Futsal csapatunk

2020.04.20.

Mióta működik a csapat a karon?

Az első nekifutásra a 2013/14-es tanévben került sor a hallgatók önszerveződése által. A cél akkoriban egy olyan társaság létrehozása volt, amely megállja a helyét a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság küzdelmeiben. A csapat tapasztaltabb – futballista múlttal rendelkező - tagjai (legfőképp Dr. Bálint Gergő) irányításával zajlottak az edzések, az adminisztratív feladatokat pedig Dr. Tóth Máté - szintén alumni hallgatónk - látta el.
Az igény, hogy a csapat egy szinttel feljebb lépjen, 2014 őszén született meg, amikor jómagam (licenszes labdarúgó edzőként) 2. tanévem kezdtem meg a Pázmány Jog-és Államtudományi Karán.
Innentől kezdődött kis csapatunk „sikertörténete".

Milyen rendszerességgel edzenek, versenyeznek?

Az edzéseinket szerda esténként tartjuk, de a csapat nagy része együtt focizik a hétfői Pázmány Labdarúgó Ligában, így az ott töltött idő is remek felkészülést biztosít a komolyabb versenyekre.
A lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél több edzőmérkőzést játszani, 2-3 hetente egyet mindenképp. A 2019/2020 őszi szemeszterben vendégül láttuk a magyar bírói válogatottat (Vad II István vezette a jó hangulatban telt mérkőzést), nem egy alkalommal a Rimay István edzőnk által irányított Semmelweis Egyetem futsal csapatát, de vendégeskedtünk az Elte Beac NB2es futsal csapatánál is.
A versenyeink általában torna rendszerű lebonyolításban zajlanak, a legfőbb rendezvényeink a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság és a MEFOB küzdelmei. Míg az egyetemi bajnokság fix időpontokat ad meg (4 hétvégi forduló 2-2 mérkőzéssel majd Final Four), addig a MEFOB szabad kezet ad a versenynaptár kialakításában. Így például a Corvinus és a BEAC csapatával egy minitorna keretében találkozunk, játszunk emellett a TE csapatával, a kecskemétieket és debrecenieket mi fogjuk fogadni (nem a saját termünkben), illetőleg Eger városába utazunk megmérettetni magunkat.
A főbb események mellett országos kispályás tornákon is részt veszünk/vettünk úgy, mint a 114 csapatos országos Kamino torna, a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája és reményeink szerint tavasszal a Jurista kupa. (Ez azóta elmaradt sajnos, de a beszámolót még decemberben küldte el a csapat - a szerk.)

Mi a legfontosabb tudnivaló a csapatról?

Igazán nehéz egy dolgot kiemelni a csapatról. A leglényegesebb talán, hogy egy

olyan baráti társaságot alkotunk, amely a versenyek mellett a mindennapokban is vállvetve küzd azért, hogy elérje céljait.

Tehetséges srácok, igazi egyéniségek alkotnak egy összetartó közösséget és ezt az utat viszik tovább az egyetemre érkező fiatal újoncok megőrizve a Futsal Csapat hagyományait. Az a pozitív erő, amely körülöleli a csapatot hosszú évek óta hatalmas löketet ad a benne részt vevőknek, és egy egész életre szóló élménnyel gazdagít mindenkit, nem beszélve az örökre szóló barátságokról.

A Pázmány Futsal mindig is kiváltság volt és lesz is, amíg lehetőség nyílik a folytatásra.
(Ha szabad egy érzelmes példával szolgálnom, Dr. Bálizs Gergő és Dr. Tivadar Attila alumni játékosaink szurkolóként és mentorként részt vettek az 1. egyetemi futsal fordulón, és végig biztatták fiataljainkat. )

Mit tanulnak a sport által?

Talán ez az egyik legegyszerűbb kérdés, hiszen a focicsapat fentebb is említett közösségformáló erején felül sok-sok értékes tulajdonságot erősít a sport, vagy épp segíti a fontos erények elsajátítására való törekvést. Így

a legmeghatározóbbak a hit, a kitartás, az akaraterő, alázat az életünkben végzett feladatok iránt, bátorság a pályán és az életben egyaránt, egymás és ellenfeleink tisztelete, egészséges versenyszellem.

Igyekszünk mértékletesen kezelni a sikert és felemelt fejjel viselni a kudarcot. Bármi történik, próbálunk mindig előre tekinteni és újra felállni, nekirugaszkodni vállalt feladatainknak.

Hogyan lehet összeegyeztetni a bajnokságokat és a tanulmányokat?

Szerintünk rettenetesen egyszerűen. Döntés kérdése és a szabadidőnk megfelelő menedzselése. Egyrészt itt amatőr versenyekről van szó, amely nem igényel mindennapos felkészülést, így az a heti maximum 6-8 óra munka/mérkőzés nem lehet akadálya a vizsgákon és gyakorlatokon való tisztes helytállásnak. Természetesen a tanulmányok állnak az első helyen, ez mindig prioritást fog élvezni. Ugyanakkor szeretném itt megemlíteni, hogy a követendő példa talán ez az út lenne, amelyet játékosaim követnek, a jó tanuló – jó sportoló a világban bárhol megállja majd a helyét.

Mi a legnagyobb nehézség, amit sikerült leküzdenie a csapatnak?

Rimay István edző szavai: ,,A tavalyi tanév végével egy egész generációt »veszített el« a csapat, nem pusztán kiváló játékosokat, de remek embereket, vezéregyéniségeket kellett pótolni." Úgy érzem sikerült az áthidalás és kialakult az új hierarchia, új csapatkapitányunk és még megmaradt régi harcosaim (Petricskó Márton (C) , Fehér Márk, Somogyi Ádám, Pápai Patrik) vezetésével az újoncok sikeresen beilleszkedtek a közösségbe és mindent beleadnak a versenyeken. Ha lehet még egy példát hozni ide, a 2017/18-as tanév Egyetemi Futsal Bajnokság Final Four rendezvényén majdnem a fél csapat nem tudott részt venni a büntetés végrehajtási jog EV miatt, de végül sikerült abszolválniuk a tárgyat és EV UV helyett jól megérdemelt kettesekkel pályára léptek az elődöntőben és a döntőben :D

Mi a futsal csapat eddigi legnagyobb eredménye?

A legnagyobb sikernek az

országos felnőtt 114 csapatos október 23-i Kamino tornán aratott győzelmünket tartom, hiszen ennél nagyobb rendezvény nem létezik az amatőr kispályás labdarúgásban,

az ország számtalan pontjáról érkeztek riválisaink és mindezt egy szinte teljesen ifjúsági korosztályú játékosokból álló csapattal sikerült megnyernünk. Az egész napos torna reggel 8.00-kor vette kezdetét és az este 22.00-ás döntővel ért véget (10 mérkőzéssel – 10 győzelemmel), hihetetlen igénybevétel volt a srácok számára, óriási szívről és küzdeni tudásról adtak tanúbizonyságot. Szorosan a Kamino győzelem mögött helyezkedik el a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokságban szerzett ezüst- és bronzérmünk egymást követő két évben, hiszen itt is elképesztően jó színvonalat képviselő csapatokkal találkozunk, akik a regionális -és a nemzeti futsal bajnokságokban is képviselik egyetemüket.

A Jurista kupát remélem, minden évben megnyerjük a csapattal, eddig 2/2 a mérleg.

Köszönettel: Petricskó Márton, Rimay István, Somogyi Ernő Ádám

A Sienai Szent Bernardin ösztöndíjat elnyerték:
Ecker Zalán, Fehér Márk, Molnár András, Pácz Péter, Pápai Patrik,
Petricskó Márton Péter, Simonfi Tamás, Somogyi Ernő Ádám, Török Balázs

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt