FIDE Kormányzótanács ülése

2015.05.22.

2015. május 22-én Budapesten tartotta éves ülését a Fédération Internationale de Droit Européen (FIDE) Kormányzótanácsa. Az ülésnek a 2016-os FIDE Kongresszus egyik főszervezője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara adott otthont.

A FIDE regionális egyesületet 1961-ben alapították Brüsszelben a közösségi jog és a tagállami jogok kölcsönhatásának kutatása céljából. Jelenleg 29 nemzeti tagozat vesz részt a FIDE munkájában, melyek feladata, hogy hazájukban előmozdítsák e jogterület kutatását, az európai jogi kultúra tudatosítását és az uniós jog fejlesztését. A FIDE munkájának egyik legfontosabb eseménye a kétévente más és más tagállamban megrendezett Kongresszus, mely egy nagy presztízsű, több száz résztvevőt számláló nemzetközi rendezvény. A Kongresszus előre meghatározott témáival kapcsolatban Európa legnevesebb jogtudósai és az uniós intézmények elismert tisztségviselői vitatják meg az aktuális jogi problémákat. A nagyhírű Kongresszust az Európai Unió is elismeri és támogatja: így például az Európai Unió Bíróságának bírái és főtanácsnokai a konferencia mindenkori résztvevői, emellett a Bíróság és a Bizottság saját tolmácsainak rendelkezésre bocsátásával is hozzájárul a három nyelven zajló esemény sikeréhez.

A soron következő, 2016-os Kongresszusnak a FIDE történetében először Magyarország ad helyet. A FIDE Magyar Tagozatának határozata alapján a rendezvényt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara szervezi a Kúriával együttműködésben.

A Kongresszus témáit a szervező tagország nemzeti tagozata a FIDE Kormányzótanácsával együttműködve határozza meg, amely kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a magyar jogászság bekapcsolódjon az uniós jog tudományos művelésébe és egyben tematizálja is azt. A Kongresszuson megvitatott témák hagyományosan egy uniós intézményi-alkotmányos, egy belső piaci és egy versenyjogi kérdést ölelnek fel, mely mind a jogtudomány, mind pedig a gyakorló jogászság érdeklődésére számot tarthat. A FIDE Magyar Tagozata a 2016-os budapesti Kongresszus javasolt fő kérdéseiként „az Európai Bankunió", „a magánfelek által történő jogérvényesítés és kollektív jogorvoslati eszközök az európai versenyjogban", és „a hatáskörök és szabályozási feladatok megosztása az Unió és a tagállamok között" témákat jelölte meg.

A Kormányzótanács 2015. május 22-i ülésének fő napirendi pontja a 2016-os budapesti Kongresszus előkészítése volt. Elfogadásra került a FIDE Magyar Tagozata által javasolt három fő téma, és megegyezés született az azokat kidolgozó általános jelentéstevők személyével kapcsolatban is. A döntés értelmében a 2016-os Kongresszus általános jelentéstevői Dr. Takis Tridimas, a londoni King's College professzora, Dr. Peter-Christian Müller-Graff, a Heidelbergi Egyetem professzora és Dr. Jacques Ziller, a Paviai Egyetem professzora. A Kormányzótanács továbbá tárgyalt a nemzeti tagozatoknak megküldött kérdőívekről, elfogadta az intézményi jelentéstevők névsorát, valamint jóváhagyta a 2016-os Kongresszus tervezett helyszíneit és honlapját.

A 2016-os Kongresszus Szervezőbizottságának tagjai közül a Kormányzótanács ülésén Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, Prof. Dr. Varga Zs. András dékán és Prof. Dr. Bándi Gyula egyetemi tanár vett részt.

/Debisso Kinga/
Fotó: PPKE ITK Vízmű

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt