II. helyezés

2015.04.20.

Az Országgyűlés elnöke és a külgazdasági és külügyminiszter által közösen meghirdetett "Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban" pályázaton Tárnok Balázs, Karunk V. évfolyamos hallgatója "Az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetének védelme és előmozdításának lehetőségei az Európai Unióban" címmel benyújtott dolgozata II. helyezésben részesült.

Tárnok Balázs pályamunkája a szlovákiai magyarság és az európai kisebbségek nyelvhasználati jogait viszgálta. A dolgozat a kisebbségekkel foglalkozó dolgozatok között egyedi volt abból a szempontból, hogy az uniós kapcsolódásokat alaposan feltérképezte, ténylegesen elemezte a kisebbségvédelem és a nyelvi jogok uniós szempontjait, bemutatva a jogi hátteret és az Európai Bíróság témába vágó joggyakorlatát. A szerző röviden kitért az európai polgári kezdeményezés egyik példájára is. Az összes dolgozat közül azzal emelkedett ki, hogy a kutatott témában javaslatokat is képes volt megfogalmazni, ráadásul olyanokat, amelyek érdemiek, akár reálisak is lehetnek. Széles körű forrásokra támaszkodó, lábjegyzetekkel megfelelően ellátott műről van szó, amely jól tükrözi a szerző téma iránti elkötelezettségét.

Tárnok Balázs felkészítő tanára: Dr. Gyeney Laura egyetemi docens.

Az ünnepélyes díjkiosztóra 2015. március 27-én, az Országházban került sor, a díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Navracsics Tibor, az Európai Bizottság tagja adta át. 

Az ez évi pályázatra 33 pályamű érkezett be.

A pályázati kiírásnak megfelelően a nyerteseket a következő szakemberekből álló bírálóbizottság választotta ki: dr. Juhász László (Országgyűlés Európai ügyek bizottsága főtanácsadója), Rostási-Szabó Zsuzsanna (Országgyűlés Hivatala Külügyi Igazgatósága Európai uniós irodájának vezetője) és Sinka László (Igazságügyi Minisztérium Nemzetközi kapcsolatok főosztályának korábba vezetője). 

Gratulálunk a résztvevőknek és a felkészítő tanároknak!

Forrás: Országgyűlés Hivatala Főigazgatójának tájékoztatója

Fotó: http://www.hirado.hu/2015/03/27/europai-unioval-foglalkozo-palyazatokat-dijazott-az-orszaggyules-es-a-kkm/

Események

22.
2024. júl.
JAK
Jogászi eskütétel és diplomaátadók (jogász, igig)
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar
23.
2024. júl.
JAK
Deák Ferenc Intézet Oklevélátadó
Szent II. János Pál pápa terem (Díszterem)
05.
2024. szept.
JAK
Digitalization of Public Administration in Europe 2024 Budapest – Young research
04.
2024. okt.
JAK
Annual conference on state aid law
14.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
28.
2024. nov.
JAK
Nyílt nap
E1 előadó
További események
szechenyi-img-alt