Derült égből veszélyes üzem...

2021.05.17.

A lassan egy évtizednyi múltra visszatekintő polgári jogi jogesetmegoldó verseny idei megtartását még a járvány sem veszélyeztethette a Polgári Jogi Tanszéken, sőt, minden eddigi induló csapatnál többen versenyeztek a minden eddiginél jelentősebb díjakért!

A pályázatot tanulmányi dékánhelyettes úr március végén írta ki, amely alapján egy jogesettel kapcsolatos keresetet és viszontkeresetet (egyúttal ellenkérelmet, ti. a Pp szabályait „hozzáigazítva" a jogesetmegoldó verseny kereteihez) kellett a versenyre nevező csapatoknak írásban elkészíteniük.
A felperesi és alperesi beadványokat alapvetően két veszélyes üzem ütközésének - számos „elgondolkodtató vagy éppen csak színesítő" körülménnyel gazdagított - tényállása alapján kellett megfogalmaznia a pályázóknak.

A tényállás röviden: közúti ellenőrzést végző rendőrségi drón csapódik egy az autópálya belső sávjában szabálytalanul haladó kamion szélvédőjébe, mert a rendőrségi drón irányítását egy kiskorú személy (interferencia következtében) akaratlanul és észrevétlenül átveszi saját, játék drónja irányítása során.

A pályázatra összesen tíz csapat nevezett közel 150 oldal terjedelmű beadvánnyal, amit a három fős tanácsban eljáró bíróság előzetesen értékelt.

A bíróság tagjai:

  • Salamonné Dr.Piltz Judit, a Kúria tanácselnök bírája
  • Dr. Zalai Péter, a Réti, Várszegyi & Partners Law Firm (a PricewaterhouseCoopers tagja) ügyvédje
  • Dr. Landi Balázs, a Polgári Jogi Tanszék oktatója

Már az írásbeli beadványok értékelése is közel egyórás tanácskozást vett igénybe a bíróság részéről, amely alapján végül a tíz pályázóból öt csapatot hívott meg a zsűri a szóbeli fordulóra.
A szóbeli forduló keretében, ti. a perbeszédverseny MS Teams-felületén mindegyik csapat élő szóban ismertette különböző párosításokban mind a felperesi, mind az alperesi álláspontját, sőt – teret adva a rögtönzött érvelésnek/vitának – azonnali válasz/viszontválasz lehetőségét is biztosította a bíróság a tárgyalás során.

A versengő csapatok írásbeli és szóbeli teljesítményét együttesen értékelve hozta meg döntését a zsűri, mely a következő:

I. Eckl Gergő, Árvai Benjámin és Szondy András
II. Szokolai László és Szűcs András
III. Kondrát Flóra, Stock Szabolcs és Török Balázs
IV. Hidasi Rita és Mozol Kristóf András
V. Gugora Donát, Seregi Boglárka Márta és Ráduly Fanni Fatime

Az első helyezett csapat tagjai számára 310.000,- Ft, a második csapat tagjai számára 260.000,- Ft, a harmadik csapat tagjai számára pedig 210.000,- Ft ösztöndíjat biztosít a Kar. További díjazásként a szóbeli fordulón szereplő csapatok tagjai számára Dr. Zalai Péter ügyvéd úr felajánlotta a gyakornoki munka lehetőségét a PricewaterhouseCoopers-nél.

Köszönjük mind a Kar, mind a Réti, Várszegi & Partners Law Firm díjfelajánlásait!
Külön köszönjük Salamonné Dr. Piltz Judit bírónő és Dr. Zalai Péter ügyvéd úr értékes idejét és a versenyben való lelkes, aktív közreműködését!
S végül köszönjük a versenyre nevezett tíz csapat valamennyi tagjának munkáját, s kívánunk mindannyiójuknak sikeres vizsgaidőszakot és előtte/mellette/utána jó vak(cin)ációt, bízva abban, hogy az őszi félévben már személyes keretek között tudjuk folytatni!

Landi Balázs

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt