Gyakori kérdések a koronavírus miatt kialakult helyzetben

2020.07.09.
  • A hozzánk beérkezett kérdésekkel folyamatosan frissítjük ezt az aloldalt.
  • Kérjük, hogy mielőtt újabb kérdéseket tesznek fel, ellenőrizzék, hogy megtalálható-e kérdésük alább.
  • Keressenek kulcsszavak alapján a ctrl+F használatával!
  • A legfrissebb kérdések mindig az oldal tetején lesznek megtalálhatóak.
  • Frissítéskor az előzőekben megjelent kérdés-válaszok bekerülnek a kategóriák alá.
  • Egyéb tájékoztatók, körlevelek itt.

2020. 07. 09.

11/2020 sz. Rektori Utasítás


2020. 07. 01.

Ki- és beutazási korlátozások feloldása


A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet miatt karunk munkatársainak jelentős része otthonról végzi munkáját, így minimalizálva az egészségüket fenyegető veszélyeket. Emellett ügyeleti rendben bizonyos időközönként a kar épületében is megtalálhatóak.

Személyes ügyfélfogadásra - természetesen - továbbra sincs lehetőség!

A táblázatokban feltüntett időpontokban - szükség esetén- elérhetőek a megszokott telefonszámon, DE kérjük, hogy inkább e-mailben vegyék fel a kapcsolatot munkatársainkkal, akik igyekeznek mihamarabb reagálni levelükre.

Kattintson ide részletekért.


2020. 06. 16.

6/2020. sz. Rektori Utasítás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatók általi látogatásának rendjéről


2020. 05. 21.

3/2020 sz. Rektori Utasítás

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatók általi látogatásának rendjéről


Utolsó frissítés: 2020. 05. 11.

Igyekeztünk minden hozzánk beérkezett kérdésre válaszolni. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy jelen pillanatban, az eddigi rendeletek és intézkedések szerint az alábbiak a válaszaink.

Oktatási tevékenység

A Fenntartó hogyan kívánja elősegíteni az oktatási szünet ideje alatt az e-learning és távoktatási lehetőségek gyors és hatékony létrehozását a felsőoktatási intézmények számára?
- Az oktatók a Microsoft Teams és a Neptun (Neptun Meet Street) használatával igyekeznek hatékonyan együttműködni hallgatóinkkal. Kérjük, hogy a Neptunban kapott üzeneteiket folyamatosan ellenőrizzék.
Az egyes tárgyak elvégzésének követelményeiről az adott kurzus oktatójától kapnak információt/nála érdeklődjenek.

Kihez fordulhatok, ha a távoktatással kapcsolatban technikai jellegű kérdésem/problémám van?
- Kérjük az it@helpdesk.ppke.hu e-mail címen kérjenek segítséget.

Ezen kurzusok teljesítése és megvalósulásának ellenőrzése kinek a hatáskörébe fog tartozni?
- Tanszékek.

Ha a hallgató önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a szükséges kreditmennyiséget a 2019-2020-as évre vonatkozóan, tervezik-e az átsorolási szabályok felülvizsgálatát?
- Nem.

A kontaktórák hiányában a vizsgaidőszak gyakorlati számonkéréseire milyen módon fogják az intézmények felkészíteni a hallgatókat?
- Oktatójukkal egyeztessenek.

Azon hallgatók, akik a féléves szakmai gyakorlatukat töltik hogyan tudják teljesíteni a követelményeket?
- A szakmai gyakorlat teljesítése a gyakorlatot biztosító szervezet hatáskörébe tartozik.

Office 365 segédanyag hallgatóknak


Vizsgaidőszak

A vizsgaidőszakra nézve milyen távvizsgáztatási lehetőségek megteremtését tudja biztosítani a fenntartó az intézmények számára?
- Ennek kidolgozása folyamatban van.

A KV vizsgaidőszak mennyiben fog megváltozni? Egyáltalán lesznek KV-k?
- A járványügyi korlátozások miatt a KV időszak 2020. március 31. keddtől április 30. csütörtökig tart.
A jelentkezési időszak március 30-án, hétfőn 9:00-kor kezdődik és április 29-én, szerdán 12.00-ig tart. A KV vizsgákra videóhívásos vagy online írásbeli formában kerül sor. A részletekről a vizsgaalkalmat meghirdető tanszéknél tudnak tájékozódni.
Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a bevezetett járványügyi korlátozások miatt Önök ne kényszerüljenek tanulmányaik halasztására. Tisztelettel kérem ugyanakkor, hogy a szokásostól eltérő oktatási és számonkérési formákat ne tekintsék alkalomnak arra, hogy az elvárt színvonaltól elmaradó teljesítménnyel próbáljanak látszateredményt elérni. Elsősorban az Önök érdeke, hogy a megváltozott körülmények között is jóhiszemű, következetes és kitartó készüléssel sajátítsák el azt a tudást, amely hivatásuk gyakorlására képesíti Önöket. (Részlet a 2020.03.24-ei dékáni Neptun üzenetből.)

Mi lesz az EV vizsgákkal?
- A járványügyi korlátozások miatt félbeszakadt EV időszak pótlása érdekében 2020. március 31. keddtől április 30. csütörtökig a JÁK folytatólagos EV időszakot nyit meg azon hallgatók számára, akiknek a csonkán maradt EV időszakban valamely EV kurzusra felvett tárgyuk úgy maradt teljesítetlen, hogy nem használták ki két vizsgalehetőségüket. Ez az időszak egybeesik a KV időszakkal.
A jelentkezési időszak március 30-án, hétfőn 9:00-kor kezdődik és április 29-én, szerdán 12.00-ig tart. Az EV vizsgákra videóhívásos vagy online írásbeli formában kerül sor. A részletekről a vizsgaalkalmat meghirdető tanszéknél tudnak tájékozódni.
Ebben a félévben kivételesen eltekintünk a TVSz 14. § (6) bekezdésében írt szankciótól, vagyis attól, hogy ha az EV kurzus sikertelen, akkor ezért a ráépülő tárgy automatikusan nem teljesítetté válik.
Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a bevezetett járványügyi korlátozások miatt Önök ne kényszerüljenek tanulmányaik halasztására. Tisztelettel kérem ugyanakkor, hogy a szokásostól eltérő oktatási és számonkérési formákat ne tekintsék alkalomnak arra, hogy az elvárt színvonaltól elmaradó teljesítménnyel próbáljanak látszateredményt elérni. Elsősorban az Önök érdeke, hogy a megváltozott körülmények között is jóhiszemű, következetes és kitartó készüléssel sajátítsák el azt a tudást, amely hivatásuk gyakorlására képesíti Önöket. (Részlet a 2020.03.24-ei dékáni Neptun üzenetből.)

Az elmaradt EV vizsgával kapcsolatban kaptunk tàjékoztatást, hogy 2020.03.30-tól lesz megtartva. Olyan kérdésem lenne hogy az elmaradt EV vizsgára befizetett ismételt vizsgadíjat most is szükséges befizetni? Előre is köszönöm a választ.
- Ha már befizette az elmaradt EV vizsgára a vizsgadíjat, akkor nem kell újra befizetnie.

Mi lesz a vizsgaidőszakkal?
- Lesz, a megoldásán dolgozunk, tanuljanak majd a vizsgákra.


Levelező képzés

Levelezős hallgatókra is ugyanaz vonatkozik, mint a nappalisokra? Tehát szombaton sem kell előadásra menni?
- Igen, abban a tekintetben, hogy belépni az épületbe nem lehet. Az oktatási rendről holnap adunk tájékoztatást.

Szombati napokon a levelezős hallgatóknak lesz oktatás?
- 2020.03.21-től távoktatás lesz. (2020.03.14. szünet). Az épületbe levelezős hallgatók sem jöhetnek be 2020.03.12-től. 


Félév menete

Várhatóan mikor zárul a félév? Mikortól tervezhetünk nyári szünettel?
- Itt megtalálható a tavaszi félév beosztása.

Szeretném megkérdezni, hogy ezzel egyidejűleg az eredeti időpontban tartandó tavaszi szünet elmarad? Akinek már oda befizetett útja van, az hogyan járjon el, mire számíthat?
- A tavaszi szünet első hete 2020.03.16-20., második hete: 2020. 04.06-11. A távoktatás április 14-én folytatódik. További időpontok itt.
- A kérdés második részére vonatkozóan válaszunk: nyilván követik a kormány hivatalos közleményeit, javaslatait a koronavírussal kapcsolatban, így tisztában van azzal, hogy otthoni tartózkódásra kérik a lakosságot, így mi is ezt kérjük.
- Amennyiben külföldi utazásról lenne szó, akkor remélhetőleg egyértelmű, hogy azt le kell mondani mindenképp.

Akik kedvezményes tanrendet kaptak, mivel nem maradt sok tárgyuk az abszolváláshoz. Velük mi lesz?
- Később tudunk tájékoztatást adni erről.

Az uszodák kötelező zárva tartása miatt, hogyan kerülhet majd sor a testnevelés 2. teljesítésére azon személyek esetében akik ezt választották?
- A Testnevelési Csoport is átállt az online oktatásra és a hallgatóink egészsége és egyben testi - lelki összhangjának érdekében arra kérünk mindenkit, hogy otthon rendszeresen mozogjon - naponta akár csak fél órát! Ehhez küldünk/küldtünk számtalan anyagot és mi magunk is adunk feladatokat és javaslatokat az otthoni mozgásra testünk karbantartásárnak az érdekében. Amennyiben segítségre van szükség, a Testnevelési Csoport rendelkezésre áll. Amint tudnak, válaszolnak, és akár személyre szabottan is küldenek edzésterveket és mozgásanyagot. 

Draskóczy Imre tanár urat személyesen meg lehet keresni e-mailen (draskoczy.imre@jak.ppke.hu), hiszen a gyakorlatok nagyon jók, de mindenkinek más mennyiséget kell végeznie előképzettségtől, edzettségtől, életkortól, testmagasságtól, súlytól ... stb. függően. 
A tanár úr személyre szabottan edzéstervvel segít a hozzá fordulóknak.

Különböző gyakorlatok és a néptánclépések megtalálhatóak karunk YouTube csatornáján is.

A félévi jegyekkel kapcsolatban:

  • amennyiben rövid (belátható) időn belül véget ér a veszélyhelyzet, akkor minden ,,karanténban" töltött hétre megajánlunk 1-1 alkalmat a hallgatóknak - ez csak abban az esetben, ha a szorgalmi időszak előtt helyre áll a régi megszokott oktatás. Természetesen a februárban teljesített órákkal együtt lehet majd folytatni a foglalkozásokat.
  • amennyiben (várhatóan) a szorgalmi időszakot meghaladóan lesz vége a vészhelyzetnek, úgy természetesen mindenkinek meg fogjuk ajánlani az aláírást.

Elvileg a kormányrendelet 03.11. 15:00-tól volt hatályos, ezért a délután 17:00kor tartandó szabválra nem mentem be. Ez hiányzásnak fog minősülni? (Alkotmányjogi kutatoműhely) Oda telefonáltam a tanszékre és ott azt a választ kaptam, hogy ne menjek be, de nem volt biztos benne a hölgy.
- A 41/2020-as kormányrendelet, amely elrendeli, hogy nem léphetnek be a hallgatók 2020.03.12. 00:00-tól hatályos, így ez még nem vonatkozik március 11-ére, vagyis ez egy hiányzásnak minősül. "

Arra szeretnénk kérni a tanszékvezetőket (már amelyik tárgyból van rá lehetőség), hogy valamilyen formában (neptunon keresztüli zh-ztatás, beadandó íratása stb) tegyék lehetővé azok számára a megajánlott jegyek megszerzését, akik tényleg tanulni szeretnének. Ez nem csak nekünk könnyebbség, hanem Önöknek is, az elkövetkezendő vizsgaidőszakra tekintettel. És ez tényleg nem kijátszás vagy taktikázás, hanem nagyon sok hallgató van, aki számol a megajánlott jegyekkel és aki igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy megszerezze azokat.
- Ez tárgyjegyzői kompetencia. Később érkezik tájékoztatás erről.

A félévzárást kérő lapok leadási határideje március 21. Ez a határidő a továbbiakban is érvényes vagy esetleg kapunk póthatáridőt akik még nem tudták leadni a lapot?
- A félévzárás kérő lapok leadási határideje 2020. március 21. Kérjük, hogy amennyiben még nem tették meg, tanulmányi előadójuknak e-mailben küldjék azt el.

Azt szeretném megkérdezni, hogy a félévzárást kérő lapok leadásának határidejét mikorra tolják ki azok számára, akik az elmaradt EV vizsgaidőszak miatt nem tudják leadni?
- Március 21., ez a határiőd nem változik. Akik az elmaradt EV-kben érintettek, és emiatt nem tudják leadni, külön értesítjük őket. 


Évfolyamdolgozat

Az évfolyamdolgozati konzultációkat milyen formában lehet majd megtartani? Elegendő lesz távoktatásos formában intézni? Az évfolyamdolgozatok leadási határideje, vagy a benyújtás formájában (elektronikus/papír) várható változás?
- A konzultáció és a leadás csak elektronikusan történjen meg. Határidőben nem lesz változás. 

Mi történik abban az esetben, ha a hallgató nem tudja az évfolyamdolgozatát elkészíteni a helyzetre tekintettel?
- Bízunk abban, hogy ilyen nem fordulhat elő. Nem tudjuk pontosan, hogy mi miatt érzi akadályoztatva magát, így a konkrétummal kapcsolatban keresse témavezetőjét. Olvassa el tovább a Tananyagok résznél adott válaszokat is!


Szakdolgozat/diplomamunka

Változik a szakdolgozat/diplomamunka leadásának ideje?
- Nem.

Változik a szakdolgozat/diplomamunka leadásának módja?
- A szakdolgozatot/diplomamunkát csak elektronikusan kell feltölteni a Neptun rendszerre, a nyomtatott példány benyújtásától a Kar eltekint.

A szakdolgozathoz/diplomamunkához szükséges KOPI nyilatkozat aláíratására lesz valamilyen formában lehetőség, vagy iskolán kívüli egyeztetéssel kell megoldani?
- A szakdolgozat/diplomamunka leadása elekronikus fog történni. A nyilatkozatot szkennelt formában kell elküldeni. Írja alá a hallgató, küldje el a konzulensnek, a konzulens kinyomtatja, aláírja, beszkenneli, visszaküldi a hallgatónak.

A 2019/20/2-es félévben a záróvizsga-tárgyakra való jelentkezés menete a következő:

[Jogász képzés]
a) A diplomamunkát a Neptun rendszerbe kell feltölteni, legkésőbb 2020. április 02. 15.00 óráig. A Tanulmányi Osztályra személyesen nem tudnak bejönni, így a bekötött példány leadásától eltekintünk. (A dolgozat tartalmi és formai követelményeit a Tanulmányi- és vizsgaszabályzat 1. sz. kari mellékletének II. fejezete tartalmazza, mely a honlapon megtalálható. A feltöltéshez segítséget nyújt a „Diplomamunka/Szakdolgozat leadása a PPKE JÁK-on" c. tájékoztató szintén a honlapon.)
b) Az aláírt Hallgatói és témavezetői nyilatkozatot e-mailben juttassák el tanulmányi előadójuknak 2020. április 02-án 15.00 óráig. (A „Szakdolgozat hallgatói és témavezetői nyilatkozat" formanyomtatvány letölthető a honlapról a Hallgatóinknak / Formanyomtatvány menüponton a Tanulmányi Osztály formanyomtatványai közül)
c) Ha a tanulmányi előadó mindent rendben talált, megkapják a záróvizsga-tárgyak felvételére a lehetőséget.
d) A záróvizsga-tárgyakat 2020. március 31. 14.00 órától 2020. április 05. 24 óráig van lehetőségük felvenni a Neptun rendszerben.

[BA/MA képzés]
a) A diplomamunkát a Neptun rendszerbe kell feltölteni, legkésőbb 2020. május 28. csütörtök 15.00 óráig. A Tanulmányi Osztályra személyesen nem tudnak bejönni, így a bekötött példány leadásától eltekintünk. (A dolgozat tartalmi és formai követelményeit a Tanulmányi- és vizsgaszabályzat 1. sz. kari mellékletének II. fejezete tartalmazza, mely a honlapon megtalálható.
b) Az aláírt Hallgatói és témavezetői nyilatkozatot e-mailben juttassák el tanulmányi előadójuknak 2020. május 28. csütörtök 15.00 óráig. (A „Szakdolgozat hallgatói és témavezetői nyilatkozat" formanyomtatvány letölthető innen a Tanulmányi Osztály formanyomtatványai közül)
c) Ha a tanulmányi előadó mindent rendben talált, megkapják a záróvizsga-tárgyak felvételére a lehetőséget.
d) A záróvizsga-tárgyakat 2020. május 27. szerda 9.00 órától 2020. május 28. csütörtök 24.00 óráig van lehetőségük felvenni a Neptun rendszerben.

Szakdolgozat/diplomamunka védése mikor és milyen módon lesz?
[Jogász képzés] 

- A diplomamunka védésekre az eredeti időbeosztás szerint, 2020. május 25-től május 29-ig fog sor kerülni. Ha a járványügyi korlátozások miatt erre a szokásos formában nem lesz lehetőség, akkor a védés formája videóhívásos vizsga lesz.
Az alábbi linken megtalálható a záróvizsgák eljárásrendje, záróvizsga alatt a diplomamunka védést és szakdolgozat védést is érteni kell, ezért kérjük, hogy olvassák el ezt is!

[BA/MA képzés]
- A diplomamunka védésekre 2020. június 25-től június 27-ig fog sor kerülni. Ha a járványügyi korlátozások miatt erre a szokásos formában nem lesz lehetőség, akkor a védés formája videóhívásos vizsga lesz.
Az alábbi linken megtalálható a záróvizsgák eljárásrendje, záróvizsga alatt a diplomamunka védést és szakdolgozat védést is érteni kell, ezért kérjük, hogy olvassák el ezt is!


Tananyagok

Lesznek -e tankönyvek online elérhetőek? Én most írom az évfolyamdolgozatom és szükségem lenne 2 könyvre. A könyvtárból sajnos nem tudtam kikölcsönözni mert kölcsönözve voltak. Lesz arra mód hogy az egyetem scannelve biztosít forrást egyedi kérés alapján?
- Egyelőre erre sajnos nincs kapacitás, próbáljanak témavezetőjüktől és hallgatótársaiktól elektronikus úton anyagokat kérni.

Azt szeretném megkérdezni, hogy abból kifolyólag, hogy mind az Országgyűlési könyvtár, mind a Szabó Ervin könyvtár és sok egyéb olyan könyvtár többek közt az Egyetem könyvtára is, a hallgatók részére nem áll rendelkezésre megfelelő szakirodalom, tanulmányok stb , amelyek elengedhetetlen feltételei a diplomamunka elkészítéséhez. Nem lenne célszerű a leadási határidőt módosítani egy későbbi időpontra és ez idő alatt megteremteni a szükséges felületeket amelyek lehetővé teszik a megfelelő produktum elkészítését?

A leadás időpontját nem változtattuk meg.

Az alábbiakat javasoljuk:

  • Az Országgyűlési Könyvtár hivatalos Facebook oldalának március 20-ai bejegyzése
  • Online adatbázisok és hasznos oldalak - PPKE EHÖK összeállítása
  • Az egyetem által előfizetett adatbázisok nagy része távolról is elérhető a Shibboleth azonosítójukkal (amennyiben nem rendelkeznek vele, úgy az informatikusoktól igényelhetik az it@helpdesk.ppke.hu címen). Az alábbi címen érhetik el az adatbázisok listáját és az azokhoz való távoli hozzáférés lehetőségeit.
  • Jogkódex (HVG Orac): A szolgáltató egy PPKE-specifikus felhasználónév-jelszó azonosítót adott meg, melynek birtokában Önök be tudnak lépni az adatbázisba. - Erről Neptun üzenetben értesítettük Önöket.
  • ÚJ Jogtár (Wolters Kluwer): A szolgáltató PPKE-specifikus eduID-belépést tesz lehetővé. - Erről Neptun üzenetben értesítettük Önöket.
  • Szaktars.hu
  • Nemzetközi szakirodalmi források
  • Szakcikkek adatbázisa

Egyeztessen továbbá témavezetőjével/a kurzus vezetőjével és hallgatótársaival, hátha tudnak szakirodalomban/tankönyvekkel kapcsolatban segíteni, ha erre van szükség. Ezen felül egyeztessen témavezetőjével/kurzusvezetőjével, ha elakadt valamiben a jelenlegi helyzetben vagy úgy érzi, hogy akadályoztatva van produktuma elkészítésében/tanulmányaiban.

Tankönyvekhez hogy jutunk? Várható, hogy digitálisan elérhetővé teszik a könyveket? Évfolyamdolgozat írásához is szükségem lenne a könyvtárra, ebben az esetben kihez forduljak? Hiányolom a pontos tájékoztatást. Köszönöm a választ.
- Egy korábbi kérdés kapcsán jeleztük: egyelőre erre sajnos nincs kapacitás, próbáljanak témavezetőjüktől és hallgatótársaiktól elektronikus úton anyagokat kérni.
- Kommunikáljanak az adott kurzus oktatójával a tankönyveket, tananyagot illetően.
- Ide kattintva megtalálható az előfizetett adatbázisok listája és egyéb tudnivalók a hozzáférésük módjáról.


Záróvizsga

Mi lesz a záróvizsgákkal?
- 2020. 03. 30-án a Neptunon keresztül küldtünk tájékoztatást erről.

A záróvizsgák milyen formában lesznek megtartva a kialakult helyzetben?
[Jogász képzés] 

Tisztelt Kollégák!

A járványhelyzet mindannyiunkat új helyzet elé állít. A Kar őszinte törekvése, hogy egyszerre óvja meg a záróvizsgák komolyságát, ugyanakkor végzés előtt álló hallgatóit lehetőség szerint ne érje aránytalan hátrány. E törekvések sikere jelentős mértékben Önökön is múlik. Önökön, akiknek elemi érdekük, hogy egészségüket megóvják, ugyanakkor oklevelük valóban elmélyült tudást, a jogászi hivatásra való magas szintű felkészültséget tanúsítson. A fenti intézkedések e célokat szolgálják. Ha a járványügyi helyzet vagy a záróvizsgák megváltozott formájával kapcsolatos tapasztalatok indokolják, szükség esetén menet közben is módosítjuk a záróvizsgák rendjét. Keressük továbbá annak a lehetőségét, hogy az őszi záróvizsga időszakban több időt, nagyobb kapacitást biztosítsunk azok érdekében, akik a fent említett keretek között nem vállalják a záróvizsgát. Aki a 2019/2020-as tanév 2. félévében szerzett végbizonyítványt és nem vesz fel záróvizsgatárgyat a fent említett nyári időszakban, hanem őszre halasztja ezt a megmérettetést, annak az első záróvizsgáért nem kell térítési díjat fizetnie.

Biztosak lehetnek abban, hogy a Kar oktatóinak egyöntetű törekvése a megváltozott keretek nehézségein átsegíteni azon hallgatókat, akik komolyan vették a vizsgára való felkészülést.

Üdvözlettel:
Dr. Szabó István
dékán

További részletek:
A tantárgyi részvizsgák letételére szolgáló időszakot elhalasztjuk, az új időszak 2020. június 2-től 2020. július 18-ig tart. Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, akkor ebben az időszakban a záróvizsgákra a szokásos formában kerül sor. Ha továbbra is olyan korlátozások lesznek hatályban, amelyek miatt erre nincs mód, akkor a záróvizsgákra elektronikus úton fog sor kerülni. Az elektronikus vizsga videóhívással történik, de az illetékes tanszékvezető döntése alapján kiegészíthető előzetes online teszttel. Videóhívásos vizsga esetén – a visszaélések elkerülése érdekében – arra kell számítani, hogy a tételhúzás és a kidolgozás elmarad, a vizsgabizottság a jelöltet azonnal kérdezni fogja.

A fentebb említett időszak úgy fog felépülni, hogy annak első, harmadik, ötödik és hetedik hetében egy-egy tantárgyi részvizsga letételére lesz lehetőség, a második, negyedik és hatodik héten szünet lesz. Adott vizsgahéten csak egy tárgyból lesz záróvizsga.

  • 2020. június 2–6. Alkotmányjog és Közigazgatási jog,
  • 2020. június 15–20. Európajog és Nemzetközi közjog,
  • 2020. június 29–július 4. Polgári jog és Kereskedelmi jog,
  • 2020. július 13–18. Büntetőjog

A vizsgaidőpontokat az érintett tanszékek ezekben az intervallumokban adják meg.

Mi lesz az eljárásrendje a hallgatói személyes jelenlétet nem igénylő vizsgák lebonyolításának?
- Az alábbi linken megtalálható a záróvizsgák eljárásrendje. Kérjük, olvassák át figyelmesen!

Mikor és hogyan lehet jelentkezni a záróvizsgákra?
[Jogász képzés]
- A záróvizsga tárgyfelvételre az eredeti időbeosztás szerint, tehát 2020. március 31., 14.00 órától április 5., 24.00 óráig lesz lehetőség a Neptun rendszeren. Ezt követően az illetékes tanszékek meghirdetik a vizsgaidőpontokat.
A jelentkezésre az eredetileg tervezett időkeretben, tehát április 20., 9.00 órától április 22., 24.00 óráig lesz mód. 

[BA/MA képzés]
a) A diplomamunkát a Neptun rendszerbe kell feltölteni, legkésőbb 2020. május 28. csütörtök 15.00 óráig. A Tanulmányi Osztályra személyesen nem tudnak bejönni, így a bekötött példány leadásától eltekintünk. (A dolgozat tartalmi és formai követelményeit a Tanulmányi- és vizsgaszabályzat 1. sz. kari mellékletének II. fejezete tartalmazza, mely a honlapon megtalálható.
b) Az aláírt Hallgatói és témavezetői nyilatkozatot e-mailben juttassák el tanulmányi előadójuknak 2020. május 28. csütörtök 15.00 óráig. (A „Szakdolgozat hallgatói és témavezetői nyilatkozat" formanyomtatvány letölthető innen a Tanulmányi Osztály formanyomtatványai közül)
c) Ha a tanulmányi előadó mindent rendben talált, megkapják a záróvizsga-tárgyak felvételére a lehetőséget.
d) A záróvizsga-tárgyakat 2020. május 27. szerda 9.00 órától 2020. május 28. csütörtök 24.00 óráig van lehetőségük felvenni a Neptun rendszerben.


Adminisztráció, ügyintézés

A diákigazolványok március 31-ig érvényesek, a tavaszi félév matricáinak kiosztása pedig még zajlik az intézményekben. A kormányinfo tájékoztatása alapján a személyi okmányok érvényessége meghosszabbodik, mi történik a diákigazolvány matricákkal?
- A Kormány 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelete 4. §
E rendelet hatálybalépésétől
a) a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet
megszűnését követő 15 napig érvényesek,
Ez alapján ez most nem szükségszerű. Az épületbe nem lehet bejönni a matricáért.

Az egyetemi adminisztrációs szervek továbbra is működni fognak? Engedélyezve lesz részükre az ügyfélfogadás? Ha nem, akkor ezen szolgáltatás felfüggesztéséből fakadó hátrányok milyen módon terhelik a hallgatókat (pl. előírt határidők betartásának elmulasztása, ha az személyes ügyintézést igényel)?
- Minden ügyintézés elektronikus úton működik mostantól visszavonásig. Ami aláírást is tartalmaz, annak az eredeti példányát őrizzék meg, később papír alapon is kérni fogjuk. További információkért kattintson ide.

A tanulmányi osztály fog valamilyen formában működni?
- Igen, elektronikusan ügyintézés lesz. További információkért kattintson ide.

Hogyan fog alakulni a tanulmányi osztály ügyfél fogadási ideje?
- Személyes ügyfélfogadás nem lesz, elektronikus ügyintézésre munkaidőben van lehetőség. További információkért kattintson ide.

Nyitva lesz a tanulmányi osztály?
- Nem. E-mailben elérhetőek a tanulmányi osztály munkatársai.

A munkavállalók valamint a hallgatói munkaszerződéssel (iskolaszövetkezet stb.) rendelkező érintettek kötelezően szabadságolásra kerülnek?
- Nem. Tovább információkért kattintson ide.

Iskolalátogatási igazolásra van szükségem.
- Elektronikusan igényelhető.

Előző félévben passzív volt a jogviszonyom, így nincs olyan matrica a diàkigazolványomon ami jelen helyzetben automatikusan meghosszabbodna. Mit tudok tenni, hogy ebből ne legyen probléma pl.: közlekedési bérlet használatakor?
- Matricát jelenleg nem tudunk semmilyen módon biztosítani. Kérjen hallgatói jogviszony igazolást a TO-tól, és próbálja meg azt bemutatni, de nem tudjuk biztosítani, hogy ezt elfogadják. Kérdezzen rá a BKK-nál is.


Ösztöndíj

A 2/2020. számú rektori körlevélben olvasható, hogy a Rektor Úr 2020. március 14-20. között tavaszi szünetet rendel el. Az olyan ösztöndíjak, mint a Bursa Hungarica kiutalását mennyiben fogja érinteni a jelenlegi helyzet? (ha az említett ösztöndíj hivatalosan is megítélésre került erre a félévre)
 A Bursa Hungarica nem egyetemi/kari ösztöndíj, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő fog tájékoztatást adni/hozzájuk kell fordulni a kérdéssel.

A jelenlegi helyzetben mi a terv az olyan ösztöndíjakkal mint pl. a Szent Miklós ösztöndíj, amire eddig papír alapon pályázhattunk?
- Minden ügyintézés elektornikus formában működik, így ezt is elektornikus formában küldjék el.  


Erasmus

Minden Erasmusos kérdéssel kapcsolatban kövessék a Tempus Alapítvány útmutatását. Részletek ide kattintva megtalálhatóak. 
2020.03.16-án megjelent információk itt.

  • Mi lesz a folyamatban lévő felsőoktatási mobilitási programokban részt vevő hallgatók további sorsa? A külföldön tanuló magyar hallgatók hazautazhatnak a kialakult helyzetben, vagy egyéni mérleges tárgya lesz a további kinttartózkodásuk?
  • A mobilitási program ösztöndíjai továbbra is folyósításra kerülnek-e a vis maior helyzetre tekintettel?
  • A mobilitási programban résztvevő hallgatók magyarországi tanulmányaira, kreditelismertetéseire milyen protokollt kíván a fenntartó alkalmazni?
  • A Magyarországon tanuló mobilitási programban és a Stipendium Hungaricumban program résztvevő külföldi hallgatók esetén milyen eljárásrend alkalmazását látják indokoltnak?

Nyelvvizsga

Az oklevelek nyelvvizsga hiányában történő kiadásának rendjét a kar az erre vonatkozó jogszabály megjelenését követően, az abban foglalt részletszabályok ismeretében alakítja ki, amelyről az érintetteket tájékoztatja. Kérjük, kísérjék figyelemmel a kari honlapot és a Neptun üzeneteket.

101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet

6. § Aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett, mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.


Tandíj

Diákként dolgozom, ebből tartom el saját magam. Ebből kell a tandíjam részleteit is fizetnem, de mivel jelenleg hazakényszerültem, nem tudok dolgozni és így elég nagy bajban vagyok a tandíjjal. Esetleg jelen körülmények között erre kaphatunk haladékot? Vagy ha már amúgy sem tudunk határozatlan ideig rendes oktatásban részesülni, esetleg csökkenthetnék a tandíjat is.
- Megértjük, hogy ez az időszak különösen nehéz terheket rak Önre és hasonló helyzetben lévő társaira. Mindemellett szeretnénk, ha látná, hogy minden oktatónk és munkatársunk azon dolgozik, hogy jelen körülmények között is megfelelő oktatásban részesülhessenek. Ennek érdekében pedig még talán több munkát és energiát is megkíván ez a fajta jelenlét. A munkatársak fizetése és munkaköre nem változik ebben az időszakban sem, így megértéssel kell lennie az irányban, hogy nincs lehetőségünk a tandíj csökkentésére.
Ezzel együtt szeretnénk minden hallgatónkat segíteni, akinek különösen nagy nehézséget okoz ez a helyzet, így javasoljuk, hogy Ösztöndíjainkat nézze végig, melyekkel enyhíthetünk anyagi nehézségeiken. Különös tekintettel a Szent Miklós Ösztöndíjat javasoljuk. Ennek megpályázásával kapcsolatban hamarosan frissítjük az információkat.

Korábban már felvetettem, hogy sokunknak pénzügyi nehézégeket is okozott a járvány (tudni illik nem tudunk dolgozni). Önök azt javasolták, hogy nézzük át az ösztöndíjakat. Én önköltséges hallgatóként, nagy család, vagy hátrányos helyzet hiányában egyedül csak a kiválósági ösztöndíjra lennék jogosult (újabb neve: Szent Ivó), de annak még mindig nem látom a frissített tájékoztatóját, sem az aktuális leadandó formanyomtatványát.
- Sajnos a kiválósági ösztöndíjat egy teljes tanévre kell megpályázni, így ennek nem lesz második féléves kiírása.

Továbbá kérdezném, hogy a fent említett helyzetben lévő hallgatók (önköltséges, nagy család, vagy hátrányos helyzet hiánya) megsegítésére a Szent Ivó ösztöndíjon kívül tervez-e más intézkedést tenni az Egyetem vagy a Kar? Utóbbi kérdésemmel azokra a hallgatókra gondolok elsőrsorban, akik nem érik el a kiválósági ösztöndíj követelményeit. Köszönöm a választ!
- A Szent Miklós Ösztöndíj kiírása hamarosan elérhető lesz, a Diákjóléti Bizottság egyelőre dolgozik még a pontos kialakításában, mert szeretnék figyelembe venni, hogy a jelenlegi helyzetből fakadóan bizonyára többen fogják megpályázni a lehetőséget. Ezen felül más ösztöndíj kiírását egyelőre nem tervezzük.


Oklevél átadó

Mikor és milyen formában lesznek oklevél átadó ünnepséget?
- Az oklevél átadó ünnepségek megtartásáról, elhalasztásáról vagy elmaradásáról a járványhelyzet függvényében később adunk tájékoztatást.

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt