Ferenc pápa Csíksomlyón

2019.06.01.

Közös fotó Böjte Csaba testvérrel

Történelmi pillanat tanúi lehettek több tízezren Csíksomlyón – többek között karunk hallgatói és oktatói is. A pápa a „történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen" tartott szentmisét és szentbeszédének központi eleme a zarándoklat volt.


Ferenc pápa szerint zarándokolni azt jelenti:
• „mint nép hazatérünk" – kéz a kézben, felekezeti különbségektől függetlenül
együtt járni, „kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében" – Ferenc pápa szerint nem szabad elfeledni és tagadni a múltat, de ezek nem akadályozhatják a valódi testvéri együttélést.
• „elszakadni a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egy új földi életnek a keresésében, amelyet az Úr nekünk akar ajándékozni."
• „felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól"
• „(...) belekerülünk abba a kissé kaotikus tengerárba, amely a testvériség igazi megtapasztalásává válhat. Így, egy minden helyzetben szolidáris karavánná válunk a jövő építésének érdekében"
• „hiszünk az Úrban, aki hozzánk jön és közöttünk van, előmozdítva és ösztönözve a szolidaritást, a testvériséget, a jó utáni vágyat, az igazságot és az igazságosságot"
elköteleződünk a küzdelemre, „hogy azok, akik tegnap lemaradtak, a holnap főszereplői lehessenek, viszont a ma főszereplői holnap se maradjanak hátra"

„Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást.

Járjunk az úton, járjunk együtt az úton, és engedjük, hogy az Evangélium legyen az a kovász, amely képes áthatni mindent és képes megajándékozni népeinket az üdvösség örömével."

Ferenc pápa teljes beszéd megtalálható itt.

 

Több tízezren jelentek meg az embert próbáló időjárás ellenére

A pápa látogatását nemcsak a helyszínen, hanem a televízió- és a rádióközvetítések által is sokan követték. Talán kevesebben találkoztak a sajtótájékoztató beszámolójával, amelyet a pápa hazaindulása előtt tartott a repülőn.

A pápa beszélt arról, hogy az emberek alapvető vágya együtt lenni. Ezt a szétszakadó családok kapcsán fogalmazta meg, de nyilván tágabb értelemben is lehet értelmezni: együtt lenni egy országban, együtt lenni a világban, együtt lenni Isten országában.

A konfliktusokkal kapcsolatos kérdéseire a kinyújtott kéz szimbólumát emelte ki, majd az ökumenizmus fontosságáról beszélt: „Nem mondom neki azt, hogy »De ti miért...«, és ő sem mondja nekem, hogy »De ti miért...« Együtt járunk! Mindig ezzel a gondolattal: az ökumenizmus nem azt jelenti, hogy elérkezünk a mérkőzésnek, a vitáknak a végére; az ökumenizmust úton járva, együtt járva valósítjuk meg. Együtt járva. Együtt imádkozva. Az ima ökumenizmusa." (...) „Az eucharisztia megvalósítása mindennap történik: imával, vértanúink vérére való emlékezéssel, a szeretet cselekedeteivel, és azzal is, hogy szeretjük egymást."

Az egyik újságíró kérésére XVI. Benedek pápával való kapcsolatáról is beszélt. Mivel autóval kellett utaznia, így közelebbről láthatta a valóságot, az embereket, a tájat, és le volt nyűgözve a látványtól: „Isten ajándéka volt: csodás tájat láttam, amilyet még sosem láttam. Keresztülutaztam egész Erdélyen: lenyűgöző szépség! Sosem láttam ehhez foghatót!"

A pápa zárásként egy kérést intézett mindenkihez:
„... tudom, hogy némelyiketek hívő, mások nem annyira, de szeretném mondani a hívőknek: imádkozzatok Európáért, imádkozzatok Európáért, az egységért! Hogy az Úr adja meg nekünk a kegyelmet! A nem hívőknek pedig: kívánjátok a jó szándékot, a szív jókívánságát, a vágyat, hogy Európa visszatérjen az alapító atyák álmához! Köszönöm! Nagyon köszönöm!"

A sajtótájékoztató teljes anyaga megtalálható itt.

Karunk delegációjának egy része

 

Forrás: Magyar Kurír katolikus hírportál

A fényképeket köszönjük Máttyus Marcellnek.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt