeresztényibb ázsiai ország, a protetáns és katolikus hívők a legnagyobb vallási tömböt alkotják. A CUK jogi kara tavaly és idén is több hallgatót küld a nyári egyetemünkre, Yi professzor úr külön felkészítést is szervez a jelentkező diákok számára. Érdekesség, hogy az egyetemen a tanárok napját is megünneplik. A jogi kar viszonylag kicsi, évente 40-50 új diákot vesznek fel.
A Korea University a legnagyobb magánegyetem Koreában, impozáns campusa amerikai mintára épült.

A környzete és az oktatás minősége a tandíjban is tükröződik, a három éves képzés szemeszterenként kb. 9 000 USA dollárba kerül (ugyanez a CUK-nál 900 USD).

A dékáni szintű megbeszélést követően itt is sor került egy versenyjogi előadásra. 


A közel
húszmilliós fővárosban jól megférnek egymással a régi paloták és az új épületek. Mint az alábbi képen is látható, a palotanegyedbe hagyományos viseletbe látogatók belépőjegy nélkül sétálgathatnak.

Az utak pedig tele vannak a Hyundai-Kia páros szebbnél szebb autóival (szemben Kínával, itt nincsenek forgalmi korlátozások). A koreai gazdaságot imsert módon 3-4 családi kézben levő konglomerátum irányítja, akik egyébként az oktatásra is látványosan költenek, amit a Koreai Egyetem épületeinél az adományozók arcképcsarnoka is tükröz.

A Kelet iránt érdeklődő diákjaink számára jó hír, hogy épülnek az egyetemek közötti kapcsolatok, viszont mivel nagyon kevés a jogi karokon az angol nyelvű óra, ezért az elfogadható szintű mandarin, illetve koreai nyelvtudás alapkövetelmény lesz a diákcseréknél.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt